A Fidesz ünnepel, de az ellenzék is sikernek tekinti a magyar–német alkut

2020. december 10. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg szerdán adott hírt arról, hogy értesüléseik szerint kompromisszumot kötött az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németországgal a két, vétót bejelentő tagállam, Lengyelország és Magyarország. Az alku részletei nem ismertek, annak feltételeiről csupán a lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek és más újságíróknak, eszerint a Varsó–Budapest–Berlin-alkut a többi 24 uniós tagország is jóvá hagyhatja, így pénteken megegyezés születhet az uniós költségvetésről és a járvány okozta válság utáni uniós újjáépítési alapról is.

Erre egyébként a magyar kormány egyértelmű kommunikációs irányváltásából, például a Telexnek szerdán nyilatkozó Gulyás Gergely, valamint Orbán Viktor kormányfő tegnap esti, lengyelországi optimista kijelentéseiből is következtetni lehet.

„Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok”

– jelentette ugyanis ki Orbán kedd este Varsóban, miután lengyel kollégájával tárgyalt.

A hírre reagálva a Fidesz több politikusa is győzelmet hirdetett és ünnepelt szerdán, de az ellenzék is sikerként számolt be a magyar–német alkuról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!