Húszéves technológiájú processzor hajtja a Perseverance marsjárót

2021. március 2. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA Perseverance nevű marsjárója február 18-án landolt sikeresen a Marson, azóta pedig folyamatosan küldi az újabb és újabb jeleket, felvételeket a Földre. A NASA legalább 2,7 milliárd dollárt költött a nagyjából kisbusz méretű marsjáró fejlesztésére, és minden korábbinál több eszközt és műszert pakoltak bele.

Ez alapján azt is gondolhatnánk, hogy a Perseverance-t biztos valamilyen csúcstechnológiás szuperprocesszor irányítja, ám a valóság közel sem ez. A marsjáró rovert egy olyan speciális processzor hajtja, ami az Apple 1998-as iMac G3-as számítógépeiben lévő PowerPC 750-es processzorokra épül. Az IBM és a Motorola által gyártott PowerPC processzorokat még azelőtt használta az Apple, mielőtt átváltottak volna az Intelre.

A 750-es egy egymagos, 233 MHz-es órajelű processzor, ami technológiailag és sebességben nagyjából olyan messze van a mai átlagos CPU-któl, mint a Mars a Földtől. Ugyanakkor van pár nem elhanyagolható különbség is a 23 évvel ezelőtti CPU-k és a Perseverance-ben lévő ikertestvérük között.

A Perseverance marsjáró a landolás előtt 2021. február 18-án – Fotó: NASA/JPL-CALTECH / AFP
A Perseverance marsjáró a landolás előtt 2021. február 18-án – Fotó: NASA/JPL-CALTECH / AFP

A Marsra küldött processzort a BAE Systems úgy készítette a PowerPC 750-ből, hogy az extrém körülmények között működőképes maradjon: ellenáll a 200 ezer és egymillió rad közötti tartományba eső sugárdózisnak, és bírja a -55 és 125 Celsius-fok között ingadozó hőmérsékletet is. Ez lett 2001-ben a RAD750, amit kifejezetten űreszközökhöz fejlesztettek ki, például ez vezérli a NASA Orion űrhajóját és a Curiosity marsjárót is.

És hogy a NASA miért egy 23 éves architektúrájú CPU-ra építette a történelmi jelentőségű Mars-misszióját? A válasz egyszerű: mert megbízhatóbb. „Egy i5-ös processzorral összehasonlítva sokkal lassabb, és valószínűleg egy okostelefonénál is lassabb, de ez nem a sebességről szól, hanem a megbízhatóságról, minden körülmények között működnie kell” – mondta Matt Lemke, a NASA repüléstechnikai igazgatójának helyettese még 2014-ben a The Space Review-nak. (Gizmodo)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!