Újabb 16 év börtönre ítélték Harvey Weinsteint

2023. február 23. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

16 év börtönbüntetésre ítélték Harvey Weinstein volt filmproducert csütörtökön egy Los Angeles-i bíróságon 2013-ban elkövetett szexuális visszaélések miatt – számolt be a BBC. Weinstein már tölti korábban kiszabott, 23 éves büntetését New Yorkban, a friss ítélet jogerőre emelkedve ehhez adódik hozzá.

Mióta a MeToo-mozgalom nyitányaként napvilágra kerültek a Weinsteinnel kapcsolatos vádak, több mint nyolcvanan vallották, hogy nemi erőszakot vagy más visszaélést követett el ellenük az egykor nagy hatalmú producer. A beszámolók az 1970-es évek végéig nyúlnak vissza, Weinstein az őt vádló nők szerint rendre visszaélt hatalmi pozíciójával, és szexuálisan zaklatta, bántalmazta őket, nemi erőszakot követett el rajtuk. Ő viszont mindvégig tagadta, hogy nem konszenzuális szexuális viszonyokba bonyolódott volna.

A mostani ügyben az áldozat azt vallotta, Weinstein 2013 februárjában egy Los Angeles-i olasz filmfesztiválon egy hotelszobában bántalmazta. Ebben az ügyben elítélték a 70 éves exproducert, viszont egy másik vádpont alól felmentették, három vádpontban pedig az esküdtszék képtelen volt egyezségre jutni. Utóbbiak közé tartozik Jennifer Siebel Newsom, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó feleségének Weinstennel kapcsolatos vádja is. A perben a maximális kiszabható büntetés 18 év börtön lett volna, ebből végül 16 lett, Weinstein valószínűleg fellebbezni fog.

Weinsteint 2020-ban ítélték el először nemi erőszak miatt, amelyet 2006-ban egy produkciós asszisztens, 2013-ban pedig egy feltörekvő színésznő ellen követett el. 23 évet kapott, ekkor is fellebbezett és közölte, hogy „tisztára akarja mosni a nevét”. Ez a projekt nem állhat túl jól, a szexuális ragadozó Weinsteinről a most zárult perben újabb hátborzongató részletek derültek ki, például hogy „halszerű” és torz a pénisze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!