Az internet egy durva megafonos bakin röhög, de valójában csak egy paródiaoldalt vettek túl komolyan

2024. március 28. – 11:30

Az internet egy durva megafonos bakin röhög, de valójában csak egy paródiaoldalt vettek túl komolyan
Saját képernyőképünk a félreértett videóról – Forrás: TikTok / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Már egy napja kering különböző internetes fórumokon és bejegyzésekben egy tiktokos videóról készült képernyőkép, amely alapján úgy tűnhet, hogy a kormányzati üzeneteket a közösségi médiában akár rengeteg közpénz felhasználásával is terjesztő Megafon kellemetlen bakiba szaladt bele: a Varga Judit mellett kiálló videó leírásában benne maradt a belső felhasználásra szánt utasítás: „most ezt a szöveget másoljátok be a videók alá, mindenkitől napi szinten várok el a témában tartalmat a héten. üdv, Kötter”.

A dolog elsőre hihetőnek tűnhet, hiszen a megafonosok valóban erősen összehangoltan szokták sulykolni ugyanazokat az üzeneteket, az aláírás pedig arra Kötter Tamásra utal, aki valóban a Megafon egyik ismertebb arca. A kép hozzánk is eljutott, de leginkább csak a közösségi médiában terjedt. Csütörtök reggel viszont a Media1 is megírta. (Cikkünk megjelenése után a cikket előbb törölték, majd visszakerült, jelezve, hogy paródiáról van szó.) A „Véletlenül a központból jövő utasítást is kiposztolta a Megafon egyik tagja, amikor Magyar Pétert támadta” című cikk a Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal szerdai bejegyzésére hivatkozik, amely annyival osztotta meg a képet, hogy „Helló, Kötter”. A cikk megjegyzi, hogy a tiktokos posztból egyértelműen kiderül az is, hogy „a botcsinálta influenszer a kormányközeli Megafonnak dolgozik”.

De nem nekik dolgozik, mert valójában egy paródiaoldalról van szó.

Erre egyébként a Diétás Magyar Múzsa bejegyzése alatti hozzászólásában Német Szilvi, a Lakmusz tényellenőrző újságírója is felhívta a figyelmet, de már az is gyanakvásra adhat okot, hogy egy nap alatt sem törölték a fél magyar internetet körbejárt videót (amely cikkünk megjelenése után viszont elérhetetlenné vált), pedig ekkora bakit feltehetően gyorsan el akartak volna tüntetni. De talán már az is a paródia része lehet, hogy az álmegafonos álinfluenszer neve román hangzású, amivel természetesen az égvilágon semmi gond nem lenne – de tudjuk, hogy a valódi megafonosoknál a román szitokszónak számít.

Több tényező is magyarázza, miért dőlhet be az ember könnyedén ennek a paródiának. Egyrészt a magát megafonosnak kiadó felhasználó további videóinak listájára felületesen rápillantva valóban azt hihetnénk, hogy azok passzolnak a megafonos fősodorba. Másrészt úgy tudjuk, hogy kormányzati körökben valóban központi utasításba adták, hogy osztani kell Varga Judit Magyar Péterről szóló bejegyzéseit, mintha nem lenne holnap. Harmadrészt nem lenne különösebben meglepő, ha valamilyen belső használatra szánt információ kikerülne a Megafontól, hiszen épp nemrég tényleg történt ilyen.

Magának a Varga Judit mellett kiálló videónak a szövege sem különösebben gyanút keltő. Bár egy egészséges közéleti diskurzusban arról a részről, hogy a Magyar Péter által közzétett, Varga Juditra nézve terhelő hangfelvételt „meg sem hallgatjuk, nem is foglalkozunk vele hogy mi hangzik el benne”, üvöltene, hogy kamu, a jelenlegi hazai közéleti diskurzust egészségesnek nevezni nem éppen magától értetődő – elég csak meghallgatni, hogy maguk a kormánypárti képviselők hogyan bagatellizálják a felvétel állításait.

De azért még ebben a közéleti kontextusban is bejelezhet a bullshitméter, ha közelebbről megnézünk néhány korábbi videót ugyanettől a felhasználótól. Például azt, amelyik úgy kezdődik, hogy támogatják a javaslatot, hogy a kegyelmi ügy főszereplője, a bicskei gyermekotthon pedofilügyének eltussolásában való részvételéért elítélt K. Endre legyen a gyermekvédelmi miniszter. Vagy amelyikben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter képére írva gratulálnak az új köztársasági elnöknek.

Vicces lett volna, ha tényleg kiszivárog egy ilyen belső utasítás, de ez a lufi most kipukkadt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!