Lefejezik a szlovák legfelső elitet

Legfontosabb

2020. december 3. – 07:00

frissítve

Lefejezik a szlovák legfelső elitet
Rendőrök a Penta Investments székhjázánál – Fotó: Vladimír Šimíček / Daily N

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában a korrupcióellenes, az oligarchák hatalmának megfékezését ígérő Igor Matovič (Egyszerű Emberek) lett idén a miniszterelnök. A koalíciós kormány most merész akcióba fogott, a „Tisztítótűz”, az „Isten malmai” és a „Júdás” fedőnevű rajtaütésekben kommandósok fogták el Jaroslav Haščákot, a Penta Investments befektetőcsoport dollármilliárdos vezetőjét, illetve egy rakás politikust, rendőrt és nemzetbiztonsági vezetőt.

Fejnélküli a szentháromság. Vagyis Szlovákiában jelenleg nincsen kinevezett rendőrfőkapitány, nincsen megválasztott legfőbb ügyész és a különleges erőknek (NAKA) sincsen első embere.

„Hát, ezért sikerül most annyi embert letartóztatni, mert nincs, aki leállítsa az akciókat” – viccel egy szlovákiai magyar azzal, hogy az elmúlt időszakban rengeteg fontos letartóztatás történt az országban.

A gyanú szerint különböző állami emberek oligarchákkal játszottak össze, közülük fogtak el most például volt legfőbb ügyészt, volt rendőrfőkapitányt, a vámhivatal volt első emberét, bírókat, a különleges erők és a rendőrség sok magas rangú emberét. Olyanokat is, akik vagy elszabotálták, vagy kifejezetten a célszemélyeknek eladták az ellenük induló nyomozás aktáit, így egy régi nagy ügy, a „Gorilla”-akció anyagait.

Sajnáljuk Szlovákiát, hogy ennyire korrupt összefonódások vannak, vagy irigyeljük, mert ezeket üldözik és leleplezik?

Hogy a mostani „Tisztítótűz”, „Isten malmai” és „Júdás” elnevezésekkel illetett akcióknak mi lesz a következményük, ezen a ponton még nehezen fogható meg. Szlovákiában ugyanis azért demonstratív jellegű letartóztatásokat látni olykor a politikai életben, a kérdés az, hogy eljutnak-e majd az ügyek bírósági szakaszba, illetve elmarasztaló ítéletekig.

Mi történt?

Mindjárt elmerülünk a részletekben, de kezdjük az aktualitással. Amint arról a Telex.hu is beszámolt, a legnagyobb horderejű friss esemény az, hogy szlovák kommandósok pénzmosás, illegális üzletelés és korrupció gyanújával őrizetbe vették Jaroslav Haščák üzletembert, a második leggazdagabb szlovákot, a Penta Investments társtulajdonosát.

A Denník N független lap szerint az eset egy régi ügylethez kapcsolódik, a szlovák titkosszolgálat 2005 környékén, Mikulás Dzurinda miniszterelnöksége alatt lehallgatta Haščák tárgyalásait, az üzletember állítólag ezeket a felvételeket és dokumentumokat szerette volna megvenni és semlegesíteni. Más forrásaink szerint ugyanakkor a Gorilla csúnya ügy, de „lefutott”, a mostani akció mögött valami más lehet.

A Gorilla mindenesetre arról szólt, hogy a szlovák titkosszolgálat állítólag véletlenül felfedezte, hogy az üzletember mikről tárgyal egy Vazovová utcai, konspirációs céllal bérelt lakásban Jirka Malchárekkel, az autóversenyzőből lett gazdasági miniszterrel, illetve Anna Bubeníkovával, a Nemzeti Vagyonvédelmi Alap egyik vezetőjével és más fontos emberekkel, például Robert Fico későbbi miniszterelnök (Smer) asszisztensével.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

2011 végén aztán egy újabb kormányfő, Iveta Radičová regnálása idején az anyag egy része kikerült az internetre és botrány lett. Érdemi nyomozás azonban nem indult, igaz a hanganyagok nem is annyira konkrét korrupciós megállapodásokról szólnak, inkább amolyan cinikus látleletei a pénzek és a megbízások leosztásának.

A Penta mindvégig a bíróságokon próbálta megsemmisíttetni a dokumentumokat, megtiltani azok felhasználását, mondván, az eleve illegális módszerekkel készült, ráadásul manipulált.

Három hatás

Na de mi történt most a szlovák társadalomban, ami miatt az ügyet leporolhatták? A nagy tisztogatáshoz három tényező is hozzájárulhatott:

  1. 2018 februárjában meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A szlovák társadalomban elemi volt a felháborodás, a hatóságok komoly felhatalmazást kaptak. El is jutottak egy feltételezett felbujtóhoz, Marian Kocner oligarchához, akire ugyan vélhetően nem lehet majd semmit rábizonyítani, de akinél előkerült az említett Gorilla-ügy elveszettnek hitt dokumentációja.
  2. A korábbi, Robert Fico meghatározta politikai család ugyan rühellte a Pentát, de abban volt érdekelt, hogy nagy balhé azért ne legyen, mert róluk is előkerülhet valami. Viszont Fico belebukott a Kuciak-ügybe, idén márciusban egy kifejezetten a korrupció elleni harccal kampányoló kormány került hatalomra. Igor Matovič (Egyszerű Emberek) lett a kormányfő és ő a jobboldali, populista „Család Vagyunk”, a liberális, de euroszkeptikus „Szabadság és Szolidaritás”, valamint a jobbközép, „Az Emberekért” párttal alakíthatott kormányt.
  3. Letartóztatták az említett Gorilla-ügy korábbi nyomozóit is, valamint egy ügyészt, és kiderült, hogy ők üzletelni akartak az iratokkal. Amint mások kapták meg a nyomozás vezetését, a gazdasági és a politikai elit összefonódását és cinizmusát mutató ügyben felgyorsultak az események.
Megemlékezés Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának évfordulóján Pozsonyban 2020 február 20-án – Fotó: Vladimír Šimíček / AFP
Megemlékezés Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának évfordulóján Pozsonyban 2020 február 20-án – Fotó: Vladimír Šimíček / AFP

Árpás, Ruskó és Haščák

Az események konkrétan azután gyorsultak fel, hogy az összetett akció látókörébe került a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárításának korábbi vezetője, a félig magyar származású Ľubomír Árpáš és felesége, Dana is, aki egykor a Markíza kereskedelmi tévénél volt sportriporter. A tévé volt tulajdonosa, Pavel Rusko pártot alapított, gazdasági miniszter lett, de most egy gyilkossági ügy felbujtójaként, börtönbe került. Azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy 1997-ben egy besztercebányai maffiavezért azzal bízott meg, hogy likvidálja Sylvia Volzovát, aki annak idején az üzlettársa volt a Markíza televízióban.

Az Arpáš házaspár magasra jutott (a feleség is kém volt), majd állítólag mintegy 65 millió forint értékben kötött fiktív szerződéseket egy olyan céggel, amely Haščák ellenőrzése alatt áll, a gyanú szerint talán ez az összeg a Gorilla-felvételekért járó jutalom, vagy ellenérték volt.

Mindenesetre, ahogy sokan bekerültek a börtönbe, valaki „énekelhetett”, mert hamarosan az eddigi legnagyobb „kutyát” Haščákot is elfogták a kommandósok.

A nagyon nagy ember

A most elfogott üzletember itthon ugyan nem túlságosan ismert, de a szlovák gazdaságban éppen olyan fontos szereplő, mint a mi leggazdagabbjaink, Csányi Sándor, vagy Mészáros Lőrinc. Hatalmas birodalmában pénzügyi, egészségügyi, ipari és médiavállalkozások találhatók, és évek óta közismert volt, hogy szívesen kavar politikusokkal, állami közbeszerzésekkel.

Cége, a Penta Investments és személye közel egy évtizede erősen vegyes megítélésű. Akkor lettek először nyilvánosak olyan felvételek, amelyek úgy készülhettek, hogy vélhetően a titkosszolgálat bepoloskázta a lakást.

2012-ben azonban még igazán senki nem bukott bele a Gorilla-ügybe. Sőt, az anyag állítólag eltűnt, illetve egy ideig a bíróság meg is tiltotta, hogy az illegálisan készült felvételeket nyilvánosságra hozzák. Ráadásul az ügyet legintenzívebben feltáró SME médiacsoportot a Penta gyorsan fel is vásárolta, ahogy akkor a lap főszerkesztője fogalmazott, gyorsan megvették a jó reputációjukat.

Ennél a momentumnál vált ki a szerkesztőségből a Denník N, az előfizetők finanszírozásából működő független lap. Az idén aztán egy rövid időre újabb anyagok jelentek meg a neten, minden jel szerint ez vezetett a letartóztatáshoz.

Jaroslav Haščákot mindenképpen Szlovákia öt legbefolyásosabb és három leggazdagabb embere között tartják számon. Médiában, energetikában, egészségügyben és a pénzügyi szektorban erős, a Mecom húsipari csoportja révén még Magyarországon, konkrétan Békéscsabán is vannak cégei (Kaiser Food, Csabahús).

Egymilliárd dollárosra becsült vagyonával a legújabb szlovák Forbes-listán ő a második helyezett. Cseh miniszterelnökként ma már inkább a cseh listán szerepel Andrej Babis, aki gazdagabb, így történetünk főszereplőjénél hivatalosan már csak Ivan Chrenko (HB Reavis) ingatlancézár gazdagabb, de ő egy sokkal apolitikusabb, Nyugatra kacsintgató vállalkozó, így vele ritkábban foglalkozik a sajtó.

A Gorilla-ügy első köre és magyar vonatkozása

A korábbi Gorilla-ügyben rengeteg cinikus, a gazdaság minden kártyáját központilag leosztó, korrupt mechanizmusról olvashattak a szlovákok, de azt természetesen nehéz volt bizonyítani, hogy a leiratok valódiak és nem manipuláltak.

Jaroslav Haščák maga például mindvégig tagadta, hogy a legkülönbözőbb politikai és gazdasági összeesküvésekről készített feljegyzések, hangfelvételek valódiak lennének. Véleménye szerint valós személyek és valós ügyek mentén, de a környezetből kiragadott, valótlan, vagy összevágott leiratok születtek. A szlovákiai magyar közélet, vagyis a magyar pártok és Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, a leggazdagabb felvidéki magyar üzletember annyiban keveredtek bele a Gorilla-ügybe, hogy ők ugyan nem hallhatók, vagy nincsenek jelen, nem vesznek részt beszélgetésekben, de a leiratok alapján a beszélgetésekben visszatérően róluk is beszélnek a felek, mint akik mindenféle leosztásban érdekeltek lehetnek. Világi Oszkár, illetve Bugár Béla annak idején komolytalannak nevezte az állításokat.

A szlovák közvélemény maga is vegyesen fogadta a Gorilla-ügyet, abban gyakorlatilag a legtöbben biztosak voltak, hogy nagyon sötét mechanizmusok hallatszanak a felvételeken és valóban a gyanúba hozott nagy emberek hangja hallható, de természetesen az is foglalkoztatta a lapokat, hogy ki, milyen célból, mennyire szelektíven hozott le anyagokat.

Haščák letartóztatása – Fotó: Vladimír Šimíček / Daily N
Haščák letartóztatása – Fotó: Vladimír Šimíček / Daily N

Végül Jaroslav Haščák egy idő után már nem tudta megakadályozni, hogy Tom Nicholson, egy kanadai oknyomozó újságíró ki ne adja könyvét a Gorilla-ügyről. A szerző főleg a SMER érintettségében állított erőseket. Korábbi felesége, Duris Lucia Nicholsonova ma liberális Európa Parlamenti képviselő (a Szabadság és Szolidaritás tagja), maga is a korrupcióüldöző kormányoldalon aktív politikus. Ez persze árnyalhatná a kanadai író objektivitását, a házaspár egyébként elvált, mindenesetre a tényfeltáró újságíró szerint nem véletlenül volt az ügy éveken át eltussolva.

De ki is ez a Jaroslav Haščák?

A most elfogott 51 éves üzletember élete „keleti” eredetű, „nyugatra” tartó folyamat, múltját, cégeit olykor átlengte valami kommunista, oroszbarát, szolgálati kapcsolatos gyanú, de valójában a Penta ma már igazi versenypiacokon is sikeres.

Haščák maga egy pici észak-szlovákiai faluban, Gyurkón született, az a kommunista kádergyerek volt, aki nagyon alulról jutott el moszkvai és pekingi elitegyetemekre.

Az egykori Csehszlovákiában a külföldi tanulmányi lehetőséget elnyerő tanulóknak volt egy felkészítő évük a Selmecbányai Gimnáziumban, egy igazán elithelyen. Az üzletember itt, majd az egyetemen, vagyis a moszkvai MGIMO-n ismerkedett meg későbbi társaival, amikor pedig a rendszerváltás idején kínai tanulmányait folytatta – legalábbis saját bevallása szerint – kínai ruhaimportból szerezte meg az első millióit.

A Pentában rendre felbukkanó titkosszolgálati vezetők (biztonsági főnökök) miatt járta körbe a szolgálatok illata is a céget, még a csehszlovák kommunista idők legendás kémfőnöke, Alojz Lorenz matematikus, sakkozó, titkosítási szakember is adott tanácsokat a társaságnak.

Aki a szlovák közéletben meghatározó és a maffiával is összejátszó, emberrablásokat és gyilkosságokat elkövető kémfőnökök történeteire kíváncsi, Ivan Lexa és helyettese, Jaroslav Svěchota nevére rákeresve elképesztő történeteket talál.

Az öt barát

Haščák mindenesetre a cseh Marek Dospiva, illetve a szlovák Juraj Herko, Martin Kúšik, illetve Jozef Oravkin segítségével elindult, az ő ötösük lett a Penta. Többféle elnevezést is variáltak, 1993 végén megalapították a Penta Brokers céget, ma már a befektetésekre specializálódott Penta Investments a vezető társaság.

Ez egy óriási birodalom, a minimálisan változó összetételű csapat nagyjából mindent együtt csinál azóta is, és valahogyan mindig mindenből jól jönnek ki, minden kormánnyal jóban vannak, de azért, ha leegyszerűsítenénk a képletet Mikulás Dzurinda idején tényleg jól feküdtek, Robert Fico pedig már inkább ütközött velük, de felszámolni nem volt képes a polipként terjeszkedő csoportot.

Most először jött olyan, az establishmenten kívüli politikai csapat, amely sok szempontból furcsa, nem éppen professzionális, de hitelesen harcol az oligarchák ellen, tényleg nincsen azok zsebében.

Maga Haščák közben hol eltűnik a nyilvánosság elől, hol váratlanul szóba áll a kritikusaival, volt úgy, hogy pártot vett, bocsánat szervezett, és közben alaposan kinőtte Szlovákiát, Lengyelországban, Németországban is lettek a cégnek nagyobb érdekeltségei.

A magyar szálak

Szlovákia területén rengeteg magyar anyanyelvű, magyar vagy vegyes származású ember él. Bár a Gorilla-ügy és a mostani korrupcióellenes rajtaütésnek egyelőre nincs kifejezetten magyar, vagy dél-szlovákiai szála (ellentétben például a rettegett dunaszerdahelyi maffia korábbi ügyével), azért vannak magyar vonatkozások.

A Gorilla-ügy mellett leginkább korrupciós és titkosszolgálati kapcsolatokat igénylő nagy egészségügyi beszerzések vannak a vizsgálatok fókuszában, ebben nincs annyira magyar szál (a magyar gazdagok elsősorban mezőgazdaságban sikeresek), de például a Kuciak-gyilkosságban dél-szlovákiai magyarok, vagy legalábbis magyar anyanyelvű, vegyes származású emberek, két gútai és egy marcelházai fiatal is közreműködött.

Forrásaink szerint azok a leegyszerűsítő képek miszerint a Penta a szovjet intézményben tanuló alapítók miatt valamiféle keleti érdeket követett volna, nem megfoghatóak. Éppen a posztkommunista Vladimír Mečiar után emelkedett fel a csillagzatuk, a piacbarát, nyugatbarát Mikuláš Dzurinda (1998–2006 ) alatt. Mečiar után ez az éra sokkal elfogadhatóbb volt a Nyugat számára, de a nagy piacosítás és privatizálás során azért az ügyesen mozgó üzleti körök túlságosan is megtalálták a számításaikat. Az elmúlt hónapok oligarcha-visszaszorítási hadjáratának ugyan most áldozatul eshettek, de nem érdemes leírni őket.

Jelenleg rengeteg olyan rendőr, kémelhárító, ügynök és ügyész van letartóztatásban, akik szinte bárkire mondhatnak terhelőt, rendelkezhetnek tényekkel, bizonyítékokkal, és mintha működne a „vádalku” intézménye, de a leggazdagabb emberek jó ügyvédeket tudnak megfizetni, és ha változik a politikai széljárás, márpedig a mostani koalíció törékeny, akkor egy pillanat alatt apadhat a bűnüldözők most fellángoló harci kedve, és visszatérhetnek a koalíciós alkuk, összejátszások, fizetségek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!