A 'Melyik ország a fekély Európa testén?' – versenyt elindító Fico szerint Szlovákia az, nem pedig Magyarország vagy Lengyelország

2022. április 23. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nem Magyarország vagy Lengyelország hanem Szlovákia a fekély Európa testén – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke szombaton Pozsonyban sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Fico elutasította azt az eljárást, amelyet a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) indított ellene és kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen.

A volt miniszterelnök leszögezte: „a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam”, hanem „amerikai tartomány”. Szerinte az ország élén „bűnözők” állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök „amerikai nőcike”, aki Washington érdekeit szolgálja.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico megismételte:

Európában nem Magyarország vagy Lengyelország a probléma, hanem Szlovákia, ahol a kormányzat „el akarja takarítani útjából” és „börtönbe akarja csukatni” a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét.

Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket. „Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak” – mondta Fico.

A NAKA Ficót és Kalinákot bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg. Robert Fico a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Elmondta, hogy a történésekről levélben tájékoztatta volt partnereit az – uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő – Európai Tanácsban, valamint az Európai Parlament pártjainak frakcióit.

Robert Kaliňákot egyébként két napja őrizetbe vette a rendőrség, ügyvédje szerint Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vette őrizetbe körülbelül tíz rendőr, akik három autóval érkeztek a helyszínre. Robert Fico szabadlábon van, letartóztatásához ugyanis a parlament engedélye szükséges, míg Kaliňák nem parlamenti képviselő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!