Péntek délután négyig kell leadni az ajánlásokat, utána kisorsolják, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek szavazólapon

2022. február 25. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután négyig kell leadniuk az egyéni képviselőjelölteknek a jelöltségükhöz szükséges 500 érvényes aláírást, különben lemaradnak az idei választáson való indulás lehetőségéről, írja az MTI. Az ajánlásokat tartalmazó íveket az egyéni választókerületi bizottságoknak kell eljuttatni, ezeket aztán a bizottságok mellett működő irodák ellenőrzik.

A választási honlap szerint egy nappal a határidő lejárta előtt mintegy 250 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba,

négy jelölt nyilvántartásba vételét pedig jogerősen visszautasították.

Miután az összefogó ellenzék és a Fidesz is az első napokban leadta az ajánlásait, ez azt jelenti, hogy rajtuk kívül más pártoktól még legalább 38 egyéni jelölt biztosan szerepelni fog a különböző egyéni választókerületekben a szavazólapokon.

A 250 jogerősen nyilvántartásba vett jelölten kívül rengeteg olyan is van, akinek ugyan meglett a szükséges számú aláírása, de még nem telt le a jogorvoslatra szánt háromnapos határidő, ők tehát a következő hét első felében válhatnak hivatalosan jelöltté. Mivel azonban olyanok is vannak, akik nem adták még le az ajánlásaikat, néhányan akár ma kora délutánig is folytathatják az aláírásgyűjtést.

A helyi választási bizottságok azután sorsolják ki az egyéni képviselőjelöltek sorrendjét a szavazólapon, hogy a délután négyes határidőt követően megállapítják, kinek lett meg végül az 500 aláírása. Amint megvan, kikből lehetnek jelöltek, a bizottságnak nyilvános ülésen kell kisorsolnia, milyen sorrendben fognak szerepelni a szavazólapon az indulók. A sorsolás módjáról a bizottság dönt, akár kalapból is kihúzhatják a neveket.

Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ha még ezek is megegyeznek, a jelölteket a lakcímük szerinti települést kell feltüntetni, ha az is azonos, akkor pedig a foglalkozásuk megjelölésével kell megkülönböztetni a szavazólapon.

Az országos listán szereplő pártok sorrendjéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt szombaton délután négy óra után, akkor jár ugyanis le a listaállítási határidő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!