Előre jelezhetik a demenciát a rémálmok

2022. szeptember 21. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kapcsolatot találtak a rémálmok és a demencia között a Birminghami Egyetem kutatói. A The Lancet eClinicalMedicine szaklapjában megjelent tanulmányból kiderül: azoknál a középkorú embereknél, akik gyakran álmodnak rosszat, kimutathatóan magasabb a demencia kialakulásának esélye. A rémálmok a demenciára jellemző memória- és gondolkodási problémák megjelenése előtt évekkel vagy akár évtizedekkel általánossá válhatnak.

„Ez az első alkalom, hogy ki tudjuk mutatni: a rémálmok összefüggésbe hozhatók a demencia és a kognitív hanyatlás kockázatával az egészséges felnőttek körében, az általános népességre vetítve – nyilatkozta dr. Abidemi Otaiku, a Birminghami Egyetem agykutató központjának kutatója egy sajtóközleményben. – Ez azért fontos, mert nagyon kevés olyan kockázati mutatóját ismerjük a demenciának, amely már a középkorú embereknél is azonosítható. Több kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy az összefüggéseket meg tudjuk erősíteni, de úgy gondoljuk, hogy ezek alapján a rémálmok segíthetnek azonosítani azokat, akiknél magas a demencia kockázata, és olyan stratégiákat alakíthatunk ki, amelyek lassítják a betegség előrehaladását.”

Dr. Otaiku három amerikai kutatást vizsgált meg, amelyekben összesen 600, 35 és 64 év közötti felnőtt, valamint 2600, 79 évnél idősebb felnőtt vett részt. Egyik alanynál sem volt megfigyelhető demencia a kutatások kezdetén. A fiatalabb csoportot kilenc, az idősebbet öt évig követték nyomon. A résztvevőknek különböző kérdőíveket kellett kitölteniük, többek között az alvási szokásaikról és az álmaikról is. A brit kutatók aztán egy szoftver segítségével határozták meg, hogy a rémálmok összefüggésben állnak-e a később kialakuló demenciával.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a középkorúak (35–64 évesek), akiknek hetente voltak rémálmaik, négyszer nagyobb eséllyel szenvedtek kognitív hanyatlástól a következő évtizedben azokhoz képest, akik ritkábban álmodtak rosszat. A kutatásból kiderült, hogy az összefüggés sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél.

Egy másik friss tanulmány, ami a Journal of the American Geriatrics Society szaklapban jelent meg, a brit kutatástól teljesen függetlenül azt találta, hogy azoknál az időseknél, akik rendszeresen 8 óránál többet alszanak, nagyobb eséllyel diagnosztizálnak demenciát. A 7-8 órát alvókhoz képest 69 százalékkal nagyobb volt az esélyük a demenciadiagnózisra, illetve azoknak, akik 9 óránál korábban feküdtek le aludni, dupla esélyük volt a demenciára.

A kutatók most azt próbálják majd meghatározni, hogy a rémálmoknak vannak-e olyan jellemzői, amelyek előre jelezhetik a demencia kialakulását, illetve azt is, hogy a fiatalabbaknál is összefüggés van-e a rémálmok és a kognitív hanyatlás között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!