Róna Péter: Egyetlen eurocent sem fog jönni Magyarországra, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök

2022. március 4. – 20:01

frissítve

Róna Péter: Egyetlen eurocent sem fog jönni Magyarországra, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök
Róna Péter – Fotó: ATV

Másolás

Vágólapra másolva

„Én úgy tudom, hogy biztos” – mondta az ATV műsorában péntek este Róna Péter a köztársaságielnök-jelöltségéről. Az ellenzéki államfőjelölt csak március 2-án érkezett Budapestre, addig ugyanis „át kellett adnia az egyetemi kurzusait” egy kollégájának, ami szavai szerint „nem egy pár órás feladat”, mondta Róna korábban a Telexnek. Róna mostani tévéinterjújában arról beszélt, jelölti 15 perces beszédét jelentősen átírja az elmúlt egy hét eseménysorozata, és Orbán Viktornak az államfőválasztás helyett inkább arra kell felkészülnie, hogy még aznap, március 10-én egy uniós csúcsra megy, ahol már „egyetlen barátja sincs”.

„Magyarország ma a teljes elszigeteltségbe került”

– mondta Róna, és kijelentette: „a magyar külpolitika romokban hever, magunkra maradtunk”. A közgazdász szerint világos, hogy addig nem jönnek uniós források Magyarországra, amíg Orbán Viktor hatalmon van. Róna szerint ugyanis tudomásul kell venni, mert ez tény – ő maga egy, kérdésre meg nem nevezett uniós vezetőtől hallotta ezt –, hogy

egyetlen egy eurocent nem fog jönni Magyarországra addig, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök.

Róna Péter szerint Európa, az EU 26 tagállama világosan látja, hogy Orbán Viktor kiszolgálja, barátként továbbra is szoros kapcsolatot ápol azzal a Vlagyimir Putyinnal, aki Európa egységének, területi integritásának megbontásában érdekelt. Róna kritizálta a magyar kormányfőt péntek reggeli rádiós nyilatkozata miatt is, és cáfolta azt, hogy Magyarországnak továbbra is bárminemű, akár csupán gazdasági, energetikai kapcsolatokat kellene a jövőben fenntartania a putyini Oroszországgal.

Róna szerint súlyos tévedésben van a magyar politika, és bizonyos mértékben a magyar közvélemény is, hiszen egyértelmű, hogy az EU, illetve a NATO nem fogja elfogadni ezt az „üzletelést” az európai egységre törő Putyinnal. Az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje szerint szó nincs róla, hogy szövetségeseink elfogadnák azt, amiről Orbán Viktor és kormányának tagjai most beszélnek, és a jövőben is a Roszatom partnerségében megvalósítható lenne a Paks II. beruházás. Szerinte a teljes elszigetelődésből az egyetlen kiút csak az lehet, hogy Magyarország „beáll az európai fősodorba”, és a nyugati szövetség eszméi, értékei és céljai szerint cselekszik.

Azt csak hosszas egyeztetések után döntötték el az ellenzéki pártok elnökei, hogy Róna Pétert jelölik a köztársasági elnöki posztra. A neves közgazdászt Márki-Zay Péter hívta fel telefonon, hogy felkérje a feladatra. Jelölése bejelentésekor épp órát tartott az Oxfordi Egyetemen. Róna a Telexnek akkor azt mondta, „ha a hat párt egybehangzóan alkalmasnak talált engem erre, akkor kutya kötelességem elfogadni”.

Az országgyűlési képviselőknek arról kell majd dönteniük a jövő héten, hogy az 1956-ban emigrált, majd 1990-ben hazatért, a devizahitelesekért harcosan kiálló Róna Péter vagy a Fidesz egykori alelnöke és minisztere, Novák Katalin alkalmasabb arra, hogy kifejezze a nemzet egységét. Egy biztos: az államtitkárból családügyi miniszterré, majd mindezekről és a Fidesz-tagságról is lemondva államfőjelöltté előlépett Novák Katalin mindössze három közösségi médiás bejegyzést tett közzé, mióta Oroszország február 24-én hajnalban megtámadta Ukrajnát. Az inváziót érintően a Fidesz-jelölt nem szólalt fel, ellenben a „Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként” adományokat szállított Kárpátaljára, hogy kifejezze:

„Az itt maradó magyarok legalább olyan fontosak nekünk, mint akik elmenekültek.”

Mint írtuk, hétfőn hivatalosan is Novák Katalint jelölte a Fidesz–KDNP államfőnek, ehhez hétfőn leadták a kormánypárti aláírásokat. Novákot mind a 132 kormánypárti képviselő ajánlja köztársasági elnöknek.

Az Egységben Magyarországért pártjai azt várják a kormánypárttól, hogy a szavazás előtt engedje 15 percet beszélni a parlamentben Róna Pétert, amint az a köztársaságielnök-jelölteknek jár a vonatkozó jogszabály alapján.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!