Hiába teszünk fel kérdéseket

2020. december 10. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten a Telex egyetlen kérdése sem hangzott el a kormányinfón, ma pedig úgy jelentette ki a beteg Szentkirályi Alexandra helyett a kormányinfóra beugró Kovács Zoltán, hogy „ezzel a kérdések végére értünk”, hogy a Telex nevén kívül az alábbi kérdéseink sem hangozhattak el a kormány hivatalos tájékoztatóján:

  • Lázár János arról beszélt nyilvánosan, hogy a kormány tervei között szerepel a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok kiszorítása. Valóban szerepel ez a napirendjükön, és ha igen, milyen eszközökkel szeretnék ezt elérni?
  • Terveznek-e karácsony előtt változtatni a külföldről az ünnepekre hazatérő magyarokra vonatkozó 10 napos karanténkötelezettségen, vagy maradnak a jelenlegi szabályok?
  • A jelenlegi szabályok szerint aki igazolja, hogy hat hónapon belül átesett a fertőzésen, mentesül a karantén kötelezettség alól. Vonatkozik-e hasonló mentesség azokra, akik igazolják, hogy külföldön megkapták az ott már elérhető vakcinát? Ha igen, ez mindegyik vakcinára vonatkozik-e?
  • Orbán Viktor azt mondta, a Pfizer-BioNTech vakcinát azért kezdhették el először az Egyesült Királyságban beadni, mert a britek a brexit után gyorsabban tudtak lépni, mint az EU. Valójában azonban december 31-ig rájuk is ugyanazok az uniós szabályok érvényesek, amelyek bármelyik másik tagországnak is megengednék a jelenlegi helyzetben az önálló engedélyezést. Magyarország is épp erre hivatkozott az orosz és kínai vakcina esetében. Korábban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a Pfizer az amerikai érdekek kiszolgálása miatt fog előbb az Egyesült Államokba szállítani, de valójában attól függ, hova szállítanak előbb, hogy hol kapnak engedélyt (ahogy végül a briteknek előbb is szállítottak, mint az amerikaiaknak). Tudatos ez az unióellenes, illetve nyugati vakcinagyártó-ellenes kormányzati kommunikáció, vagy csak tévedések sorozatáról van szó?
  • Kásler Miklós hétfőn azt mondta, Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e az orosz vakcina klinikai vizsgálatába. Korábban még csak arról szólt a kormányzati kommunikáció, hogy a klinikai vizsgálatok eredményeinek orosz dokumentációját tanulmányozza a magyar hatóság, illetve vizsgálja magát a vakcinát, és ez alapján dönt az engedélyezésről, ha biztonságosnak találja. Arról Kásler beszélt először, hogy magyar embereken is tesztelnék a vakcinát. Mi indokolja ezt? Hogy még előbb juthassanak magyarok oltáshoz? Nem tartják kockázatosabbnak az orosz vakcina tesztfázisú beadását, mint a harmadik fázisról már eredményeket közölt nyugati vakcinák alkalmazását? Ha valóban beszállunk a klinikai vizsgálatba, az így beadott oltások teljesen el fognak különülni a mindenki által elérhető, önkéntes oltásoktól, amelyekre előzetesen már regisztrálni lehet, vagy az esetleges vizsgálatok tesztalanyait is a jelentkezők közül, veszélyeztetettségi sorrendben választanák ki?
  • Az első körös, hivatásrendből, vagy krónikus megbetegedésből fakadóan elsőként beoltottak után kik következnek majd? Az elvileg kész oltási rend alapján kik kapnak először vakcinát, ha végre több is lesz? Ha már több típusú oltóanyag elérhető lesz, és én azok közül csak az egyikkel szeretném beoltatni magam, akkor mi az algoritmus, hova kerülök a sorban?
  • Mi az oka annak, hogy az elmúlt két kormányinfón nem hangzott el a Telex neve?
  • Mi az oka annak, hogy múlt héten egyetlen kérdésünket sem olvasta be Szentkirályi Alexandra, és egyetlen kérdéseket sem válaszolták meg?
  • Összesen hány darab olyan kérdést kaptak múlt héten, ami az illegális szexpartiról a belga rendőrök elől menekülő Szájer Józsefről szólt?
  • Miért döntöttek úgy, hogy ezen kérdések egyike sem hangozhat el pontosan, avagy úgy, ahogy azt az újságírók írásban elküldték a kormánynak?
  • Hány kérdés volt Önök szerint annyival megválaszolható, hogy Gulyás Gergely szó szerint felolvasta Orbán Viktor addigra mindenki számára elérhető nyilatkozatát? A többi kérdésre miért nem adtak, és adnak azóta sem választ?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!