A Magyar Nemzet exkluzív kérdése Szijjártó Péterhez: Fogunk fázni?

2023. október 3. – 11:48

A Magyar Nemzet exkluzív kérdése Szijjártó Péterhez: Fogunk fázni?
Exkluzív interjú a külgazdasági és külügyminiszterrel a Magyar Nemzet hasábjain – Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közölt exkluzív interjút a Magyar Nemzet, a keddi nyomtatott kiadásban.

Az interjú hasznos információforrás lehet mindenkinek, aki ez elmúlt két évben lecsúszott a külügyminiszter megszólalásairól, aki viszont nem egy kő alatt élt eddig, annak nem sok újdonságot tartogat. Így se rossz korkép, főleg, ha arra gondolunk: a külügyminiszter nagyon megválogatja, milyen lapnak ad – exkluzív – interjút. Lássuk, mi kell ehhez!

Szlovákia fontos szövetséges

A Magyar Nemzet újságírója Szlovákiával indítja a beszélgetést, ahol pár napja Robert Fico pártja nyerte meg a parlamenti választást. Az újságíró óvatosan úgy fogalmaz a kérdésben – ami igazából nem is kérdés, hanem egy kijelentő mondat –, hogy ennek „van jó és rossz oldala is”.

Szijjártó erre kapcsolódva elmondja azt, amit már szinte szóról szóra elmondott korábban is. Röviden azt, hogy örül, hogy Fico nyert.

A Magyar Nemzet újságírója még mindig nem melegedett bele a kérdőjeles mondatformálásba, a következő kérdése az, hogy: „Az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová rögtön azt mondta, hogy elismerik Ficóék győzelmét…”. Amire Szijjártó csak annyit mond: „Még jó.”

„A következő mondatában viszont az volt, hogy Oroszország döntötte el a választást” – folytatja a kérdésfeltevő, amire Szijjártó elmondhatja az elmondanivalót, hogy ha „a brüsszeli liberális fősodornak ellentmondó politikus” nyer valahol, Brüsszelből azonnal jön a „nyomásgyakorlás, a támadás, a megbélyegzés”, és „aki nem hajlandó beleállni a brüsszeli fősodorba, aki nem hajlandó fegyvert szállítani, aki nem hajlandó az ukrajnai háború kapcsán az európai fősodor álláspontját vinni, azt azonnal Moszkva kémjének, Putyin barátjának és az oroszok propagandistájának titulálják”.

Svédország nem annyira

„Svédország szeretne NATO-tag lenni” – kezdi a következő kérdést a Magyar Nemzet, majd elhangzik az első két kérdés az interjúban:

„Van-e közvetlen veszély, ami miatt ez rendkívül fontos? Illetve egy olyan ország, amelyik nem tiszteli más országok szuverenitását, az mennyire fér össze a NATO elveivel?”

Szijjártó erre megint elmondja, hogy a kormány már letett az asztalra egy javaslatot, innen a képviselőkön múlik a svéd csatlakozás ratifikációja. A svédek viszont tiszteletlenek, „folyamatosan, nagyképűen, megalázó módon minősítgették a magyar demokráciát” – ezért megérti azokat a magyar képviselőket, akik nem kívánnak ezzel a kérdéssel foglalkozni, amíg „ezek az inzultusok nem rendeződnek”.

Oroszország bezzeg

Költői kérdés következik a Magyar Nemzettől azzal kapcsolatban, hogy Szijjártó nemrég találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és energiaügyi kérdésekről is szóba kerültek:

„Fogunk-e fázni a magyar lakásokban? Lesz-e mit tankolni az autókba?”

A válasz: Nem. Lesz. Oroszország ugyanis teljesíti a szerződéses kötelezettségeit.

Arra nem kérdez rá a Magyar Nemzet, hogy az ukrajnai háború szóba került-e.

Brüsszel, ejnye

A következő téma Brüsszel, a Magyar Nemzet itt is ügyesen keveri bele a kérdésbe a magyar kormány kedvenc vesszőparipáit: „Megkerülnék Brüsszelben a vétójog intézményét. Évek óta vita van arról, hogy hogy szabad-e, lehet-e egy tagországnak más véleménye, mint a többségnek. Illetve, hogy ezt figyelembe kell-e venni?” – kérdőmondat is lehetne ennek a kérdésnek a vége, de nem az, a Magyar Nemzet még odabiggyeszti, hogy: „És idetartozik az is hogy ha megszűnik a vétójog, akkor az első, amit azonnal megszavaznak, az a migránspaktum lesz.”

Szijjártó: nevetséges, hogy Brüsszel jogállamisági kérdésekben vonja felelősségre Magyarországot, mert Magyarország jogállam. És azért is nevetséges, mert Brüsszel magára nézve nem alkalmazza a jogállamisági működést.

Aztán elismétli, miért nem támogatja Magyarország a migránspaktumot, menekültügyi csomagot.

Pressman, ejnye-bejnye

Belevág a diplomáciai témákba a Magyar Nemzet, azzal az alig burkoltan célzott kérdéssel, hogy:

„Amikor ön kinevez egy nagykövetet vagy egy diplomatát, akkor diplomáciai feladatokkal bízza meg, vagy odaküldi, hogy beavatkozzon a belpolitikába?”

Szijjártó természetesen nem azért nevez ki valakit, hogy beleavatkozzon az adott ország belpolitikájába. Sőt, ha „lenne olyan nagykövet, aki bármilyen, a fogadó ország belpolitikáját érintő kérdésbe beleavatkozik, állást foglal, közös európai akcióban vesz részt az engedélyem nélkül, akkor természetesen azonnali hazarendelés a következmény”.

Az újságíró és – csodálatos összhang – Szijjártó, aki befejezi az újságíró megkezdett mondatát, itt lerántja a leplet: természetesen az amerikai nagykövet, David Pressman felé kacsintgatnak a témával. Szijjártó erre azt mondja, ő egyébként tavaly az uniós tagállamok nagyköveteinek is megmondta, hogy ne avatkozzanak bele a magyar választási folyamatba. „Teljesen nyíltan fenyegettem meg őket, hogy a szakmai együttműködésünk el fog lehetetlenülni”, ha beavatkoznak.

Ukrajna, hajj

Ukrajnával zár a Magyar Nemzet, „sok kérdés van” – fogalmaz a kérdező, de egyet se tesz fel, csak sorolja: kárpátaljai magyarok, az OTP ügye, az ukrán gabona. Ezek egyébként pont a magyar kormány kedvenc témái, ha szóba kerül Ukrajna.

Szijjártó erre elmondhatja, amit elmondott az elmúlt hónapokban sokszor sok helyen, hogy elfogadhatatlan, hogy visszaszorítják a nemzeti közösségek jogait, ahogy az is, hogy „egy Európai Unióba igyekvő ország európai uniós tagállamok ellen kereskedelmi ügyekben bírósági eljárást indítson”. És az is elfogadhatatlan, hogy az OTP a háborút pártolók listáján van. (Tegnap este óta egyébként az OTP már nincs a listán, de ezt már nem várhatta meg a nyomdába igyekvő Magyar Nemzet.)

Ezeket a témákat „nagyon könnyű lenne lezárni, ha ezt az ukránok is úgy akarnák” – teszi hozzá Szijjártó.

És akkor a záró kérdés a Magyar Nemzettől: A fősodratú média szerint kicsit elfáradt az ukrajnai támogatások intenzitása, „a hátsó szobákban” mit lehet ebből érezni?

Szijjártó válasza zanzásítva: az Európán kívüli világ már nagyon várja a háború végét, Európa pedig globalizálta a konfliktust. A magyarokra viszont nagy megbecsüléssel tekintenek Európán kívülről.

Bónusz: az interjú címében a „Teljesen nyíltan fenyegettem őket” mondatot emelte ki a Magyar Nemzet, a Szijjártóról készült fénykép alatti képaláírás pedig így szól: „A külgazdasági és külügyminiszter sorolja azokat a problémákat, amelyeket meg kell oldani Kijevvel”. Hát mi ez, ha nem exkluzív tartalom!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!