A lengyel elnök kész barátként tárgyalni Zelenszkijjel

2023. szeptember 22. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken azt mondta, hajlandó „barátként” tárgyalni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megoldják a két ország közötti „nehéz helyzetet”.

Ukrajna az ukrán gabonaszállítmányok miatt keveredett súlyos diplomáciai vitába Lengyelországgal, amely Ukrajna egyik legfontosabb támogatójának számított az invázió kezdete óta. A konfliktus abban csúcsosodott ki, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette: Lengyelország felhagy a fegyverek szállításával Ukrajna számára. Piotr Muller lengyel kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, Ukrajna egy sor elfogadhatatlan kijelentést és diplomáciai gesztust tett, Lengyelország pedig ezt nem fogadja el.

Magyarország mellett Lengyelország is korlátozásokat jelentett be az ukrán gabonaimportra múlt hét végén. Zelenszkij ezután az ENSZ Közgyűlésén arról beszélt, hogy az oroszok által júliusban felmondott fekete-tengeri gabonamegállapodás után is mindent megtesznek azért, hogy tudjanak gabonát exportálni, és megjegyezte, hogy még a szövetségeseik között is vannak, akik keresztbe tesznek ennek. Ezzel alighanem az importtilalmat egyoldalúan meghosszabbító Szlovákiára, Lengyelországra és Magyarországra utalt.

„Bár konkréten nem említette Lengyelországot, az utalás ott volt, és mindannyian megértettük” – fogalmazott pénteken Duda.

Arra a kérdésre, hogy felháborította-e Zelenszkij megjegyzése, Duda azt válaszolta: „A felháborított talán túl erős szó. Keserű voltam – inkább így fogalmaznék. Én azt mondom: maradjunk nyugodtak, ne szítsuk a feszültséget, mert ez egy olyan vita, amely a kapcsolatainknak csak egy kis részét érinti. Ne hagyjuk, hogy ez az egészre kihatással legyen, mert semmi sem indokolja, és csak másoknak lesz haszna belőle”.

Duda hangsúlyozta, hogy a Varsó és Kijev között a gabonaimport miatt kialakult vita nem fogja jelentősen befolyásolni a két ország jó kétoldalú kapcsolatait.

„Nincs kétségem afelől, hogy az Ukrajnából a lengyel piacra érkező gabonaszállításokkal kapcsolatos vita abszolút töredéke az egész lengyel–ukrán kapcsolatnak” – mondta egy pénteki üzleti konferencián. „Az ügyet magunk között kell megoldanunk” – tette hozzá.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!