A Momentum szerint Gattyánék aktivistái illegálisan másolták a választók ajánlásait, a Memo cáfol, és feljelentést tesz

2022. február 25. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

A kamupártokról készített videót Tompos Márton, a felvételt Márki-Zay Péter Facebook-oldalán osztották meg péntek délben. A Momentum szóvivője eltérítő pártnak nevezte Gattyán György Megoldás Mozgalmát, amelynek szerinte „egyetlen feladata, hogy összezavarja a választókat, és elcsípjenek egy-két százalékot innen-onnan, ezzel is nehezítve a kormányváltást”.

Bemutatott egy leleplezőnek szánt felvételt is, amit Budapest XI. kerületében, a Fehérvári úti Vásárcsarnok mellett készítettek. „A videón látszik, hogy a Megoldás Mozgalom aktivistái fényes nappal, a nyílt utcán másolják az ajánlóívről egy üres lapra a megadott adatokat” – mondja Tompos, de azt is megmutatják a felvételen, hogy pár méterre van onnan a Megoldás Mozgalom pultja.

A jogszabályok szerint szigorúan tilos az ajánlóíveken szereplő adatokból választói adatbázist építeni vagy azokat egyéb célokra felhasználni. Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, a másolt íveket nem fogadják el a helyi választási irodák.

„A Megoldás Mozgalom sajnálattal vette tudomásul, hogy az Ellenzéki összefogás egy olyan videót oszt meg, amelynek a tartalma több szempontból megkérdőjelezhető.”

„A videó szereplői nem a Megoldás Mozgalom jelöltjei, és nem is a Megoldás Mozgalom hivatalos aktivistái”

– válaszolták Gattyán György pártjától a Telex megkeresésére.

Azt írják, a videón szereplő embereket nem tudják beazonosítani, és „az is nehezen kivehető, hogy mit is másolnak éppen”. Arra kérik az ellenzéki összefogást, hogy „ha nekik erről több információjuk van, ha törvénytelen, etikátlan eseményt észleltek, akkor haladéktalanul forduljanak a Nemzeti Választási Irodához, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen”.

„Utóbbit mi is megtesszük, hiszen a Megoldás Mozgalom jó hírnevével élnek vissza nagy nyilvánosság előtt.”

„A videó közlése, annak valóságtartalmának ellenőrzése nélkül megjelentetése sérti a Megoldás Mozgalom jó hírnevét, ezért a szükséges jogi lépéseket ezen a téren is megtesszük!”

– fogalmaznak.

Gattyán György milliárdos vállalkozó november végén egy digitális tudásközpont homályos ígéretével jelent meg a közéletben, és több hét lebegtetés, sejtetés után jelentette be, hogy pártot alapít Megoldás Mozgalom néven, és elindul az áprilisi országgyűlési választáson. Programjáról a digitalizáció ígéretét leszámítva nem nagyon jelentek meg hírek, a valós ambícióiról interjúnkban is hiába kérdeztük. László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Telexnek azt mondta, hogy ő a Megoldás Mozgalmat a kamupártok közé sorolja. Szerinte a bizniszpártok indulását nem feltétlenül csak a pénz motiválja, „Gattyánéknak – a Fidesz érdekeinek megfelelően – sokkal inkább a zavarkeltés a céljuk”. A bizniszpártokról itt írtunk bővebben.

A képviselőjelölteknek az induláshoz ötszáz érvényes ajánlást kell összegyűjtenie a választókerületében. A választási iroda honlapja szerint a Megoldás Mozgalom 89 jelöltje adta már le az ajánlásokat. Ha legalább 71 jelöltet hivatalosan is nyilvántartásba vesznek, akkor országos listát is állíthat a párt. A Megoldás Mozgalom jelöltjeiről itt és itt írtunk bővebben. A jelölteknek péntek 16 óráig kell leadni a helyi választási irodának a felvett ajánlóíveket.

Az idei kampány egyik újdonsága, hogy már otthonról is bárki megnézheti, hogy nem éltek-e vissza az adataival és az aláírásával. A valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon egy gyors azonosítás után lehet eljutni a felületre, ahol meg lehet nézni, kiknek adott egy adott ember ajánlást. A Hvg.hu cikke szerint ugyanakkor nem minden csalás szűrhető ki így, mert csak az első ötszáz, érvényesnek minősített ajánló adatai kerülnek be az adatbázisba, azaz a választó csak ezeket tudja ellenőrizni.

Ha valaki mégis azt látja, hogy olyan pártoknál is szerepel az ajánlása, akiknek nem írt alá, a helyi választási irodához tud fordulni. Erről részleteket a valasztas.hu oldalon a jogorvoslatok menüpont alatt írnak. A kifogás mellett a nyomozóhatóságot is érdemes felkeresni, ha felmerül a visszaélés gyanúja, hiszen az bűncselekménynek minősül.

Ha azt tapasztalja, hogy olyan képviselőjelölteknél szerepel az ajánlása, akiknek nem írt alá, kérjük, mesélje el nekünk is. Várjuk a levelét az ugyelet@telex.hu emailcímen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!