Mi az a ketamin, ami Matthew Perry halálában is közrejátszott?

2023. december 16. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél hónappal azután, hogy holtan találták otthonában Matthew Perry amerikai színészt, a Los Angeles megyei orvosszakértő közzétette a boncolási jegyzőkönyvet. Ebben azt írta, az 54 éves Perry halálát „ketamin akut hatásai” és fulladás okozhatták. De mi az a ketamin, miért volt a színész szervezetében, és hogy járulhatott hozzá a halálához?

Fájdalomcsillapítás, érzéstelenítés, hallucinációk

A ketamin a szer elég részletes Wikipédia-szócikke szerint „disszociatív anesztetikus hallucinogén”, az orvosi ellátásban főleg akkor szokták érzéstelenítőszerként, a szedáció elérésére használni, ha a beteg barbiturát- vagy opioidérzékeny. Erre a célra való felhasználást 1970-ben, tízévnyi tesztelés után engedélyezték az Egyesült Államokban. Más, hasonló szerekhez hasonlóan a ketamin is disszociatív anesztéziát hoz létre: ez egy transzszerű állapot, ahol az érzékelés (dózistól függően) eltávolodik vagy akár teljesen szétkapcsolódik a tudattól. Ilyenkor a külvilág felől érkező ingereket az idegrendszer alig vagy egyáltalán nem dolgozza fel.

A ketamin sokkal kevésbé csökkenti a légzésfunkciót, mint a legtöbb általános érzéstelenítőszer, viszont a teljes érzéstelenítő dózist kapó betegek 10-20 százaléka „élénk álmokat”, hallucinációkat és delíriumot él át a hatása alatt, ezért ritkán használják elsődleges anesztetikumként a sebészeti beavatkozások során.

A ketamin erős fájdalomcsillapító hatással is bír, ami már alacsony dózisnál is jelentkezik és az érzéstelenítésnél tovább tart. Alacsony dózisoknál a hallucinogén mellékhatások kevésbé gyakoriak, ezért az operációk utáni fájdalmak enyhítésére és az émelygés és hányás csökkentésére is használják a ketamint. Alkalmazzák intravénásan is opioid fájdalomcsillapítókkal kombinálva, amikor a fájdalmat nehéz lokalizálni – ilyenkor érvényesül a legjobb a hatása.

A szert Magyarországon is használják a gyógyászatban. Az Országos Mentőszolgálat eljárásrendje sürgősségi intubálás esetén, például koponyasérültek vagy más okból kezelhetetlen betegek szedálására ketamin alkalmazását javasolja.

Szorongásoldás

A ketamint 2006-os klinikai vizsgálatok hatásosnak találták a kezelésre nem reagáló bipoláris zavar (mániás-depresszió), a súlyos depresszív zavar és az öngyilkossági krízisek kezelésére is. Egyszeri, alacsonyabb dózisú intravénás infúzióként gyors antidepresszáns hatással rendelkezik, és viszonylag hosszú időig, akár több hétig lényegesen csökkentheti a depresszív tüneteket (ez sokkal jobb eredmény, mint amit a többi antidepresszáns produkál).

A kedvező eredményű klinikai vizsgálatok után a ketamin gyorsan népszerűvé vált mint „alternatív terápia” a depresszió, a szorongás, a poszttraumás stressz zavar és más mentális problémák kezelésére.

2018-ban dr. Martin Teicher, a Harvard Medical School pszichiátria docense a ketamin új felhasználási módjaival kapcsolatban az NPR-nak azt mondta, az egyik legnagyobb előrelépésnek tartja a pszichiátriában nagyon hosszú idő óta. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2019-ben engedélyezte is a Spravato nevű orrspray-t, az első ketaminalapú antidepresszánst.

Idén októberben viszont figyelmeztetést adott ki, amelyben a pszichiátriai rendellenességek gyógyszerrel történő kezelésének veszélyeire figyelmeztetett.

Drog

A ketamint „természetesen” élvezeti célra is lehet használni, ahogy használják is, a hetvenes évek óta. Az amerikai kábítószer-ellenőrzési hivatal szerint a ketamint be lehet injekciózni, folyadékkal keverni, por formájában felszippantani vagy el lehet szívni. A disszociatív hallucinogén hatása tíz percen belül kialakul, és – az ismert disszociatív kábítószerektől eltérően – viszonylag rövid ideig, körülbelül egy órán keresztül tart.

A túladagolása viszont amnéziát és görcsrohamokat is okozhat, eszméletvesztés esetén pedig veszélyesen lelassulhat a szerhasználó légzése. A ketamin az American Addiction Centers szerint ritkán okoz túladagolást abban az esetben, ha a használó nem keveri más szerekkel. A halálesetek nagyobb valószínűséggel akkor következnek be, ha alkohollal keverik.

Hogy került ketamin Matthew Perry szervezetébe?

A színészre október 28-án találtak rá Los Angeles-i otthonának jakuzzijában. A toxikológiai vizsgálatok eredménye szerint a Perry szervezetében talált ketamin szintje jóval meghaladta az ellenőrzött sebészeti ellátásban alkalmazott általános érzéstelenítéshez jellemzően társított szintet.

A halálát balesetnek nyilvánítottak, a jelentés szerint a koszorúér-betegség, a szervezetében szintén kimutatott buprenorfin (ez is egy erős fájdalomcsillapító, az opioid-függőségben szenvedő betegek kábítószer-szükségletének minimalizálására használt szer) hatása, valamint a fulladás is közrejátszott benne.

Perry évtizedekig küzdött alkoholbetegséggel és drogfüggőséggel, saját bevallása szerint élete több mint felét kezelésen és elvonókúrán töltötte. A halála után a Jóbarátok társalkotója, Marta Kauffman és Jennifer Anniston is azt nyilatkozta, hogy a színész józan volt, nem fogyasztott sem drogokat, sem alkoholt, sőt, a dohányzásról is leszokott. „Nem voltak fájdalmai. Nem küszködött. Boldog volt. Egészséges volt” – nyilatkozta Anniston december elején.

A jelentésben idézett tanúkihallgatások szerint Perry ketamininfúziós terápián vett részt depresszió és szorongás miatt.

Az utolsó ismert kezelése azonban másfél héttel a halála előtt volt, így az orvosszakértők által a szervezetében talált ketamin az utolsó infúzió óta kerülhetett a szervezetébe.

A ketamin ugyanis 3-4 óra alatt kiürül a szervezetből, ezért feltételezhető, hogy Perry az orvosilag felügyelt kezelések között is ketaminnal gyógyszerezte magát.

A jelentés szerint a Perry szervezetében lévő ketamin koncentrációja túlságosan stimulálta a szívverését, miközben csökkentette a légzését, ami valószínűleg az eszméletvesztéshez vezetett, mielőtt az arca a jakuzziban a víz alá süllyedt.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan vette be a színész a ketamint. A boncolási jegyzőkönyv szerint a szert Perry gyomrában mutatták ki, a testén pedig nem találtak tűnyomokat.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!