A One Direction agya volt, de maga alá gyűrte a hírnév

Legfontosabb

2024. október 17. – 20:23

A One Direction agya volt, de maga alá gyűrte a hírnév
Liam Payne a 2019-es téli Fashion Awards gálán, Londonban – Fotó: Gareth Cattermole / BFC / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Liam Payne azelőtt halt meg 31 évesen, hogy a saját elképzelései szerint újraindíthatta volna karrierjét. A One Directionnel megtapasztalhatta, milyen a csúcson lenni, de a stresszes életmód mentális problémákhoz és alkoholfüggőséghez vezetett, és ezek a nehézségek a zenekar feloszlása utáni karrierjét is végigkísérték. Payne szólóban is sikeresnek számított, de önálló előadóként sohasem jutott olyan magasra, mint néhány korábbi zenekari társa. Idén új szólóalbumára készült, de végül ezt a lemezt már nem tudta befejezni.

Kórházból az X Factorba

Liam Payne koraszülött volt, emiatt több egészségi problémával küzdött gyerekkorában, amiről többször is beszélt nyilvánosan. A One Direction neve alatt kiadott, 2011-es Dare To Dream című könyvben arról írt, hogy „folyton beteg volt”, négyéves koráig pedig kórházról kórházra jártak vele, de a sok vizsgálat ellenére sem tudták megállapítani a pontos betegségét. Később kiderült, hogy csak az egyik veséje működött megfelelően, emiatt fiatalkorában napi 32 injekciót kapott és kiemelten figyelni kellett az egészségére. „Csecsemőként gyakorlatilag meghaltam” – nyilatkozta 2011-ben Payne.

Diákként sportolt, kiemelkedő futó volt (egykor még az olimpiát is fontolgatta), emellett ökölvívni is elkezdett, de hamar kiderült, hogy az előadó-művészet vonzza a leginkább. Hatéves korában kezdett énekelni, 13 éves korától kezdve pedig a Pink Productions színházi társulatba is járt, az útja innen vezetett az X Factorig. Payne kétszer is jelentkezett a tehetségkutató műsorba: először 2008-ban, 14 éves korában próbálkozott.

Ekkor Simon Cowell, a műsor producere és egyik zsűritagja azzal a tanáccsal küldte haza, hogy jöjjön vissza két év múlva, miután befejezte a tanulmányait, mert még túl fiatal a versenyhez. 2010-ben aztán újra jelentkezett, a válogatón az akkor 16 éves Payne négy igennel továbbjutott a Cry Me a River előadásával, a mentorházban viszont a kiesés szélére sodródott.

Nicole Scherzinger (aki akkoriban vendégzsűri volt a mentorházban) ajánlására Payne-t egy csapatba rakták négy másik versenyzővel, Niall Horannel, Harry Stylesszal, Louis Tomlinsonnal és Zayn Malikkal. Ezzel megszületett a One Direction, a kora 2010-es évek egyik legnépszerűbb és kereskedelmileg legsikeresebb popzenekara.

A One Direction apafigurája, Mr. Unalmas

A One Direction végül a harmadik helyen végzett a műsorban, de a fődíj nélkül is sikerre tudták fordítani a szereplésüket a megnyerő imázsuknak és Simon Cowell segítségének köszönhetően. A One Direction-hangzás kialakításában óriási szerepe volt Liam Payne-nek és Louis Tomlinsonnak, a páros írta a fiúzenekar dalainak nagy részét, és egymásra is gyakran hivatkoztak dalszerző duóként. Annak ellenére, hogy Payne több tucat One Direction-dal szerzője volt, sokan máig „csak” az egyik énekesként emlékeznek rá.

A brit X Factor két évvel ezelőtt tett közzé egy soha nem látott, adásból kimaradt videót, amiben a One Direction tagjait egy csapatba rendezik. A felvételekből egyértelműen látszik, hogy a zsűri már annak idején elég magas polcra helyezte Payne-t, és a zenekar működését ismerve meg is jósolták az énekes szerepét a csapaton belül. „Ő lehetne a vezető – mondja Nicole Scherzinger a videóban. – Ő a legkiemelkedőbb.” Scherzinger akkoriban viccelődve azt is nyilatkozta, hogy Simon Cowell neki köszönheti, hogy felfedezték Liam Payne-t.

Payne-t (aki Louis Tomlison után a második legidősebb tagja volt a One Directionnek) ezután rendszeresen a fiúzenekar apafigurájaként emlegették, sokszor ő vállalt magára vezetői feladatokat, ha kellett, elvitte a show-t az élő fellépéseken, képviselte a társait interjúkban, illetve a háttérben rengeteget tett a zenekar előrejutásáért.

Payne egy korábbi interjújában elmondta, hogy a menedzserek felismerték, hogy érettebb volt a kortársainál, ezért nagyon konkrét szerepet szántak neki a csapat vezetőjeként, ami elmondása szerint kényelmetlen volt számára és rengeteg felelősséggel járt. A cikkben arról írnak, hogy Malik és Styles voltak a zenekar szívtiprói, Payne-t hozzájuk képest csak „Mr. Unalmasnak” tartották. A megnevezésről így nyilatkozott az énekes:

„Amikor állsz a stadionban, és te kapod a legkevesebb sikolyt, az elég szar érzés.”

A Billboard egyik friss cikkében épp Payne alulértékelt szerepét hangsúlyozza. Mint írják, az énekes „a csapat mindenesévé vált”, amolyan „segédjátékossá”, aki ha kellett, mindig kiegészítette és kisegítette a társait a zenekarban.

„Nem lehet elfelejteni a One Direction hatását a modern könnyűzenére – Liam szerepe ebben a földrengésszerű változásban nélkülözhetetlen volt” – olvasható a cikkben, amiben kiemelik, hogy Payne volt az, aki felszínre hozta a One Directionben rejlő valódi potenciált. Emellett az énekes volt az, aki újragondolta a jól ismert fiúzenekari mintát, és azt átalakította az akkor épp ébredező közösségi médiához jobban passzoló, könnyebben elérhető jelenséggé.

Pedig ha körbekérdeznénk a One Direction-rajongóknál arról, hogy ki volt a kedvencük a zenekarban, Payne-nél előbb mondanák be Harry Styles, Zayn Malik, vagy épp Niall Horan nevét. Liam Payne és szerzőtársa, Louis Tomlinson, a One Direction fennállása alatt soha nem kapták meg a nekik járó elismerést a zenei munkájukért, mindenki maximum a karakterükért és a külsejükért rajongott. Payne-t rendszeresen a listák legaljára tették a tagokat rangsoroló cikkekben is, amikben leginkább azt emelik ki, hogy az énekes milyen rossz dalokat írt a zenekar felbomlása után, elhallgatva a tényt, hogy kulcsszereplő volt a zenekar hangzásának kialakításában.

Igaz, Tomlinson és Payne nem panaszkodhatott a One Direction sikerévei alatt. Egy 2014-ben publikált jelentésből az derült ki, hogy a zenekar öt tagja közül ők kerestek a legjobban.

Második karrierje még be sem indult

Bár karrierjének egyik mélypontján előfordult, hogy becsmérlően beszélt egykori zenésztársairól, Payne sosem tudta, és valójában nem is akarta lemosni magáról a One Direction bélyegét. Beszédes, hogy a halála előtti hetekben egykori társa, Niall Horan koncertjére is elment Argentínában, az már más kérdés, hogy a friss hírek szerint a kettejük viszonya is teli volt konfliktusokkal.

Az a Spotify-számokból és az eladásokból is egyértelműen látszik, hogy Payne máig a One Direction-hagyatéka, és nem a szólókarrierje miatt volt emlegetett név,

a hírnevét képtelen volt úgy beváltani, mint Harry Styles, Zayn Malik vagy Niall Horan.

Az énekes a One Direction 2016-os felbomlása után szólókarrierbe kezdett a Republic Records nagy kiadónál, debütáló dala 2017-ben jelent meg Strip That Down címmel. A számban az azóta szintén feloszlott Migos-trió egyik rappere, Quavo is közreműködött. 2018 nyarán kiadta az első EP-jét First Time címmel, majd egy évvel később megjelent az első, és egyben utolsó nagylemeze, a 18 dalt magába foglaló LP1.

Ahogy a Guardian is kiemeli, az LP1 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a lemeznek kifejezetten negatív kritikai visszhangja volt, és kereskedelmileg is kudarcot vallott. A legfőbb problémának utólag az tűnik, hogy az LP1 három évvel a One Direction feloszlása után jelent meg, eddigre már egyszerűen elfogyott a Payne iránti érdeklődés.

A nagylemez már túl későn érkezett ahhoz, hogy felvegye a versenyt például Harry Stylesszal, vagy a popipar többi nagypályásával. Igaz, Payne a feloszlás után azt nyilatkozta, hogy nem is akart szólókarrierbe fogni. „Csak a dalszerzéssel akartam foglalkozni, azt szerettem volna folytatni. De aztán azt mondtam: 14 éves korod óta próbálkozol ezzel, nevetségesen hülye lennél, ha visszautasítanál egy szerződést” – mondta Payne a Billboardnak 2017-ben.

Az énekes aztán 2023 májusában bejelentette, hogy már dolgozik a második lemezén, és elmondta, hogy ebbe a projektbe már sokkal nagyobb beleszólása lesz kreatív szempontból az LP1-hoz képest. Payne ekkor tervezgette első önálló turnéját is, a folyamatokat aztán tragikus módon megakadályozta az énekes vesegyulladása. A Latin-Amerikában kezdődő turnét el kellett tolni, a lemez munkálatai pedig leálltak. Payne idén márciusban tért vissza a Teardrops című dallal, amelyet közösen írt a nemrég újraegyesült ’N Sync egyik tagjával, JC Chasezzel, de második lemezét már nem tudta befejezni.

Liam Payne a fellépésekkel is leállt, utoljára 2022-ben lépett fel egy privát rendezvényen Londonban, ahol a saját dalai mellett elénekelte Justin Biebertől a Love Yourself című dalt is, azóta viszont nem lépett fel máshol.

Azt már a One Direction utolsó éveiben is érzékelni lehetett, hogy Payne-t a tinédzserekre célzott popzene mellett más műfajok is érdeklik. Big Payno és Payno néven future house-t csinált, és 2014-től kezdve több produceri munkát is vállalt, ekkor főleg remixeket készített elektronikus zenei producerekkel együtt. Bár popsztárként ismerte meg a közönség, Payne egyre inkább eltolódott az R&B irányába is (ennek ékes példája a Strip That Down), legfőbb zenei inspirációjának pedig Chris Brownt, Pharrell Williamset, Justin Timberlake-et és Ushert említette.

„Pharrell Williams volt az a személy, aki a legnagyobb hatást gyakorolta rám, vele nemrég együtt is dolgozhattam. Nemrég beszélgettem a producerével, és megkérdeztem tőle, milyen volt Pharrell fiatalabb korában, mire ő elmondta, hogy amikor annyi idős volt, mint én, még egy hangot sem tudott eltalálni a billentyűzeten. Ez elképesztő volt számomra, mert 22 évesen azt hittem, túl öreg vagyok ahhoz, hogy megtanuljak gitározni” – nyilatkozta Payne egy 2015-ös interjúban.

Payne zenei sokszínűségét jelzi, hogy az első meghatározó zenei élménye a Linkin Parkhoz köthető. Állítása szerint a zenekar 2000-ben kiadott In the End című száma életének egyik legfontosabb dala, és a Linkin Park volt a kapudrog számára.

2014-ben több bulvárlap is arról cikkezett, hogy Payne és Pharrell többször is együtt stúdióztak (erről az énekes is közzétett egy Twitter-bejegyzést akkoriban, amelyben felköszöntötte Williamset), az itt készült közös munkák viszont sosem jelentek meg az énekes karrierje alatt. Hasonló sorsra jutottak Payne egyéb projektjei is, amiket rapperekkel és a hiphop világából ismert producerekkel készített. Stúdiózott például a legendás Three 6 Mafia rapperével, Juciy J-jel, Wiz Khalifával és a Kendrick Lamar legnagyobb slágerét jegyző DJ Mustarddel is, a közös munkák viszont sosem láttak napvilágot.

Ennek ellenére az énekes számos A listás közreműködéssel próbált releváns maradni a One Direction feloszlása után. Dolgozott French Montanával, J Balvinnal és Rita Orával is, utóbbival A szabadság ötven árnyalata című megosztó film egyik betétdalát szerezték együtt (ezen jelenleg 425 millió lejátszás van YouTube-on), ami rövid időre újra a köztudatba emelte a nevét.

Már a One Direction idejében is öngyilkos gondolatai voltak

Liam Payne tragikus halála megrázta a közvéleményt, az ügy miatt pedig több lap újra elővette az énekes elmúlt években gyűrűző botrányát és függőségét is. Payne az elmúlt években többször is nyíltan vallott arról, hogy alkoholproblémákkal küszködik, függősége állítása szerint még a One Direction alatt alakult ki. Payne alkohollal és gyógyszerekkel próbálta tompítani a turnékon felgyülemlő stresszt, így akart megbirkózni a hírnév okozta nyomással, az ivást pedig védekező mechanizmusként használta.

Arról is beszélt, hogy súlyos mentális problémákkal küszködik, öngyilkos gondolatai vannak, a turnék alatt falászavarral is bajlódott. 2021-ben bejelentette, hogy elvonóra megy, és elmondta, hogy a mentális állapota a zenekar feloszlása után tovább romlott, ezért kérte szakemberek segítségét. A reménykeltő hírek után különösen rosszul jött Logan Paul 2022-es interjúja, amelyben Payne több ellentmondásos kijelentést is tett ittas állapotban.

A One Directionön belüli apaszerepre reagálva azt állította, hogy ő volt a zenekar összetartója, és központi szerepe volt a csapat létrejöttében, amit sok rajongó megkérdőjelezett. Beszélt arról is, hogy egyszer összeverekedett egyik zenekari társával (a meg nem nevezett személy sokak szerint Louis Tomlinson lehetett), és erősen bírálta Zayn Malikot is, aki 2015-ben stresszre és személyes problémákra hivatkozva otthagyta a zenekart.

Payne 2023 júliusában egy YouTube-videóban kért bocsánatot megjegyzéseiért, elmondta, hogy józan, és elárulta, hogy az interjú után 100 napot töltött elvonón. „A saját karrieremmel kapcsolatos frusztrációim miatt támadtam másokat, ez pedig helytelen. Bocsánatot szeretnék kérni, mert ez határozottan nem én vagyok” – mondta a videóban, utalva arra, hogy a One Direction működése nem volt annyira rózsás, mint az sokáig kívülről látszott.

Payne (akinek már volt egy hétéves fia a Girls Aloud lánycsapat énekesétől, Cheryl Cole-tól) kapcsolati drámáit is erős médiafigyelem övezte. Payne korábban arra kérte volt menyasszonyát, Maya Henryt, hogy vetesse el a gyereküket, különben elhagyja őt, mire a nő ügyvédekhez fordult, hogy távoltartási végzést kérjenek Payne-nel szemben. A People is arról ír, hogy egy forrásuk szerint Payne-t iszonyatosan leterhelte a volt menyasszonyával kapcsolatos jogi procedúra.

Maya Henry egy TikTok-videóban beszélt nemrég arról, hogy a férfi különböző telefonszámokról és emailben zaklatja őt, illetve az édesanyját, bár Payne-t nem nevezte meg konkrétan. Azt is állítja, hogy az énekes fegyverként fordította ellene az érte a végletekig kiálló One Direction-rajongókat.

Payne a halottkém jelentése szerint a zuhanáskor szerzett sérüléseibe halt bele. Egyedül volt a szobában a halálakor. A rendőrség a szobájából különböző eszközöket foglalt le, amik kábítószer- és alkoholfogyasztásra utalnak. A BBC által megszerzett rendőrségi telefonbeszélgetésben hallható, ahogy a szálloda recepciósa arról számol be a Buenos Aires-i rendőröknek, hogy az egyik vendég alkohol és kábítószer hatása alatt rombol a szobájában, és félti az életét, mivel a hotelszobának erkélye is van.

A Sky közzétette a sztár utolsó közösségi médiás videóját is, amelyben Argentínából jelentkezik be egy nővel, és jókedvűen arról beszél, hogy délután valószínűleg lovaspólózni megy.

Payne 2019-ben adott egy hosszabb interjút a Guardiannek az LP1 megjelenése előtt. Az énekes állítása szerint ő annyiban különbözött a One Direction tagjaitól, hogy érettebb volt, és kisgyerekkora óta minden energiáját a show-biznisznek szentelte, ami végül maga alá gyűrte őt.

„14-től 16 éves koromig más életmódot éltem. A legtöbb gyerek kipróbálja az alkoholt és kísérletezik, én soha nem csináltam ilyesmit, mert azt gondoltam, van rá esély, hogy egyszer sokra viszem.”

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!