A Weinstein-botránynál is jobban megrázhatja Hollywoodot Sean Diddy Combs ügye

Legfontosabb

2024. október 7. – 13:46

A Weinstein-botránynál is jobban megrázhatja Hollywoodot Sean Diddy Combs ügye
Harvey Weinstein és Sean „Diddy” Combs 2008. február 8-án New Yorkban – Fotó: Shareif Ziyadat / FilmMagic / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szeptemberi letartóztatása óta egyre inkább szorul a hurok Sean „P. Diddy” Combs körül
  • Combs Miamiban található otthonában ezer palack babaolajat és síkosítót foglaltak le
  • Egyre több beszámoló kerül elő Diddy freak off néven elhíresült korábbi bulijairól
  • Több, az ügyben érintett sztár, köztük Usher is igyekszik tisztázni magát a vádak alól, és Justin Bieber neve is előkerült az ügyben
  • Októberben új fordulatot vett az ügy, miután kiderült, hogy kiskorúak is lehetnek az áldozatok között
  • A vád szerint a nyomozás későbbi szakaszában újabb ismert nevek is felbukkanhatnak

A 54 éves, rapperként, producerként, majd az egyre nagyobb befolyása miatt leginkább szórakoztatóipari mogulként leírható Sean „P Diddy” Combst szeptember 16-án tartóztatták le egy New York-i hotelben. Combst többek között szexkereskedelemmel és zsarolással vádolják. Diddy a vádak szerint 2008 óta olyan bűnszervezetet vezetett, ahol nőket kényszerített, fenyegetett és abuzált. Diddy jelenleg előzetes letartóztatásban van és állandó megfigyelés alatt áll, a súlyos vádak miatt a férfi óvadékkérelmét is elutasították.

Combs ügye 2023 őszén kapott először nagyobb nyilvánosságot, amikor Cassandra „Cassie” Ventura R&B-énekes azzal vádolta meg Sean Combst, egykori felfedezőjét, hogy többszörösen megalázta, megverte, drogokkal tömte, rákényszerítette arra, hogy másokkal szexeljen, és évtizedekig elnyomás alatt tartotta. Ventura tavalyi indítványa (ami hamar peren kívüli megegyezéssel zárult) egybehangzó vádak sorozatát indította el, amik mind arról szóltak, hogy Combs egyedül vagy társaival együtt szexre kényszerít fiatal, több esetben tizennyolc év alatti nőket, egészen a kilencvenes évektől kezdve.

Az ügy – melynek első állomásait ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesebben – az elmúlt hetekben újabb fordulatot vett, ami végül a mogul szeptemberi letartóztatásához vezetett. Az FBI-nak köszönhetően egyre több sokkoló információ derült ki, még több áldozat állt elő, a szövetségi nyomozás mellett pedig több polgári per is folyik Combs ellen, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Combs ártatlannak vallja magát, egyik ügyvédje, Marc Agnifilo szerint nem rejteget semmit, és készen áll arra, hogy a bíróságon tisztázza magát, nemrégiben pedig a mogul édesanyja is bevédte a fiát. A rapper-producer letartóztatása óta azonban szinte naponta szivárognak ki friss információk az ügyben, régi videók és fotók kerültek elő Combs hírhedt bulijairól. Letartóztatása után néhány héttel, október elején kiderült, hogy száznál is több újabb esetben vádolták meg szexuális zaklatással Combst, az esetleges sértettek között kiskorúak is vannak.

Rosszul öregedő white partyk

Combs mindig is híres volt a villáiba szervezett bulijairól, ahol a hollywoodi szórakoztatóipar több ismert figurája is megfordult a 2000-es években. A white party néven elhíresült bulik kiemelt hollywoodi eseményekké váltak, amiket az erről szóló vádiratokban „freak off”-ként emlegetnek. (A freak off kifejezést ebben a kontextusban leginkább orgiák leírására használják.)

A bulisorozaton az előírás szerint minden résztvevőnek fehér ruhát kellett viselnie, ezt annyira szigorúan vették, hogy aki nem így jelent meg az eseményeken, azt a szervezők nem engedték be. A dresszkód nemcsak a partik nevét adta, hanem a rendezvény exkluzivitását, érintethetetlenségét is kifejezte, mert csak a legfelsőbb körök kaptak meghívást Diddy bulijaira, aki modern Gatsbyként tekintett magára.

Fotó: Bryan Bedder/ Cp / Getty Images
Fotó: Bryan Bedder/ Cp / Getty Images

A közelmúltban nyilvánosságra hozott információkból nyilvánvaló, hogy a bulik alapeleme volt a szex és a kábítószerhasználat. Az egyik buliról nemrég kikerült felvételen Diddy egy erkélyen áll, és azt mondja a vendégeknek, hogy itt az ideje, hogy a gyerekek hazamenjenek, és kezdődjön az igazi bulizás.

„A gyerekeknek még van egy órájuk, aztán a buli olyan lesz, hogy amikor idősebbek lesznek, mindenképp maradnának. Szóval ideje felpörögni, és elküldeni a gyerekeket”

hallható a videóban.

A New York Times cikkében az egyik korábbi meghívott úgy fogalmazott, hogy Combs partijainak elsődleges célja az imázsépítés volt, a szórakoztatóipari mogul ezekkel kívánta szemléltetni a hatalmát. A luxusvillákban és tengerparti birtokokon szervezett események jelentőségét talán az mutatja a legjobban, hogy szinte mindenki részt vett rajtuk, aki akkoriban fontos szereplője volt Hollywoodnak: hírességek, zenészek, rapperek, színészek és producerek egyaránt, amit a Page Six nemrég rengeteg képpel támasztott alá.

Diddy bulijain állandó meghívott volt például R. Kelly rapper, akit a New York-i szövetségi bíróság 30 év börtönre ítélt, fenntartva a bíróság korábbi döntését, amiben zsarolás és szexkereskedelem vádjában találták bűnösnek a sztárt. De sok fontos üzletember és szórakoztatóipari nagyhal is ott volt ezeken az eseményeken, ahol rajtuk kívül Demi Moore, Ashton Kutcher, Jay-Z, Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber, Mariah Carey, Leonardo DiCaprio és a komplett Kardashian-család is megfordult.

A házba nem mehetett be akárki, csak az, akit arra Diddy feljogosított. A nyomozati anyagokból kiderült, az orgiákra fenntartott szobák tele voltak dildókkal és más szexuális segédeszközökkel, valamint BDSM-felszereléssel, rejtett kamerákkal és fehérneműkkel. A rajtaütésen dolgozó egyik ügynök a rapper módszerét Jeffrey Epsteinéhez hasonlította.

„Ha részt vettél ezeken a szexpartikon, mindent rögzítettek, még olyan szögekből is, amikről nem is tudtál”

mondta a New York Postnak.

Ez egybevág Thalia Graves történetével is, aki nemrég állt elő azzal, hogy Diddyék bedrogozták, lekötözték és megerőszakolták. 2023-ban ráadásul megtudta, hogy Diddyék videóra is vették a meggyalázását. Ezt a felvételt szerinte többeknek megmutatták, Graves emiatt akart véget vetni az életének. A nő szerint megfenyegették, hogy tönkreteszik, ha erről beszélni mer bárkinek, így mostanáig – a botrány kipattanásáig – hallgatott. Graves azt állítja, terápiára jár, de így is félelemben él, depresszió, szorongás és pánikrohamok kínozzák.

Az ügy hatására a napokban előkerült egy, a TikTokon milliós megtekintéseket generáló régebbi videó is, melyben LeBron James amerikai profi kosárlabdázó Diddy nagyszabású bulijait méltatta, rosszul öregedő mondata pedig szállóigévé vált az interneten. „Ain't no party like a Diddy party” – mondta James a felvételen, utalva arra, hogy nincs még egy olyan buli, ami a Diddy által szervezett white partyhoz fogható.

Nyílt titok Hollywoodban

A celebek, akik részt vettek ezeken az eseményeken, Combs letartóztatása óta jellemzően tartózkodnak attól, hogy nyilvánosan beszéljenek a bulikról. Pedig korábban a legtöbb híresség többször nyíltan mesélt Combs bulizási szokásairól. Egy 1999-es Entertainment Tonight interjúban maga Combs nyilatkozott a bulijairól, melyben jóformán előre megjósolta saját letartóztatását.

„Valószínűleg le fognak tartóztatni, és különböző módszerekkel megpróbálnak majd megállítani, csak mert jól akarjuk érezni magunkat. Amikor valami új dolgot hozol az emberek közé, olyan dolgokat, amelyek tágítják a látókörüket, az emberek megijednek”

hangzik el az interjúban.

A mogul 2002-ben is nyilatkozott az ominózus bulikról Conan O'Brien műsorában. Mikor O'Brien megkérdezte tőle, mi a titka egy felejthetetlen bulinak, Combs részletesen beszámolt arról, hogy gyönyörű nők és férfiak, sok alkohol és zárt ajtók kellenek ahhoz, hogy senki ne hagyhassa el a helyiséget. „Ha nincs nálad, amire szükségük van, elmennek. Ezért ott kell őket tartani, kellenek azok a zárak az ajtóra” – mondta Combs.

O'Brien döbbenten fogadta az elmondottakat, majd Combs hozzátette, hogy ez lehet, hogy perverznek tűnik, majd tovább ment: „Fontos a hőség is. Nincs légkondi. A meleg hatására az alkohol jobban dolgozik, mindenki komfortosabban érzi magát, lazább lesz, és kicsit meg is izzad.”

Ashton Kutcher korábban csak szűkszavúan mesélt Combs bulijairól a Hot Ones egyik 2019-es epizódjában. Amikor a műsorvezető, Sean Evans megkérdezte, hogy van-e valamilyen sztorija Diddy bulijai kapcsán, Kutcher azt mondta, hogy sok mindent nem árulhat el, de annyit igen, hogy a Diddy-partik „furcsán emlékezetesek” voltak számára.

Ashton Kutcher és Sean Diddy Combs – Fotó: Frank Micelotta / Getty Images
Ashton Kutcher és Sean Diddy Combs – Fotó: Frank Micelotta / Getty Images

Egy 2018-as interjúban Stephen Colbert műsorában Jamie Foxx is beszélt a Combs extrém szokásairól. „Puff mindig veszélyes volt. Szóval mindenféle ember követte őt” – jellemezte a színész az egykori rappert.

Ezer üveg babaolaj és feltételezett kiskorú áldozatok

Szeptemberben az FBI által közzétett adatokból kiderült, hogy több mint ezer palack babaolajat és síkosítót foglaltak le Diddy Miamiban lévő otthonában. Az ezer üveg babaolaj remek szimbóluma annak, mekkora léptékű orgiákról lehetett szó.

„El sem tudom képzelni, hogy ezer flakonról lenne szó. Valójában azt sem értem, mi köze lenne a babaolajnak az ügyhöz” – nyilatkozta Combs ügyvédje, Marc Agnifilio a síkosítók hatalmas mennyiségére reagálva. Végül igyekezett lezárni a találgatásokat azzal, hogy szerinte Combs azért tartott magánál ennyi babaolajat, mert hatalmas háza van, és a legtöbb amerikai polgárhoz hasonlóan ő is nagy tételben vásárol.

Október elsején aztán ügy újabb fordulóponthoz érkezett, amikor kiderült, hogy hamarosan több mint száz új pert indíthatnak Diddy ellen zaklatás, nemi erőszak, illetve szexuális kizsákmányolás miatt. Tony Buzbee, a Combs vádlóit képviselő ügyvéd szerint a százhúsznál is több érintett fele férfi, fele nő, közülük pedig 25 kiskorú. Mint kiderült, az egyik érintett mindössze 9 éves lehet, de Buzbee 14 és 15 éves áldozatokat is említett. Diddy helyzetét tovább ronthatja, hogy az Egyesült Államokban a beleegyezési korhatár továbbra is 18 év, tehát ha egy 16 évessel közösül egy nagykorú személy, az akkor is büntethetőnek számít, ha a fiatalkorú érintett beleegyezett az aktusba.

A vádak összesítése során kiderült, hogy a legtöbb eset 2015 után történhetett, és mindegyik érintettet azzal csalogatta magához Diddy, hogy befuttatja őket. Az ügyvéd elmondta, hogy mindenki egyéni pereket indít majd, majd hozzátette, hogy létrehoztak egy forródrótot is, amin az eddig néma áldozatok további eseteket jelenthetnek be. Egy Buzbee-vel együttműködő iroda egyik ügyvédje szerint már több mint háromezren tárcsázták a vonalat, az eljárások száma így fokozatosan nőhet majd. Buzbee azt is belengette, hogy a bűnrészesek listája sokakat sokkolni fog majd. „Sok befolyásos ember. Sok mocskos titok” – mondta, és hozzátette, hogy csapata képeket, videókat és szöveges üzeneteket gyűjtött, amikkel alá tudják támasztani a vádakat.

Az új vádak kikerülése után október 6-án Diddy édesanyja, Janice Smalls Combs közleményben reagált az ügyre, melyben arról értekezik, hogy „elviselhetetlen” érzés az ügy szemtanújának lenni, amit nyilvános lincselésnek nevezett. Kifogásolta továbbá, hogy a vádakat tényként kezeli a közvélemény anélkül, hogy Combs bizonyítani tudta volna ártatlanságát és arra kéri a tömegeket, hogy ne ítéljék el a fiát azelőtt, hogy tisztázta volna magát. Az édesanya a Ventura által benyújtott tavalyi vádakra reagálva belátja, hogy „fia hibákat követett el a múltban”,

azonban Combs „nem az a szörnyeteg, akinek megpróbálják beállítani” a médiában.

Szerinte nem volt szerencsés, hogy a fia eleinte letagadta, hogy bántalmazta Venturát, majd hozzátette, hogy a peren kívüli megegyezés „visszapattanó hatást ért el”, mivel a szövetségi kormány a bűnösség beismeréseként értelmezve használhatta fel a döntést Combs ellen.

Usher benyit Diddy szobájába

Az ügy miatt újra előkerültek azok a korábbi sztorik Combsról, amiket más sztárok osztottak meg róla és szokásairól. Usher Raymond (művésznevén Usher) még tiniként, karrierje kezdetén került Diddy közelébe. Usher a Rolling Stone-nak mesélt arról korábban, hogy milyen volt egy évig együtt élni Combsszal New Yorkban az 1990-es évek elején. Usher úgy fogalmazott, hogy ekkoriban Combs konkétan a szex világába vezette be őt.

„Kinyitottál egy ajtót, és láttál valakit, akivel épp csinálta, vagy több embert egy szobában, akik orgiát tartottak. Soha nem tudtad, mi fog történni”

– mondta, majd hozzátette, hogy Diddyt folyton lányok vették körül.

A Diddy-botrány kitörése óta Justin Bieberről is egyre több pletyka kering, aki szintén nagyon fiatalon került Combs környezetébe. Egyelőre nem bizonyított, hogy pontosan mi történhetett az akkor 15 éves popsztárral, az összeesküvés-elméleteket egy YouTube-videóra alapozzák. Ebben Bieber Combs birtokán tartózkodik, ahol együtt nézik meg a mogul egyik luxusautóját.

„Hogy hol lógunk, és mit csinálunk, azt nem árulhatjuk el, de az biztos, hogy ez egy 15 éves gyerek álma” – mondja Combs a kamerának. „Megkaptam a felügyeleti jogot. Usherhez van leszerződve. Ushernek én voltam a gyámja, amikor az első albumát készítettem. [Justin Biebernek] nem én vagyok a törvényes gyámja, de a következő 48 órát velem tölti. És meg fogunk őrülni” – folytatja Combs.

Justin Bieber Sean Combsszal – Fotó: Larry Marano / Getty Images
Justin Bieber Sean Combsszal – Fotó: Larry Marano / Getty Images

A Diddy ellen már 2020 óta súlyos vádakat megfogalmazó Jaguar Wright amerikai énekesnő szerint Combs akkoriban megpróbálta átvenni az irányítást Justin Bieber felett, de nem igazán sikerült neki meggyőzni a menedzserét, amíg Usher közbe nem lépett, át nem vette a menedzsmentet, és végül 48 órára átadta Biebert Diddynek. Wright azt is állítja, hogy Diddy rendszeresen visszaélt a hatalmával a zeneiparban, erőszakosan és manipulatív módon lépett fel.

Korábban azonban nem vették komolyan Wright állításait, mivel az előadó személyes sérelmekkel terhelt vádjait képtelen volt konkrét bizonyítékokkal alátámasztani. A vádak hitelességét tovább rontotta Wright nyers stílusa és kiszámíthatatlansága. Azonban az újabb Diddy elleni vádak fényében – beleértve a kiskorúakkal kapcsolatos molesztálási vádakat is – az énekesnő állításai újra figyelmet kaptak a sajtóban, és egyre többen kezdik felülvizsgálni a korábbi figyelmeztetéseit. Combs letartóztatásakor ráadásul Usher X-fiókjáról eltűnt minden bejegyzés, de a korábban Diddyvel együtt dolgozó előadó később azzal indokolta az esetet, hogy meghekkelték a csatornáját.

Egy bizonyos szexvideó

Október 4-én újabb pletyka kapott szárnyra, miszerint több laphoz és médiaorgánumhoz is eljuttattak egy szexvideót, amelyen Diddy és egy ismert férfi sztár közösülnek egymással. Az érintett híresség belső köréhez tartozó források a New York Postnak elmondták, hogy a férfi elborzadt attól, hogy a videót árulják a médiának. Az egyik bennfentes szerint a sztár „úgy érzi, mintha elárulták volna”, a videó pedig „megrázó és rossz emlékeket idéz fel”.

A másik megszólaló szerint „totális rémálom”, hogy ez a videó többekhez is eljutott, a videón szereplő sztár pedig úgy érzi, hogy megismétlődik vele az eset, mintha újra áldozattá vált volna. Szerintük a szexvideó hatalmas veszélyt jelent, mivel ha tényleg kikerül, akkor örökre az interneten fog maradni, és „egy életen át kísérteni fogja” az érintett celebet, akinek az arca tisztán látható a felvételen Diddy mellett.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium egyik tisztje, aki részt vett a Combs miami otthonában tartott razzián, azt mondta a Postnak, hogy vannak ismert nevek az általuk megszerzett felvételeken, de azok pontos személyazonosságát nem fogja felfedni. Egy biztos: nem csak egy sztárról és nem csak egy felvételről lehet szó. A Postnak megerősítették más médiumok is, hogy eljutott hozzájuk a videó, de nem publikálták azt a videó hitelesítésével kapcsolatos jogi kihívások miatt, illetve amiatt, hogy nem tisztázott, hány éves volt az illető a videó készültekor.

Ariel Mitchell-Kidd ügyvéd, aki a Diddyt vádló áldozatokkal is kapcsolatban áll, egy tévés szereplése során elmondta, hogy ő is látott részleteket a videóból,

és meg tudja erősíteni, hogy Combs szerepelt a felvételen. Továbbá elmondta, hogy a videó másik szereplője még nagyobb név a szórakoztatóiparban, mint a hiphop-mogul.

Ha mindez nem lenne elég, a burjánzó botrány kibontakozása után Tupac Shakur családja is előállt, és egy régóta terjedő összeesküvés-elméletet vettek elő, miszerint Diddynek köze lehetett a nyugati parti raplegenda halálához. Shakur örökösei a közelmúltban sztárügyvédet fogadtak, hogy kiderítsék, igazak-e a színtéren gyakran felmerülő pletykák, és valóban bűnrészes-e Sean Diddy Combs a Tupac-gyilkosságban. 2008-ban Diddy határozottan tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna az előadó megtámadásában. „Ez a történet hazugság” – nyilatkozta akkoriban Combs. Egyelőre tisztázatlan, hogy meddig juthat az ezzel kapcsolatos nyomozás, ha viszont megalapozott bizonyítékok birtokában emiatt is pert indítanak a mogul ellen, az még tovább bonyolíthatja az így is végtelenül komplex ügyét.

A Diddy-botrány sok szempontból hasonlít a Harvey Weinstein-ügyhöz, mindkét esetben egy befolyásos személyiség élt vissza a hatalmával, amit nyílt titokként kezelt sokáig Hollywood. A Weinstein-ügy nagy médiavisszhangot váltott ki, és elindította a #MeToo mozgalmat. Combs-ügye is hasonló hatást gyakorolhat, ha további áldozatok szólalnak meg, és további befolyásos személyekről bizonyosodik be, hogy bűnrészesek volt a szexkereskedelemben vagy zaklatásban. Mindenestre Diddy egyik leghangosabb kritikusa, 50 Cent már bejelentette, hogy a rapper sötét ügyeit taglaló, jelenleg is készülő dokumentumsorozat mögé állt producerként, amit a Netflix vásárolt meg.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!