Rengeteg gépfegyveres kommandós lepte el kedden az egyik pozsonyi irodaházat, letartóztatták az egyik leggazdagabb szlovákot

Legfontosabb

2020. december 2. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kommandósok tartottak ellenőrzést kedden a pozsonyi Digital Parkban, a Penta pénzügyi csoport székhelyén, és letartóztatták a vállalat vezetőjét, Szlovákia egyik leggazdagabb emberét, írja a Paraméter.

Jaroslav Haščákot szlovák sajtóértesülések szerint az úgynevezett Gorilla-ügy miatt vették őrizetbe, korrupcióval és pénzmosással vádolják. Letartóztatása után Haščákot visszakísérték a cégébe, valószínűleg azért, hogy jelen legyen a házkutatás során – írja a Paraméter.

A vállalatcsoport központjához érkező kommandós-osztagról készült egy rövid videó, amit a Denník N nevű szlovák oknyomozó újság tett közzé:

Igor Matovič szlovák kormányfő a közösségi oldalán reagált a történtekre, a „maffia csak annyira erős, amennyire gyenge az állam. Pont.” – írta.

A Penta szóvivője kedden úgy reagált az ügyre, hogy a rendőri beavatkozás és maga a vád aránytalan és megalapozatlan. A Gorilla-ügy több mint nyolc éves vizsgálata során Haščák minden alkalommal teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal – mondta Martin Danko.

„Tisztítótűz”

A Körkép azt írja, valószínűleg az „Isten malmai” és a „Tisztítótűz” elnevezésű akciók folytatásáról van szó, melyek során korábban elfogták többek között Dušan Kováčik volt speciális ügyészt és Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőnököt is. Most pedig Haščákkal együtt letartóztatták a SIS elhárításának korábbi főnökét, Ľubomír Arpášt és feleségét, aki szintén a titkosszolgálatnak dolgozott korábban. Őket is pénzmosással és korrupcióval vádolják.

A Penta Szlovákia egyik legnagyobb munkáltatója, országszerte mintegy 30 ezer embert foglalkoztat, tulajdonosai között ott vannak néhányan a leggazdagabb szlovákok és csehek közül.

KGB-szál?

A SME cikke szerint a cég alapítói a rendszerváltás előtt együtt tanultak a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében, ami akkoriban nemcsak kommunista diplomaták képzőhelye, hanem KGB-ügynökök toborzóhelye is volt.

Lengyelországban a helyi média kereszttüzébe került Alexander Kwasniewski korábbi államfő is, aki egy évig az intézetben tanult. Csehországban pedig törölnék az intézményt az államilag elismert képzések közül.

Kenőpénzek

A Paraméter felidézi, hogy 2011-ben egy máig ismeretlen személy feltöltötte az internetre a Gorilla-iratokat, ami azt dokumentálja, ahogy a Penta pénzügyi csoport tulajdonosa 2005-2006-ban politikusokkal, miniszterekkel, állami hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről egy pozsonyi lakásban. Többek között Robert Fico volt szlovák miniszterelnök hangjához hasonló orgánum is hallható az egyik felvételen.

Frissítés:

Az Új Szó azt írja, hogy folytatódtak a nagyszabású akciók Szlovákiában, a rendőrség reggel több helyen is lecsapott.

A szerdai akció a „Júdás” fedőnevet kapta.

A szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) letartóztatta Boris Beňát, a titkosszolgálat (SIS) igazgatóhelyettesét és Peter Gašparovičot is, aki egészen a közelmúltig a titkosszolgálat kémelhárításának vezetője volt. Ugyancsak letartóztatták Daniel Čechet, aki az Adó és Vámhivatal országos igazgatójának helyettese volt. A JoJ televízió információi szerint az elfogott személyek között van Jozef Rehák, a belügyminisztériumhoz tartozó Különleges Rendőri Tevékenységek Osztályának igazgatója is.

A Denník N úgy tudja, hogy eljárást indítottak Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány ellen is. A szlovák rendőrség a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a NAKA összesen nyolc embert vett őrizetbe. Mindannyiukat korrupciós bűncselekménnyel vádolják.

Ezenkívül az egyik személyt bizalmas információ veszélyeztetésével, zsarolással, egy további személyt pedig bűnszervezet alapításával és szervezésével gyanúsítanak. A rendőrség szerint a bűncselekményeket a tettesek hosszabb időn keresztül követhették el – írja az Új Szó.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!