Parkinson-kórosok életét teheti könnyebbé az okoskesztyű

2024. január 13. – 20:01

Parkinson-kórosok életét teheti könnyebbé az okoskesztyű
Fotó: Nagy Nikoletta / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte hatmillió embert érint a Parkinson-kór, és több mint 129 millió embert az esszenciális tremor, ami a leggyakoribb mozgászavarok közé tartozik. Egyelőre egyikre sem létezik olyan gyógyszer, ami hatékonyan gyógyítaná, a kezelésre használt szerek pedig gyakran komoly mellékhatásokkal járnak. A Las Vegas-i CES techexpón bemutatott GyroGear giroszkópos kesztyűje ezeknek az embereknek adhat lehetőséget arra, hogy drasztikusan javítsák az életminőségüket: képes ellensúlyozni a kézremegést, így olyan egyszerű tevékenységek előtt nyitja meg újra a lehetőséget, amik addig a betegséggel élőknek nehézséget jelentettek.

A GyroGlove a cég szerint a világ legfejlettebb kézstabilizáló rendszere, amit nem is nehéz elképzelni, ha az ember megnézi, hogyan működik egy remegéssel élő esetében. John Piontkowski, a GyroGear kereskedelmi vezetője videón mutatta meg, hogy az eszköz mire képes nem egészen egy perc alatt: a felvételen látható férfi erős kézremegéssel indult, végül képes volt szinte teljesen mozdulatlanul tartani a karját.

Az eszköz egy könnyű, szellőző anyagból készült kesztyűből, egy rászerelhető, méretes giroszkópból és egy akkumulátorból áll, és az egészet úgy tervezték meg, hogy ne kelljen külső segítség a viseléséhez, és értelemszerűen remegő kézzel is fel lehessen húzni. Az akkumulátor négy órát bír folyamatos használattal, és tíz órát alkalomszerű használattal, de ezt ki lehet húzni két-három napra is, ha a remegés ritkábban jelentkezik. A kesztyű mellé egy speciális töltő is jár, amivel négy-öt óra alatt maximumra lehet tölteni, így valószínűleg az lesz a legpraktikusabb, ha valaki nappal viseli, este pedig mindig feltölti.

Kipróbáltuk mi is a kesztyűt, ami kézremegés nélkül csak minimálisan, kellemesen rezeg, de azért érezni, hogy próbál a kézmozgás ellen dolgozni. Az egyetlen probléma vele, hogy viszonylag nehéz – még nekem is fárasztó lenne tartani hosszú távon, de egy idősebb embernek kifejezetten zavaró lehet. Piontkowski szerint azonban egyelőre nem kaptak még kritikát emiatt.

„Az eszköz körülbelül 6,5 év kutatás-fejlesztés eredménye” – mondta Piontkowski a Telexnek. „A kesztyű bárkinek hasznos lehet, aki kézremegéssel küzd, nem betegségspecifikus, de persze akadhat olyan, akinek annyira erős a remegése, hogy a kesztyű nem tudja teljesen megszüntetni.” Az eszköz persze képes kiszűrni azokat a mozgásokat, amelyek nem társulnak a betegséggel, így senkit nem fog megakadályozni abban, hogy a sóért nyúljon az asztalon, vagy bekösse a cipőfűzőjét.

A cég tervezi, hogy csökkenti a giroszkóp méretét, és valószínűleg a jövőben az is cél lehet, hogy az akkumulátor szívósabb legyen egy kicsit. Piontkowski szerint már három tucatot eladtak a termékből, ami egészen addig 1000 dollárral kevesebbe kerül, amíg el nem érik a száz darabos eladási határt. Jelenleg a kedvezmény nélkül 5899 dollárba, vagyis több mint kétmillió forintba kerül.

És itt el is érkeztünk a kesztyű legnagyobb problémájához: hiába működik nagyon jól, hiába jó a dizájn, és a súlytól eltekintve abszolút használhatónak is tűnik a mindennapokban, a kétmilliós árat valószínűleg nagyon kevesen tudják majd kifizetni azok közül, akiknek tényleg szükségük lenne rá.

A kesztyűt Európában még nem lehet kapni, jelenleg a hatóságok jóváhagyására vár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!