Szijjártó az orosz közmédiának: Az új szankciók nagyobb kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak

2023. szeptember 23. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs szükség újabb szankciókra Oroszország ellen, mert azok „több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak” – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a TASZSZ orosz állami médiumnak adott pénteki interjújában.

Szijjártó az orosz állami hírügynökség szerint „pragmatikus szemszögből” beszélt, hozzátéve, hogy „az új szankciócsomagokra nincs szükség”.

A külügyminiszter szerint az ukrán gabonaszállítások a közép-európai országokba tönkreteszik azok mezőgazdaságát. Lengyelország és Szlovákia ugyanezen okokra hivatkozva szintén korlátozásokat vezetett be az ukrán gabonára, miután az Európai Unió úgy döntött, nem hosszabbítja meg az importtilalmat.

Szijjártó szerint Magyarország kész biztosítani az ukrán gabona szabad tranzitját a területén keresztül.

Múlt hét végén Lengyelország mellett Magyarország is korlátozásokat jelentett be az ukrán gabonaimportra. Zelenszkij ukrán elnök ezután az ENSZ Közgyűlésén megjegyezte, hogy még a szövetségeseik között is vannak, akik keresztbe tesznek annak, hogy gabonát tudjanak exportálni. Ezzel alighanem az importtilalmat egyoldalúan meghosszabbító Szlovákiára, Lengyelországra és Magyarországra utalt.

Az ukrán elnök kijelentései után Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette: Lengyelország felhagy a fegyverek szállításával Ukrajna számára, annak ellenére, hogy Varsó az orosz-ukrán háború tavaly februári eszkalációja óta Ukrajna legjelentősebb támogatói közé tartozik.

Aztán a lengyel elnök, Andrzej Duda pénteken már arról beszélt, hogy kész barátként tárgyalni Zelenszkijjel, hogy megoldják a két ország közötti „nehéz helyzetet”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!