Másnaposság elleni stratégia? Szarjunk kétszer!

2024. január 1. – 05:30

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelemre méltó vizsgálatról számoltak be a másnaposság elleni küzdelemben: koreai kutatók arra jutottak, hogy a kétszer szarás hatásosan tudja csökkenteni a másnaposság tüneteit, írja a Pirulakalauz.

A másnaposságot az alkohol (azaz az etanol) bomlástermékei okozzák. Ennek a lebontását két enzim segíti a szervezetünkben, a folyamat során pedig a legnagyobb problémát az acetaldehid felhalmozódása jelenti a testünkben. Ha túl gyorsan vagy túl sokat iszunk, a feldúsuló acetaldehid kifejti mérgező hatásait: ekkor jönnek a másnaposság jól ismert tünetei, a fejfájás, hányás, szédülés, hányinger. A rossz minőségű italok fogyasztása, illetve a kiszáradás tovább fokozhatja a tüneteket.

A koreai kutatók hipotézise az volt, hogy az acetaldehid kiürülését lassítja a béltartalomban található lassan felszívódó alkohol is. Ha ez kiürül, gyorsulhat a józanodás és múlhatnak a másnaposság tünetei.

A bizonyításhoz humán vizsgálatot indítottak, amelyben négy önkéntes vett részt. Első lépésként megittak nagyjából 4-5 dl vodkát (pontosan 2,5 g/testsúlykilogramm etanolt). A kutatásban végig mérték a vér alkoholkoncentrációját, a másnaposság tüneteinek mértékét. Végül azt látták, hogy

  • a másnaposság tünetei közvetlenül az első székletürítés előtt voltak a legsúlyosabbak;
  • az első után a hányinger csökkent;
  • a második után pedig tovább csökkent a hányinger, a fejfájás és a fáradtságérzés is.

A vér etanolkoncentrációja az első ürítés után érte el a nullát. Az első székletminták átlagos alkohol- és acetaldehidszintje jelentősen magasabb volt, mint a másodiké.

Az első székletürítés után a májenzimek elkezdtek megbirkózni a feladattal, de a vérben még mindig magas volt az acetaldehidszint. A második ürítés után azonban ez is jelentősen csökkent, így vezetve a másnaposság tüneteinek jelentős enyhüléséhez. A Pirulakalauz szakemberei szerint tehát összegezve alapból a prevencióra érdemes törekedni, de ha ez mégsem jön össze, a két székletürítés még mentheti a menthetőt.

Szilveszterhez közeledve, az év végén megugrik a „másnaposság ellenszere” kifejezéshez kapcsolódó keresések száma az interneten is. Rengeteg szer hirdeti magát a másnaposság elleni megváltó csodaszerként: ebben a cikkünkben mi is kipróbáltuk ezeket, valamint szakemberek segítségével körbejártunk, miért kizárt, hogy létezzen ilyen.

Zacher toxikológus szerint nehéz szilveszterkor megállni az alkoholfogyasztást – mint lapunknak elmondta, azt a receptet érdemes azért követni, hogy meg kell próbálni jobban odafigyelni, nem keverni a piákat, nem inni üres gyomorra, enni az este folyamán, valamint fontos a hidratálás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!