Szlovák liberális párt: Orbán Szlovákia mentális gyarmatosítására készül

2023. augusztus 16. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az SaS (Szabadság és Szolidaritás) szlovákiai liberális párt azt kéri a szlovák külügyminisztériumtól, kéresse be a szlovákiai magyar nagykövetet, hogy ő adjon magyarázatot Szijjártó Péter külügyminiszter és Menczer Tamás államtitkár kijelentéseire – írja a Napunk.sk.

Juraj Droba, az SaS képviselője a párt szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor rendszerének a rendőrség függetlensége és a jogállamiság „valószínűleg nem sokat jelent”. Szlovákia azonban nem akar erre az útra lépni – mondta. Úgy fogalmazott: „A szlovákiai választások befolyásolására tett kísérlet nyilvánvaló, és ezt elfogadhatatlannak tartjuk.” Juraj Krúpa, az SaS politikusa felszólította a magyar kormányt, hogy ne avatkozzon Szlovákia belügyeibe. A SaS párt szerint a Fidesz hídfőt akar építeni az oroszoknak az Európai Unióban.

Ravasz Ábel, a Most–Híd nevű párt korábbi alelnöke, aki az SaS színeiben indul a választásokon, a sajtótájékoztatón arról beszélt, Orbán Viktor korábban a szlovákiai magyar politikai erők érdekeit képviselte, most azonban Robert Fico Smer nevű pártjának érdekében cselekszik.

„Orbán keresztes hadjáratot folytat a liberalizmus ellen, és Szlovákia mentális gyarmatosítására készül, a saját képére akarja formálni az országot” – mondta Ravasz, aki elítélte Szijjártó Péter és Menczer Tamás kijelentéseit.

Szlovákiában szeptember 30-án tartják az országgyűlési választásokat. A hétvégén vesztegetés vádjával letartóztatták Tibor Gašpar volt szlovák rendőrkapitányt, aki jelenleg – a Fidesz szövetségesének tekinthető – Robert Fico vezette Smer pártban politizál.

Szijjártó Péter szerint ha nekik szimpatikus politikus ellen nyomoznak, az csak a liberálisok műve lehet. Úgy fogalmazott: „világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben.” Ezt látja a Donald Trump, a boszniai szerb Milorad Dodik és a szlovák Tibor Gašpar elleni bírósági, illetve rendőrségi eljárások mögött.

Menczer Tamás pedig pár nappal ezelőtt arról írt a Facebookon: szokatlan kampánymegoldásnak számít, hogy 48 nappal a választások előtt őrizetbe vesznek egy ellenzéki politikust.

Tibor Gašpart és Norbert Bödör nyitrai vállalkozót háromrendbeli vesztegetés elkövetésével gyanúsítják. Egyáltalán nem arról van szó, hogy Szlovákiában derült égből villámcsapásként egyszer csak letartóztatnak egy politikust. Évek óta zajlanak nagyszabású rendőrségi vizsgálatok és őrizetbe vételek a szlovák politikai elit és a hozzá kapcsolódó oligarchák ügyeiben. Már akkor elfogták többek között a most letartóztatott Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőnököt is.

Egyébként a magyar kormány és a hazai rendőrség kapcsolatáról megvan a hazai ellenzék véleménye is, a 2022-es választások előtt pár hónappal például Karácsony Gergely hivatalában tartott házkutatást a rendőrség egy nagyon erősen kamuszagú ügyben.

Az őszi előrehozott szlovákiai parlamenti választás esélyese a Fidesz szövetségesének tekinthető Robert Fico, aki a kétezres években még erősen magyarellenes hangot ütött meg: diszkriminatív nyelvtörvény, az ismeretlenek által brutálisan megvert Malina Hedvig eljárás alá vonása, Sólyom László köztársasági elnök kitiltása, a dunaszerdahelyi magyar szurkolók elleni rendőrattak, és a sor hosszan folytatható. Az általa vezetett Smert Nyugaton a Fideszhez hasonlóan oroszbarát politikai erőként tartják számon.

A jelenlegi szlovák kormány és a magyar kormány között nem először vannak villongások. Júliusban például a szlovák külügyminiszter, Miroslav Wlachovský üzente azt Szijjártó Péternek: ne mondja meg a magyar külügyminiszter, hogy mások mit gondolnak, mert az nagy eséllyel nem úgy van. Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt pedig a szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!