Színes, nagy felbontású fotókat küldött a marsjáró

2021. február 19. – 20:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek az első színes, nagy felbontású fotók a Nasa tegnap sikeresen landolt marsjárójától, a Perseverance-tól. A kisbusz méretű jármű már tegnap is küldött képeket, de a mostaninál sokkal rosszabb minőségűeket, mert azokat a navigáció során a veszélyes tereptárgyak beazonosítására használt, rosszabb felbontású egyik kamera készítette, amit ráadásul vastag műanyag lemez véd a külső behatásoktól.

Fotó: NASA/JPL-Caltech
Fotó: NASA/JPL-Caltech

A NASA kilenc év, a Curiosity 2012-es landolása után küldött újra sikerrel robotot a Marsra. A Perseverance több mint fél év utazás után gond nélkül landolt a Jezero-kráterben. Öt év kutatómunka után végül azért esett erre a helyszínre a választás, mert itt behatóan tanulmányozhatják, miként változott évmilliárdokkal ezelőtt a Mars vízkészlete, mielőtt – feltehetőleg a légkör túlzott elvékonyodása miatt – végleg elpárolgott a bolygón folyó és hullámzó rengeteg víz.

Ezt a képet közvetlenül a landolás előtt készítette a Perseverance – Fotó: NASA/JPL-Caltech
Ezt a képet közvetlenül a landolás előtt készítette a Perseverance – Fotó: NASA/JPL-Caltech

A következő napokban a műholdképek alapján meghatározzák a Perseverance első útjának pontos vonalát, illetve kielemzik a felvételeket a landolásról, majd kezdődhet az igazi munka: az élet nyomának keresése. A holdjáró szelfiket, illetve nagyobb felbontású tájképeket is küld majd. A Mars kutatásáról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!