Márki-Zay Péter: Nekünk van 235 ezer bátor emberünk

2022. január 21. – 09:15

Márki-Zay Péter: Nekünk van 235 ezer bátor emberünk
Az ellenzéki pártok képviselői elindulnak az ívekkel a Kossuth térről a Nemzeti Választási Irodába – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Élőláncot alkotva adták le a népszavazási aláíróíveket az ellenzéki pártok és aktivistáik a Karácsony Gergely által kezdeményezett, de az összefogás és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által is támogatott népszavazás megtartása érdekében. Karácsony Gergely szerint jogi akadálya egészen biztosan nincs annak, hogy április 3-án meg lehessen tartani a népszavazást ezekről a kérdésekről is. „Amennyiben a Fidesz adminisztratív úton ezt megakadályozza, az egy újabb, nagyon erős üzenet lesz a magyar embereknek” – fogalmazott a főpolgármester.

Ezeket az aláírásokat nem csak egy népszavazás kedvéért gyűjtötték össze. Ezeket az aláírásokat azok kedvéért gyűjtötték össze heroikus munkával, és viszik most be a Nemzeti Választási Irodába az ellenzéki összefogás aktivistái, hogy visszaadják a közérdeket szolgáló politikába vetett hitet – mondta Karácsony Gergely a Kossuth téren.

Budapest főpolgármestere és az általa kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtést támogató pártok képviselői és aktivistái együtt adják ugyanis le az elmúlt 6 hétben összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának. Az eseményt itt lehetett élőben követni:

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a népszavazás nemcsak azokról az érdemi kérdésekről szól, amelyeket megfogalmaztak a Fudan Egyetemet és az álláskeresési járulékot érintően, hanem arról is, hogy milyen demokratikus gondolkodás mentén,

mennyire hagynak a hatalmat gyakorlók beleszólást az embereknek az őket érintő ügyekbe.

Karácsony szerint április 3-án egy másik népszavazás is lesz – függetlenül attól, hogy a téli időben, ünnepi időszakban összegyűjtött aláírások nyomán megtartható-e aznap az ellenzéki népszavazás is –,

az országgyűlési választás ugyanis egy, az Orbán-kormányról való döntés lesz.

Karácsony Gergely főpolgármester beszéde – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely főpolgármester beszéde – Fotó: Huszti István / Telex

Orosz Anna a Momentum nevében is megköszönte az aktivisták munkáját, és kiemelte: kicsivel több mint egy hónap alatt, küzdelmesen, hideg téli időben, minden adminisztratív akadályt legyőzve jöttek össze ezek az aláírások. A Momentum újbudai alpolgármestere, helyi egyéni országgyűlési képviselőjelölt szerint mindez bizonyítja:

nincs olyan lehetetlen körülmény, amely miatt ezt a kormányt ne tudnánk megdönteni.

A hatalom mindent elkövetett, hogy az aláírásokat ne tudjuk összegyűjteni – mondta Gy. Németh Erzsébet. A DK főpolgármester-helyettese szerint azonban az aláírások összehozása mégis bizonyította azt, „az emberek megmutatták, hogy nem kérnek Orbán Viktor hatalomgyakorlásából”. Gy. Németh szerint ha erre képesek voltak, akkor arra is, hogy április 3-án megmutassák: egy új világ következik.

Hasonlóan optimista volt Komjáthi Imre is. Az MSZP elnökhelyettese emlékeztetett, az álláskeresési járulékot érintő kérdésről kötelező népszavazást tartani akkor, amikor ilyen szintű megélhetési válság uralkodik Magyarországon. „Esélyt kell adni azoknak, akik nem találnak munkát” – mondta.

Szabó Tímea szerint az, hogy lehetetlen körülmények között mégis sikerült összegyűjteni az aláírásokat, egyértelmű jele annak, hogy az emberek nemet mondtak arra, hogy a kormány 450 milliárdos kínai hitellel eladósítsa az országot, és kiszolgáltassa Kínának. A Párbeszéd társelnöke szerint

igenis ki lehet írni április 3-ra a népszavazást. Hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt állítják, hogy bármiféle határidőt lekéstünk.

Szabó Tímea szerint hogy ha ők meg tudták számolni egyetlen éjszaka alatt az összegyűjtött aláírásokat, akkor a Nemzeti Választási Iroda is képes erre, hiába lenne a törvény szerint erre 60 napja. Jogilag tehát igenis megtartható április 3-án a népszavazás ezekről a kérdésekről is, Áder János leköszönő államfőnek pedig kutya kötelessége lesz kiírni a referendumot. Szabó Tímea azt a pólót viselte, amely miatt Kövér László fideszes házelnök 10 millió forintra bírságolta annak idején, mert azon kínai zászlón a Fidesz logója látható.

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke a korrupcióval való harcról beszélt a Fudan Egyetemet érintő népszavazási kérdés jelentőségét kiemelve, az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté pedig szintén azt hangsúlyozta, hogy a népszavazásra szükség van, és a Fidesz, a hatalom nem söpörheti le 235 ezer ember akaratát.

A koronavírusos Márki-Zay Péter üzenetét Péterfi Judit olvasta fel. A közös miniszterelnök-jelölt minden aktivistának köszönetet mondott, és kijelentette:

Nekünk van 235 ezer bátor emberünk.

Márki-Zay szerint két világ él egymás mellett Magyarországon, az egyik hazugságokkal tereli el a figyelmet a lényeges kérdésekről. Ez az az oldal, amely jelenleg is óvodások nemváltó műtétjével riogatja az embereket, miközben hallgat a korrupcióról, hallgat az érdemi ügyekről. A valódi kérdések közé tartozik – és ezt karolta fel üzenete értelmében a másik világ, a másik oldal –, hogy miben lehet és tudja az állam segíteni az embereket, akik akár a járvány nyomán elveszítették a munkájukat, vagy hogy milyen felsőoktatási képzést, és ahhoz milyen elhelyezést biztosít a magyar állam a magyar diákoknak, nem pedig a kínaiaknak.

Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről fog szólni: Fidesz vagy nem Fidesz

– írta a miniszterelnök-jelölt.

Az aláírásokat tartalmazó dobozok haladnak az élőlánc mentén – Fotó: Huszti István / Telex
Az aláírásokat tartalmazó dobozok haladnak az élőlánc mentén – Fotó: Huszti István / Telex

A Kossuth térről a pártvezetők és az aktivisták élőláncot alkotva juttatják el az aláírást tartalmazó dobozokat a választások lebonyolításáért felelős szervezet Alkotmány utcai épületébe. Helyszíni tudósítónk szerint rettentő hideg van a helyszínen, így 9 óráig csak a leglelkesebb aktivisták gyülekeztek a téren, majd elkezdtek érkezni a népszavazási aláírásgyűjtő íveket tartalmazó dobozok, és nyomukban a politikusok is.

Az élőlánc ugyanakkor a felszólalásokat követően néhány perc alatt összeállt, és el is kezdték a súlyos dobozokat beadogatni az NVI épületébe, amelynek ajtaját 9:54-kor, az utolsó doboz beérkezése után bezárták.

Ezt követően Karácsony Gergely a Telexnek azt mondta, hogy nem mondtak semmit az NVI-ben, csak átvették és befogadták az íveket, amelyeket a választások lebonyolításáért felelős szervezet kötelessége ezek után megszámolni.

Jogi akadálya egészen biztosan nincs annak, hogy április 3-án meg lehessen tartani a népszavazást ezekről a kérdésekről is. Amennyiben a Fidesz adminisztratív úton ezt megakadályozza, az egy újabb, nagyon erős üzenet lesz a magyar embereknek

– mondta Karácsony Gergely lapunknak.

Csütörtök este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy, Karácsonnyal közös Facebook-videóban jelentette be, hogy az ellenzéki összefogás összesen 470 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezéséhez.

Az ellenzék két kérdésben kezdeményezett népszavazást, mindkét kérdéshez 235-235 ezer aláírást gyűjtöttek össze. A referendum kiírásához 200-200 ezer aláírás szükséges, nagy kérdés, hogy a most bejelentett 235-235 ezerből mennyit talál majd érvényesnek az NVI. Ahogyan az is, hogy a jogilag 60 napon belül lehetséges számlálásra és érvényesítésre mikor kerít sort az NVI.

Helyszíni tudósítónk szerint az ellenzék az egység jegyében nem kívánta elárulni, melyik párt mennyi aláírást gyűjtött, ugyanakkor azt tudni lehet, hogy a VIII-IX. kerületi képviselőjelölt, Jámbor András és a Párbeszéd-társelnök Szabó Tímea óbudai körzetében jött össze a legtöbb támogató aláírás.

A népszavazási ötlet még Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányához tartozott. Márki-Zay Péter az előválasztást követően karolta fel a nyáron benyújtott népszavazási kezdeményezést, amikor már tudni lehetett, hogy a főpolgármester öt kérdése közül kettőt átengedett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A két kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az ellenzéki aláírásgyűjtés december közepén indult, a közös cél pedig az volt, hogy a népszavazást április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg. Az ellenzék végül – több önként szabott határidő kitolásával, de a törvényi határidő lejárta előtt – összegyűjtötte a szükséges számú aláírást, a jogi procedúra – az esetleges fellebbezések vagy más adminisztrációs akadályok miatt – azonban várhatóan elhúzódik annyira, hogy nem lehet majd az ellenzéki kérdésekkel is találkozni április 3-án. Ezen a napon ugyanakkor a kormány gyermekvédelmi genderkérdéseiről tartanak referendumot, az országgyűlési választással egy időben. A kormánynak a hatályos törvények értelmében kezdeményezőként nem kellett aláírásokat gyűjtenie ahhoz, hogy a gyermekvédelminek nevezett népszavazásra sor kerülhessen április 3-án.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!