Szijjártó Péter nagyon örül, hogy a magyarellenes kijelentéseiről híres Fico nyerte a szlovák választásokat

2023. október 1. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Örömét fejezte ki Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, hogy Szlovákiában „egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”.

„A választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon, és a szlovák–magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait – mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása – mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye – hangsúlyozta a külügyminiszter. Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére” – írta a politikus.

Ez már csak azért is érdekes, mert Szijjártó Péter hónapok óta a parlamentbe végül be sem jutó, a magyar kormány által megtámogatott Szövetség mellett kampányolt. Fico emellett korábban többször tett magyarellenes kijelentéseket, és kiállt a Beneš-dekrétum mellett, amely a második világháború után gyakorlatilag deklarálta a németek és magyarok kollektív bűnösségét.

Ficóhoz köthető továbbá a magyarokkal szemben diszkriminatív nyelvtörvény, az ismeretlenek által brutálisan megvert Malina Hedvig eljárás alá vonása, Sólyom László köztársasági elnök kitiltása, a dunaszerdahelyi magyar szurkolók elleni rendőrattak, és a sor hosszan folytatható.

Az általa vezetett Smert viszont Nyugaton a Fideszhez hasonlóan oroszbarát politikai erőként tartják számon.

Szlovákiában eredetileg jövő tavasszal tartottak volna parlamenti választást, azonban a jobbközép kormánykoalíció összeomlása után ezt előrehozták szeptember 30-ra. A szavazás előtti elemzésünkben arról írtunk, hogy a 2020-as választás után felállt többpárti koalíció egyik célkitűzése az volt, hogy leváltsák a Fico nevével egybeforrt maffiakormányzás rendszerét – de a koronavírus-járvány túl nehéz falatnak bizonyult a kormánypártoknak, ami politikai vitákhoz, bizalmatlansághoz, szakításokhoz és hangos jelenetekhez vezetett.

Fico és volt belügyminisztere, Kaliňák 2018-ban azután kényszerült lemondásra, hogy meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, ami országos tüntetéshullámot váltott ki. Kaliňákot korábban üzleti érdekeltségei révén az alvilággal is kapcsolatba hozták, nyomozás is volt ellene, mert a gyanú szerint adóelkerülésben segített egy ismert vállalkozót, de felmerült a neve a Kuciak-gyilkosság felbujtójának tartott, Marián Kočner vállalkozó körül is.

A volt kormányfőt egyébként a három évvel ezelőtti választások után leírták, és még eljárások is indultak ellene, a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tüntetésekben újra meg tudott erősödni. Erre aztán ráerősített az ukrajnai háború folyamán az oroszbarát, Amerika-ellenes üzeneteivel, Fico például ígéretet tett arra is, hogy véget vetne Ukrajna katonai támogatásának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!