Rendőrök vitték el Robert Ficót egy tüntetés előtt

2021. december 16. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrök vitték el Robert Fico volt szlovák kormányfőt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét csütörtök este Pozsonyban, mert a tiltott gyülekezésről szóló rendeletet megszegve szervezett tiltakozó gyűlést, írja a Paraméter.

Fico kedden jelentette be, hogy autós tüntetést szervez Zuzana Čaputová államfő ellen, akit a demokrácia eltemetésével vádolt. Csütörtökön a járványellenes intézkedések ellen akartak tiltakozni.

A pozsonyi rakparton nagyjából ötven ember és újságírók gyűltek össze este hat előtt. Amikor Fico megérkezett, két rendőr lépett hozzá, és megmondták nekik, hogy velük kell mennie. Az Új Szó arról is írt, hogy Fico röviden azt mondta, békés tüntetésre készültek, és szerinte így likvidálják a demokráciát Szlovákiában. Ezután beszállt a rendőrautóba.

A pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője csak annyit mondott, hogy Ficót a büntetőeljárásokban illetékes szerv kérése alapján állították elő.

Miután kiengedték a rendőrőrsről, Fico azt mondta, felbujtás gyanújával indítottak eljárást ellene. A pártelnök kitaláltnak és abszurdnak minősítette a vele szembeni gyanúsítást, és úgy vélekedett, előállításának valós oka az volt, hogy meg akarták akadályozni a részvételét a tüntetésen, írja az MTI.

Itt írtunk arról november közepén bővebben, hogy mélyről hozta vissza pártja támogatottságát a volt kormányfő, akiről azonban kiderült, hogy egy vadászházban súlyos állításokat tett idén nyáron. Fico a járványügyi korlátozások miatti elégedetlenség meglovagolása mellett az államfővel szkanderezik, és előrehozott választásért kampányolva próbálja elterelni a figyelmet az ügyekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!