Így lehet szavazni másik településen vagy külföldön a június 9-i választáson

Így lehet szavazni másik településen vagy külföldön a június 9-i választáson
Átjelentkezett szavazók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolában, 2018. április 8-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szavazna, de június 9-én nem ott lesz, ahol lakik? Akkor ideje igyekezni, szorítanak a határidők – bő egy hónap múlva tartják az önkormányzati és az EP-választásokat. Az alábbiakban röviden megmutatjuk, meddig és mit kell tennünk, ha nem az állandó lakcímünk szerinti településen szeretnénk szavazni. Melyek az átjelentkezés legfontosabb határidői? Mit kell tennie egy Németországban élő magyarnak, vagy egy Budapesten tanuló szabolcsi fiatal egyetemistának abban az esetben, ha nem akar hazautazni a választások napján?

A magyar választók április 20-ig kézhez kapták a választási iroda értesítőit, amelyben tájékoztatják őket, hogy melyik szavazókörben kell majd megjelenniük június 9-én, amennyiben élni akarnak szavazati jogukkal. Ezeket mindenki az állandó lakcíme szerint kapta meg, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy csak az ott feltüntetett szavazókörben szavazhatunk. Nézzük sorban, milyen más lehetőségek kínálkoznak még előttünk!

A vidéki egyetemista esete a nagyvárossal

Ha valakinek a bejelentett állandó lakcíme mellett van tartózkodási címe is, akkor utóbbi cím szerinti településen is szavazhat, azonban ezt kérvényeznie kell május 31-ig. Ezt leggyorsabban online lehet megtenni ügyfélkapus azonosítás után. Személyesen is van erre lehetőség bármelyik helyi választási bizottságnál, tehát nem csak ott, ahol az állandó lakcímünk van.

Fontos, hogy csak abban az esetben szavazhatunk a tartózkodási cím alapján, ha ezt a tartózkodási címet már a választás kitűzése előtti 30. napon, tehát 2024. február 11-ig bejelentettük. Magyarán most már senkinek nem érdemes azzal trükköznie, hogy új tartózkodási helyet jelent be egy billegőnek tartott budapesti kerületben.

Ha viszont valaki az állandó lakcímét változtatja meg, azzal akár június 7-ig is átkerülhet az új állandó lakcím szerinti névjegyzékbe. A választások tisztasága felett őrködőknek ezért érdemes lesz a Nemzeti Választási Iroda által heti rendszerességgel kiadott települési névjegyzékadatokat monitorozniuk akár még június első napjaiban is.

Aki lagziban lesz vagy kirándul a választás vasárnapján

Mivel egy kora nyári hétvégén lesznek a választások, könnyen lehet, hogy sok tízezer magyar épp nem olyan településen akar majd szavazni, amelyikre bármelyik lakcíme szól. Ebben az esetben szintén kérnie kell, hogy az általa megjelölt szavazókörben voksolhasson. Ezt ugyanazokon a felületeken teheti meg, mint a tartózkodási címre átjelentkezés esetében. A határidő ez esetben is május 31.

Aki azonban így szavaz, az kizárólag az EP-választáson vehet részt, az önkormányzatin már nem. Tehát aki szeretne beleszólni a lakóhelye ügyeibe is, jobban teszi, ha idejében hazaindul június 9-én, mert a szavazóhelyiségek este 7-ig lesznek nyitva.

Hogyan szavazhat Szoboszlai Dominik Angliában, vagy Chema Rodríguez Magyarországon?

Nézzük először azokat a magyar állampolgárokat, akiknek van magyarországi állandó lakcímük, szóval a döntően Nyugat-Európában dolgozó honfitársaink tömegét. Ők az EP-választáson úgy szavazhatnak, mint bármelyik országgyűlési választáson: kérniük kell a felvételt a külföldi névjegyzékbe május 31-ig. Ezt online vagy személyesen tehetik meg, majd június 9-én személyesen meg kell jelenniük az adott külképviselet által kijelölt szavazóhelyen. 2019-ben alig 18 ezren szavaztak így a külföldön élő-dolgozó több százezer magyar közül. Április 25-ig 4593 választó kérte a felvételét a külképviseleti névjegyzékbe, de május végéig ez a szám még bőven feljebb mehet.

Fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben ők is csak az EP-választás szavazólapját fogják megkapni, hiszen rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a fent leírt hétvégi lagzisokra, akik június 9-én olyan helyen szavaznak átjelentkezéssel, ahol nincsen lakcímük. A külföldi névjegyzékbe természetesen az is kérheti a felvételét, aki az adott hétvégét épp valamelyik külföldi városban tölti. Arra is érdemes figyelni, hogy azokban a városokban, ahol jelentős magyar diaszpóra él (például London), nem a nagykövetségen vagy a konzulátus épületében tartják a szavazást, hanem jellemzően bérelnek erre egy termet. Londonban például a Fulham városrészben található szálloda épületében kell majd szavazni.

A Magyarországon élő külföldiek is szavazhatnak az önkormányzati választáson, de csak akkor, ha EU-s ország állampolgárai. Szóval a közhiedelemmel ellentétben, az aksigyárakban dolgozó távol-keleti alkalmazottak nem jogosultak a választásokon való részvételre, ahogyan a nálunk élő amerikaiak, angolok vagy éppen izraeliek sem.

Az EP-választáson a nálunk tartózkodó uniós állampolgárok akkor szavazhatnak magyarországi pártok listájára, ha külön kérik ezt, ebben az esetben értelemszerűen nem szavazhatnak saját hazájuk pártjaira. Jelenleg 3706 ilyen választót látunk a névjegyzékben.

Vannak olyan fővárosi kerületek (például V., VI., VII.), ahol a nem magyar állampolgárságú lakosság aránya már annyira jelentős, hogy ez pont a fenti eltérés miatt jelentős különbséget okoz az adott kerület EP- és önkormányzati választási névjegyzékében. Az VII. kerületben március 18-i adatok alapján 33 439 fő szerepelt az EP-választás névjegyzékében, míg ugyanekkor az önkormányzatiban már 39 599 fő, magyarán több mint 6 ezerrel több választó vehet itt részt az önkormányzati voksoláson.

A külhoni magyarok szavazása

Minden magyarországi lakcímmel nem bíró, de magyar állampolgárságú választópolgár május 15-ig kérheti, hogy szavazhasson az EP-választáson. Ők lakcím hiányában értelemszerűen nem szavazhatnak az önkormányzati választáson. Azok a magyar állampolgárok, akiknek más EU-tagállamban van a lakcímük, a lakóhelyük szerinti ország EP-listáinak egyikére szavazhatnak. Tehát esetükben nem a levélszavazás a joggyakorlás útja, ez csak azon magyar (és kettős) állampolgároknak adott, akiknek a lakcíme nem EU-s országban van. Tehát az országgyűlési választások gyakorlatával ellentétben, egy erdélyi magyar nem fog tudni levélben szavazni, hiszen létezik EU-s tagállambeli lakcíme (Romániában), ugyanakkor ezt megteheti egy vajdasági vagy kárpátaljai, akiknek Szerbiában vagy Ukrajnában van a lakcímük.

Itt is érdemes rögzíteni, hogy ha például egy erdélyi magyar részt akar venni a magyarországi EP-választáson, kihúzzák a nevét a román névjegyzékből, amivel jelentősen csökkenti az RMDSZ bejutási esélyeit Romániában. A romániai magyar párt 2019-ben is éppen csak elérte a küszöböt 5,3 százalékos eredményével. Levélben szavazhatnak a nem uniós országnak számító Szerbiában és Ukrajnában élő magyar állampolgárok is, hiszen ezekben az országokban nem rendeznek párhuzamosan EP-választást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!