Az 50 ezer forintos csodakanál, ami áramot vezet a levesbe

Legfontosabb

2025. január 6. – 17:05

Az 50 ezer forintos csodakanál, ami áramot vezet a levesbe
Fotó: Kirin

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is a helyszínről tudósítunk a Las Vegas-i CES-ről, a világ legjelentősebb techkiállításáról, ahol globális techóriások és totálisan ismeretlen startupok is minden év elején bemutatják a legújabb, legfontosabb, legérdekesebb vagy legőrültebb fejlesztéseiket. Ami itt januárban dominálja az expót, az várhatóan világszerte ott lesz az év legjellemzőbb trendjei között.

Ahogy az elmúlt évek telexes tudósításaiból is látszik, a CES-en a kifejezetten hasznos és emberek életét könnyebbé tevő eszközöktől az egészen szemérmetlen parasztvakításokig mindennel lehet találkozni ilyenkor Las Vegasban, legyen az átlátszó tévé, áramütéssel jobb teljesítményre ösztönző okosleggins, okosfogkefe vagy éppen olyan recskakészülék, amivel a férfiak a zene ritmusára maszturbálhatnak.

Épp ez a CES egyik legjobb része: hogy az ember első pillantásra totál őrültségnek tűnő kütyükkel találkozhat, sőt, próbálhat is ki ott helyben.

És hát valljuk be, az okoskanál, ami az ígéret szerint ízesebbé teszi az ételt, abszolút annak hangzik. Hát még ha a magyarázatot is megkapjuk hozzá: a kanál közepén levő fémcsík nagyon alacsony feszültségű áramot vezet az ételbe (jellemzően levesbe), ami a nátriumionokat arra készteti, hogy ne egyenletesen oszoljanak el a szánkban levő ételben, hanem a nyelvünkhöz közelebb legyenek nagy sűrűségben.

Nátriumion úgy kerül az ételbe, hogy a konyhasóban van, szóval a trükk eredménye az, hogy mi közvetlenül nem érezzük az áram hatását, de az ételben levő só nagy részét szépen odatereli az ízlelőbimbóinkhoz. Vagyis sósabbnak érezzük a kaját, mint amilyen az valójában, mert annak a sónak is megkapjuk az ízét, amit amúgy csak lenyelnénk.

Ennek pedig az a következménye, hogy kisebb sótartalom is elég ahhoz az ízhez, amit megszoktunk. Amivel pedig kikerüljük vagy legalábbis csökkentjük azt a tipikus civilizációs problémát, hogy az emberek általában túl sok sót visznek be a szervezetükbe, és ennek hosszú távon negatív egészségi hatásai vannak.

Fotó: Hanula Zsolt / Telex
Fotó: Hanula Zsolt / Telex

Az Electric Salt Spoon nevű kanálba a CES sajtónapi startupfesztiválján, az Unveileden futottunk bele, a japán söripari óriáscég Kirin és az egyik leghíresebb japán egyetem, a Meidzsi közösen fejleszti. Japánban már árulják is, az ár 19 800 jen, ami bő 50 ezer forintnak felel meg. Ez persze elég indokolatlannak tűnik egy kanálért, de a japánok imádják, annyira, hogy nem is lehet csak úgy megrendelni, sorsoláson kell a lehetőséget megnyerni rá.

Az Unveileden rögtön ki is próbálhattuk az Electric Saltot, kerek 50 százalékos sikerrátával. Én abszolút érezni véltem a különbséget, amikor a négyfokozatú skálán a legkisebbre, illetve legerősebbre kapcsolt kanállal ettem ugyanabból a ramen levesből, a kontrollcsoport Flachner kolléga viszont teljesen ugyanolyannak érezte a kettőt.

A japán fejlesztők rögtön megjegyezték, hogy ez nemcsak placebó, hanem abszolút személyfüggő az ízérzékelés átverésének a hatásfoka. Azt is hozzátették, hogy elvileg nemcsak a sós, de az umami íz intenzitását is felturbózza a kanál, de ehhez már nem voltam elég képzett gasztronómiailag.

Egyébként kifejezetten lassan kell vele enni, és odafigyelve, hogy a fémcsík mindenképpen hozzáérjen a nyelvünkhöz, szóval nem feltétlenül a pár perc alatt bedobott ebéd ideális evőeszköze lesz ez. Mindenesetre a teszteken állítólag 30 százalékkal csökkentette az alanyok átlagos sóbevitelét, ami mindenképpen jól hangzik.

A CES újdonságait bemutató további cikkeink itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!