Indul a kampány, ötven nap van a választásig

Legfontosabb

2022. február 12. – 08:30

Indul a kampány, ötven nap van a választásig
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton hivatalosan is elkezdődik a kampányidőszak, ötven nap maradt az országgyűlési választásokig. Mostantól gyűjthetik az ajánlásokat azok, akik képviselőjelöltként szeretnének elindulni, és a kampány is felpörög a következő hetekben. Összeszedtük az előttünk álló időszak legfontosabb tudnivalóit.

Orbán Viktor délután évértékelővel rúgja be a Fidesz idei kampányát a Várkert Bazárban, Márki-Zay Péter pedig Somogy és Fejér megyében folytatja az országjárását utcai fórumokkal. Bő hét hét múlva eldől, hogy melyikük alakíthat kormányt a következő négy évre. Áder János január közepén írta ki az országgyűlési választás időpontját, amely ötven nap múlva, április 3-án lesz.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 37 pártot és 11 nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba – írta pénteken az MTI. Ez csaknem feleannyi, mint négy évvel ezelőtt. A következő két hétben még gyarapodhat a nyilvántartásba vett szervezetek száma, meglepő lenne azonban, ha tömegével jelentkeznének be a pártok az utolsó pillanatokban. Az már most látszik, hogy a kamupártok nem tűntek el, holott a választási szabályokat másfél éve pont azzal az indokkal módosították, hogy kiszűrjék azokat a szervezeteket, amelyek csak a busás állami támogatás miatt indulnak neki a kampánynak. Mint emlékezetes, az ex-jobbikos Volner János hathatós közreműködésével terelték közös listára az együttműködni készülő ellenzéki pártokat.

Az új szabály értelmében ugyanis az országos listaállításhoz legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítani.

A Márki-Zay Péter vezette Egységben Magyarországért pártszövetségnek mind a 106 választókerületben lesz egyéni jelöltje, az indulók már túl vannak egy előválasztási győzelmen. A Fidesz-KDNP pár hete nevezte meg a 106 választókerületi jelöltjét, Orbánék 26 helyen változtattak az előző választáson indulókhoz képest.

Ugyancsak minden választókerületben szeretne jelöltet állítani a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 98 körzetben kezd ajánlásokat gyűjteni.

Márki-Zayék egy nap alatt összegyűjtenék az ajánlásokat

A képviselőjelölt-jelöltek szombat reggel nyolc órától vehetik fel az ajánlóíveket a helyi választási irodákban. Az NVI tájékoztatása szerint péntek délutánig 864 jelölt 157 661 ajánlóívet igényelt, ami már jelzi, hogy már az első nap nagy rohamra készülnek a pártok.

Két hét alatt legalább 500 ajánlást kell összegyűjteni a képviselőjelölteknek az induláshoz.

Hivatalosan csak akkor válnak jelöltté, ha sikerül ezt teljesíteniük, és a választókerületi választási bizottság nyilvántartásba veszi őket. Márki-Zay Péter pénteken azt mondta, az ellenzék 106 jelöltje már az első nap szeretné összeszedni a szükséges mennyiségű aláírást. Várhatóan a Fidesz sem fog tétlenkedni szombaton, cikkünk megjelenése után pár órával máris kiderülhet, ki volt a gyorsabb ebben a versenyben.

Az aláírásgyűjtés szabályai nem változtak az előző választás óta:

  • az ajánlóívre a név mellett a lakcímet és a személyi azonosítót (személyi szám) kell felírni.
  • Az ajánlás csak akkor érvényes, ha a választó a saját kezével írja alá. A többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is felvezetheti az ívre.
  • Egy választópolgár több jelöltet is támogathat, de csak a saját választókerületében írhat alá.
  • Az ajánlóíveken szereplő adatokból tilos választói adatbázist építeni vagy azokat egyéb célokra felhasználni, mint ahogy fizetni sem szabad az aláírásért.
  • Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, a másolt íveket nem fogadják el. A lapokon egyedi azonosító szerepel, de rajta van a jelöltként indulni szándékozó választópolgár és a jelölőszervezet neve is.

A jelölteknek és pártjaiknak a gyűjtés végeztével az összes átvett ívet (még az üreseket is) vissza kell adniuk a helyi választási irodának. Ívenként ezer forintos bírságra számíthat, aki ezt elmulasztja, például ha elveszít egy lapot.

Az ajánlások érvényességét aztán a helyi választási irodák ellenőrzik. Megnézik, hogy a választópolgár adatai megegyeznek-e a szavazóköri névjegyzékben szereplő adatokkal, és hogy a választópolgár a lakóhelye szerinti választókerületben ajánlott-e jelöltet. Csak az első ötszáz érvényes ajánlást számolják össze, és annak az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy ezen felül ki mennyit gyűjt össze.

Már az interneten is ellenőrizheti, melyik pártoknak írt alá

A kampány kezdetével együtt indul az ajánlások biznisze is. Az előző választások előtt tömegével üzleteltek a választók adataival a kamupártok, hogy össze tudják gyűjteni az induláshoz előírt 500 ajánlást, és felvehessék az állami támogatást.

„Azt mondták, én nyertem az aláírásversenyt” – mesélte rendőrségi meghallgatásáról kollégánknak a régi Indexen egy pócsmegyeri nő, akinek az aláírásával 19 párt jelöltjei éltek vissza 2018 tavaszán. Hiába tett feljelentést, eredménytelenül zárult a nyomozás, és senkit nem büntettek meg, holott megvolt, hogy melyik pártok ajánlóívére kerültek fel akaratlanul az adatai. Az ajánlásmásolás- vagy hamisítás személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekménynek számít, de mint ez az eset is mutatta, a rendőrség nem sok mindent tud tenni ellene.

Az ajánlások ellenőrzését segítheti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) egyik új fejlesztése.

Mostantól bárki megnézheti otthonról is, hogy nem éltek-e vissza az adataival és az aláírásával a kampányidőszakban.

A valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon egy gyors azonosítás után juthat el arra a felületre, ahol meg tudja nézni, hogy kiknek adott ajánlást. A rendszer a NVI tájékoztatása szerint az ajánlások beérkezése után, a következő napokban élesedik, és az azonosítás történhet ügyfélkapun keresztül, telefonos kóddal vagy videós azonosítással. A hvg.hu cikke szerint ugyanakkor nem minden csalás szűrhető ki ezzel, mert csak az első ötszáz, érvényesnek minősített ajánló adatai kerülnek be az adatbázisba, így a választó csak ezeket tudja ellenőrizni.

Ha mégis azt látja, hogy olyan pártoknál is szerepel az ajánlása, akiknek nem írt alá, a helyi választási irodához tud fordulni. Erről részleteket a valasztas.hu oldalon a jogorvoslatok menüpont alatt találhat.

A választópolgár amellett, hogy kifogással élhet, a nyomozóhatóságot is felkeresheti, ha felmerül a visszaélés gyanúja. Hiszen, ha ez megvalósult, az bűncselekmények is minősül.

Az állam is beszáll a jelöltek és pártok kampányába

Ötven nappal a választás előtt lépnek életbe a kampányra vonatkozó egyéb szabályok is. A törvény szerint április 3-ig minden kampánytevékenységnek számít, amely „alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére”. Kampányeszköz például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai hirdetés és a választási gyűlés is. Ebben az időszakban a jelöltek és a pártok korlátozások nélkül helyezhetnek el plakátokat, ám minden esetben fel kell tüntetni a kiadó adatait, így a nevét, székhelyét, valamint a kiadásért felelős személy nevét.

Pár éve törvényben rögzítették a kampányköltéseket is.

Az országgyűlési választáson induló egyéni jelöltek legfeljebb 5,9 millió forintot költhetnek kampányukra az elkövetkező ötven napban, és ebből 1,18 millió forintot az állam biztosít.

A támogatást kizárólag a választási kampányidőszak alatt, azaz február 12-étől a szavazás befejezéséig lehet felhasználni a választási törvényben meghatározott célokra: például plakátra, politikai hirdetésre, választási gyűlésre. Úgy is dönthetnek a jelöltek, hogy lemondanak a támogatásról, és azt a jelölő párt rendelkezésére bocsátják, ezt a kincstárnak kell jelezni.

Külön érdekesség így 2022-ben, hogy a közösségi médiafelületeken megjelenő politikai hirdetések az Állami Számvevőszék tájékoztatása szerint nem minősülnek politikai hirdetésnek. A választási törvény szerint ugyanis a politikai hirdetések „megjelenési felülete csak sajtótermék vagy filmszínház lehet, a közösségi médiafelületek pedig nem tartoznak bele a médiatörvény szerinti sajtótermék fogalmába.” Az ÁSZ közleményében ugyanakkor azt is írták, hogy kampányidőszakban a közösségi médiafelületeken megjelenő hirdetések is kampánytevékenységnek számítanak, ezért elvileg azt is bele kell számítani az ilyenkor elkölthető 5,9 milliós keretbe. Csakhogy ezt betartják-e a jelöltek, az már az ő felelősségük, az ÁSZ csupán a kötelezően közzétett pénzügyi elszámolásokat és számlákat ellenőrizheti.

A jelöltek mellett a listát állító pártok is kapnak állami támogatást, amely mértéke attól függ, hogy a szervezet hány választókerületben állít jelöltet. Idén

  • 470 millió forintra jogosult, aki legalább 71 választókerületben indít jelöltet.
  • 588 millió forintot kapnak azok a pártok, amelyeknek minimum 80 választókerületben lesz jelöltje, és
  • 706 millió forintot, amelyek mind a 106 egyéni választókerületben el tudnak indulni.

Az ellenzéki közös lista mögött hiába áll hat párt, csak egy pártnyi állami támogatást kaphatnak, és a pártoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy milyen arányban osztják fel egymás között azt.

Közpénz milliárdok tűnnek el a kamupártoknál

A jelölteknek a választókerületi eredmény jogerőre emelkedését követő 15 napon belül el kell számolniuk az állami támogatás felhasználásával. Az állami támogatás kétszeresét kell visszafizetnie, aki ezt a határidőre nem teszi meg.

Vissza kell továbbá fizetnie az állami támogatást,

  • ha a jelölt a szavazás előtt kiesik, például lemond a jelölésről vagy elveszíti a választhatóság jogát.
  • Ha nem szerzi meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát, vagy
  • ha a pártlista kiesik, mert a jelölőszervezet visszavonja azt, vagy a szavazás előtt a listán szereplő valamennyi jelölt kiesik.
  • Ugyancsak vissza kell adni a támogatást, ha egy párt nem éri el a pártlistákra leadott összes érvényes szavazat legalább 1 százalékát.

A tartozásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be, és ha egy párt a visszafizetési kötelezettségét nem teljesíti határidőben vagy nem tudja kifizetni, akkor a párt vezető tisztségviselőinek kell a bíróságot állnia. Így járt a legutóbbi választás után az Együtt, amely listája 0,66 százalékot ért el. Juhász Péterék közösségi adománygyűjtés után tudták visszafizetni a 150 millió forintos állami támogatást.

Jó pár olyan párt volt azonban, amely a mai napig nem fizette vissza az állami támogatást.

A legutóbbi két országgyűlési választáson a Transparency International számításai szerint összesen 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében. A szervezet kiperelte a Magyar Államkincstártól a választáson elindult egyéni jelöltek kampánytámogatásáról szóló elszámolásokat. Ez alapján azt állapították meg, hogy tíz kamupárt, összesen 410 millió forintos támogatással nem számolt el tisztességesen a 2018-as választás óta.

Így készül a Telex a kampányidőszakra

Mi sem fogunk tétlenkedni április 3-ig. Ahogy Munk Veronika pénteki cikkében fogalmazott, „mi itt a Telexben már felöltöttük turbulens kampánykövető hacukánkat, és teljes erőbedobással készülünk arra, hogy ellássuk sok százezer olvasónkat a kampányról és a választásokról korrekt, kritikus és kíváncsi sztorikkal.”

Újraszerveztük a hírügyeleti rendszerünket, elkészítettük választási mellékletünket, árgus szemekkel követjük a kampányeseményeket, tudósítóinkkal már jelen vagyunk Budapesten kívül Győrben, Szegeden, Pécsen és Debrecenben is, sőt, a Telex Englishben a magyarországi hírek iránt érdeklődő, angolul olvasó közönségünk is egyre több cikket találnak majd az olvasóink.

Lesznek élő videós választási műsoraink is Fábián Tamás politikai riporterünk vezetésével. Az első adás (itt lehet feliratkozni az eseményre) rögtön a hivatalos kampány első hétfőjén érkezik, február 14-én este nyolckor erős névsorral készülünk. A vendégek lesznek névsorban:

  • Dobrev Klára – EP-képviselő, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja
  • Donáth Anna – EP-képviselő, a Momentum elnöke
  • Dull Szabolcs – főszerkesztő, Telex
  • Navracsics Tibor – kormánybiztos, a Fidesz képviselőjelöltje
  • Török Gábor – politológus

Már ezen a hétvégén indul Dull Szabolcs választási hírlevele, amelyben a következő hetekben minden szombaton öt pontban értesülhetnek az adott hét legfontosabb kampányhíreiről főszerkesztői magyarázattal és politikai minielemzéssel. A hírlevélre itt lehet feliratkozni!

Új értesítési csatornát hoztunk létre emellett a mobilapplikációnkban, amelynek segítségével a politikai események, a kampány és a választások iránt leginkább érdeklődő olvasóink azonnal értesülhetnek a legfrissebb hírekről. A Választás 2022-es értesítési csatorna bekerült az androidos és az IOS-es applikációinkba, már most fel lehet iratkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!