Szédületes szelfivideót csinált a Perseverance a landolásról, elküldte a marsi szellő hangját is

2021. február 22. – 20:48

frissítve

Szédületes szelfivideót csinált a Perseverance a landolásról, elküldte a marsi szellő hangját is
A NASA által kiadott montázskép a Perseverance landolásáról – Fotó: NASA / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc éve még az is szenzációnak számított, hogy a Mars Reconnaissance Orbiter műhold képet tudott készíteni az ejtőernyővel ereszkedő Curiosityről a Mars felszíne fölött, most viszont már a sokkal fejlettebb technikának köszönhetően sokkal nagyobb dobásokra volt képes a NASA. Egyrészt az MRO ismét elkészítette az ernyővel ereszkedős képet, ám egy nappal a landolás után már a földet érés előtti pillanatokról is volt nagy felbontású kép,

most pedig ugyanerről már videót is közölt a NASA, a marsraszállások történetében először.

A hétfői sajtótájékoztatón részletezték, hogy a landolás közben több kamerával rögzítették az eseményeket, ezeknek köszönhetően nagy felbontásban be is mutatták, ahogy

  • az ejtőernyő kinyílik az ereszkedés közben,
  • majd a marsjáró hasáról leválik a hőpajzs,
  • ezután ereszkedés közben végig közeledik a Mars felszíne,
  • majd a fékezőrakéták miatt elkezd szállni a por a landolási pont környékén.

Ezt a pillanatot rendkívül látványosan, egyszerre három kameraszögből mutatta be a NASA összevágva: egy lefelé nézve a felszínt mutatta, egy a marsjáróról fölfelé nézett, ahogy a huzalokkal engedték le, egy pedig a marsjárót leengedő szerkezetről rögzítette az egész manővert.

A fenti képsorok egyébként meglepően nagy sebességgel jutnak el a NASA-hoz, a Perseverance ugyanis 2 megabit/s sebességgel tud adatot küldeni a Jezero-kráterből. Idővel így a 4K felbontású, rendkívül jó képek és videók is befutnak majd – ilyen részletes képeket soha nem készített még másik égitesten a NASA.

A következő izgalmas állomás is eljött a Perseverance marsi küldetésében, amikor végre munkához láttak az árbócszerű oszlopra szerelt, még nagyobb felbontású (20 megapixeles) képeket készítő kamerák. A hétfői sajtótájékoztatón többet is bemutattak a már több ezer elkészült és a Földre küldött kép közül: látszott a marsjáró teste, a jobboldali keréksora, illetve a robot környezete több irányban. Ezekből panorámaképet is készítettek:

A további képek mindenki számára folyamatosan elérhetők lesznek a NASA honlapján, hogy mindenki legalább olyan alaposan megvizsgálhassa őket, ahogy a NASA szakemberei teszik. Az eddig érkezett képek alapján megállapították, hogy a marjáró közelében található világosabb sziklák valószínűleg a rájuk rakódott por miatt tűnnek világosnak, és valójában sötétebb kőzetből állnak.

A kép- és videóküldés mellett egy újabb történelmi eseményről is beszámolhattak a NASA tudósai: a Perseverance-re szerelt mikrofonok segítségével először rögzítették a Mars hangját, egy kis szellőt (a marsjáró saját hanga mellett). A marsjáróra szerelt mikrofonok ötlete egy évekkel korábbi beszélgetés során születtek meg, amikor egy nő a látássérült testvére miatt szorgalmazta, hogy a képek mellett hangot is rögzítsenek a távoli bolygón, amennyiben lehetséges, és ez most sikerült is. (További marshangok itt.)

A távolabbi folytatásban megkezdi az egyre nehezedő repüléseit az Ingenuity drón, amely az első repülést végzi majd egy másik bolygón, illetve szép lassan a Perseverance elindul majd a Jezero-kráter deltája felé, hogy az ősi marsi élet nyomait keresse a kőzetekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!