Szijjártó szerint ha nekik szimpatikus politikus ellen nyomoznak, az csak a liberálisok műve lehet

2023. augusztus 12. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter szerint „világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben.” A külügyminiszter legújabb Facebook-posztjában legalábbis ezt látja a Donald Trump, a boszniai szerb Milorad Dodik vagy a szlovák Tibor Gašpar elleni bírósági, illetve rendőrségi eljárások mögött.

Szijjártó Péternek minderről valahogy nem az ugrik be, hogy az igazságszolgáltatás teszi a dolgát, és ne adj isten politikusok által elkövetett gyanús eseteket is kivizsgál, sőt, megfelelő bizonyítékok alapján akár vádat is emel. Nem! Szijjártó szerint itt csakis arról lehet szó, hogy „a nemzetközi liberális mainstream semmilyen durva beavatkozástól, rendőrségi, bírósági eszközök bevetésétől sem riad vissza, ha veszélyben érzi a hatalmát. Félnek a népakarattól, mint a tűztől.”

Nézzük meg, hogy az említett csodálatos államférfiak ellen mégis milyen ügyek miatt indultak eljárások – természetesen azzal a fontos kitétellel, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, amíg bíróság ki nem mondja a bűnösségét.

Donald Trump

A manhattani kerületi ügyész áprilisban üzleti csalással vádolta meg, miután egy Stormy Daniels nevű pornósztárnak ügyvédjén keresztül 130 ezer dollár kenőpénzt hallgatási díjat fizetett 2016-ban, hogy hallgasson az afférjukról.

Az USA igazságügyi minisztériuma aztán júniusban 37 rendbeli bűncselekménnyel vádolta meg, többek között titkosított iratok (köztük atomtitkok) nem megfelelő kezelésével, az igazságszolgáltatás akadályozásával és hamis tanúzással.

Az újabb vádak szerint Donald Trump megpróbálta megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét. Hónapokon keresztül alaptalanul terjesztett összeesküvés-elméleteket az eredmény megbízhatóságáról. Ez vezetett végül az amerikai Capitolium 2021. január 6-i ostromához.

A vád szerint Trump hamisan állította a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást, és állítása valótlanságával ő is tisztában volt. Nyomást helyezett az ország igazságügyi minisztériumára, hogy támogassa a hamis állításait a választások hitelességéről, és indítson nyomozást az ügyben. Nyomást gyakorolt alelnökére, Mike Pence-re, hogy a hamis elektorok segítségével megakadályozza a választás hitelesítését az amerikai kongresszus 2021. január 6-i ülésén.

Tibor Gašpar

Szlovákiában szeptember 30-án tartják a választásokat. Tibor Gašpar, volt országos rendőrfőkapitány a Robert Fico vezette Smer listáján a kilencedik helyen szerepel. Gašpart és Norbert Bödör nyitrai vállalkozót háromrendbeli vesztegetés elkövetésével gyanúsítják. Az ügy harmadik gyanúsítottja Roman S. ellen bűnszervezet létrehozásának, támogatásának és működtetésének gyanúja miatt indult eljárás, illetve kenőpénz háromrendbeli elfogadásának gyanúja miatt, írta a Parameter.sk. A rendőrség közleménye szerint a korrupciós ügyben a Doprastav, a Váhostav és a Technopol társaságok ügyében összesen 110 ezer euró átadásáról van szó.

Milorad Dodik

A tavaly októberben ismét megválasztott Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke. A boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás értelmében az ország két részből áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. Ekkor hozták létre a főképviselő intézményét is: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni azokat. A boszniai szerbek azonban 2021-ben kijelentették, hogy nem fogadják el Christian Schmidt kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt. Dodik ellen azért emeltek vádat, mert nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!