Mi a pink kokain, amit Liam Payne szervezetében is találtak?

Legfontosabb

2024. október 22. – 15:56

Mi a pink kokain, amit Liam Payne szervezetében is találtak?
Pink kokain néven ismert port tartalmazó zacskók a kolumbiai Medellínben, 2022. április 2-án – Fotó: Joaqin Sarmiento / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten 31 évesen meghalt egykori One Direction-tag, Liam Payne szervezetében többféle kábítószert is találtak, sőt, a hotelszobájából előkerült egy házilag összetákolt alumíniumpipa is. A több különböző drog koktélja már önmagában is veszélyes lehet (meg persze külön-külön sem tesznek jót), de az ismerős nevek között előkerült egy viszonylag új drog is: a pink kokain.

Az elnevezés ne tévesszen meg senkit: gyakran nincs is benne kokain (egy spanyol szervezet 150 mintából mindössze kettőben talált). Valójában egy dizájnerdrogról van szó, ami kapható tabletta és por formában is, és ételfestékkel színezik, sőt, előfordul, hogy még eperízesítést is kap.

Leggyakrabban 2-CB, MDMA, ketamin és koffein van benne, de néha egy kis LSD és opioidok is megjelenhetnek az összetevők között, ami egy igencsak összetett válogatást eredményez. Az MDMA, más néven ecstasy felpörget, és pszichedelikus hatása is lehet, miközben a ketamin erős érzéstelenítő és hallucinogén. Ez utóbbi szer Matthew Perry halálában is közrejátszott, és Elon Musk is előszeretettel használja.

A 2-CB szintén egy pszichedelikus drog, amit még 1974-ben szintetizáltak először, méghozzá szexuális problémák kezelésére. Azonban végül lekerült a polcokról, miután több egészségügyi aggály is felmerült vele kapcsolatban. Azóta partydrogként fogyasztják, ami a nem túl vásárlócsalogató tudományos név helyett általában Nexus, Venus, Performax neveken fut.

A pink kokainnak tehát sok különböző hatása lehet, ami miatt szakértők szerint olyan, mint az orosz rulett. Mivel nem tudni, pontosan mi van benne, teljesen kiszámíthatatlan, és épp emiatt annyira veszélyes. Használói gyakran olyan hatást tapasztalnak, mint amilyet a kokain vált ki: nyitottságot, barátságosságot, eufóriát. De a ketamin igencsak be tud zavarni, így gyakran előfordul ájulás, légszomj, hallucináció, pánikroham, megemelkedett testhőmérséklet, megugró pulzus és vérnyomás, rosszullét, hányás, illetve – viszonylag ritka esetekben – rohamok és kóma.

A szer jelenlegi formájában egy-két évtizede, valószínűleg Kolumbiából indult világhódító útjára. Az egészségügyi kockázatai ellenére hamar népszerűvé vált a nagyvárosok szórakozóhelyein, mert egyrészt a színe miatt kiemelkedik a fehér tabletták és porok közül, másrészt a sokféle lehetséges összetevője miatt azt gondolják, hogy különleges élményt nyújthat.

Európában először Spanyolországban jelent meg, ahol a hatóságok már aktívan vadásznak a szerre és terjesztőire. Azóta azonban már több más országba is eljutott, például Nagy-Britannia különböző részeire és más nagyvárosokba. Az USA-ban is jelen van, New Yorkban elvileg elég népszerű, de még P. Diddy botrányával kapcsolatban is előkerült. Mivel változó az összetétele, a hatóságok egyelőre nem tudják könnyen kiszűrni.

Spanyolországban tavaly egy gramm nagyjából 80–100 dollárba, azaz 30–37 ezer forintba került. Ez nagyjából megegyezik a hagyományos kokain utcai árával, talán egy kicsit drágább.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!