A rendőrség szerint mégse támadás miatt állt le a népszámlálás oldala. Sőt, le se állt

Legfontosabb

2023. április 14. – 04:54

A rendőrség szerint mégse támadás miatt állt le a népszámlálás oldala. Sőt, le se állt
Egy nő kitölti a népszámlálás online kérdőívét – Fotó: Kovács Anikó / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy érdeklődés miatt a népszámlálás legelső napján összeomlott a kérdőív online kitöltőfelületeírtuk még tavaly október 1-jén. A Népszava később arról számolt be, hogy a leállás miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást rendelt el, miután a népszámlálást lebonyolító Központi Statisztikai Hivatal az első napon azt tapasztalta, hogy nemcsak egyszerűen sokan akarják kitölteni a kérdőíveket, hanem terheléses támadás is érte az oldalt. A lap szerint a KSH tervezett is feljelentést tenni, de végül az NNI „saját észlelés alapján” kezdett el nyomozni.

De vajon mi történt az ügyben az azóta eltelt fél évben? Rákérdeztünk az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK), és a válaszukból kiderül, hogy mostanra az vált világossá, hogy mégsem történt túlterheléses támadás az oldal ellen:

„Tekintettel arra, hogy az eljárás során beszerzett adatok alapján a cselekmény nem bűncselekmény, ezért a KR NNI 2023. március 29-én a nyomozást megszüntette. Egyúttal tájékoztatjuk, hogy az inkriminált időszakban a rendszer végig jól működött, a fokozott érdeklődés csupán lassította a rendszert, de az akadály nélkül teljesítette a feladatát.”

A válasz második fele, azaz hogy a rendőrség szerint a kérdéses időszakban „a rendszer végig jól működött”, azért érdekes, mert nemcsak számos olvasói jelzés érkezett akkoriban arról, hogy az oldal nem jól működik, sőt, sehogyan sem, hanem még maga a KSH is elismerte ezt.

A népszámlálás online kitöltőfelületének bejelentkezési oldala 2022. október 1-jén
A népszámlálás online kitöltőfelületének bejelentkezési oldala 2022. október 1-jén

Aznap este már a népszámlálás zöld számán is bemondta egy robothang, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott. Később még mindig akadozott a rendszer, saját tapasztalataink szerint is volt, akinek csak sokadik próbálkozásra sikerült bejutnia. Végül aznap este tíz óra után helyreállt a rend.

Az online rendszer egyébként az eredetileg utolsónak tervezett napon is akadozott, de akkor nem is merült fel a támadás: a KSH szerint egyszerűen a vártnál is többen hagyták az utolsó pillanatra az online kitöltést. Ezért a határidőt meg is hosszabbították három nappal, október 19-ig.

A népszámlálás online szakasza egyébként az akadozásokkal együtt is nagy siker volt: a KSH akkori közleménye szerint az érintett 5 millió cím 63,5 százalékáról, 3,2 millió címről összesen közel 7 millió kitöltött kérdőív érkezett be, ami több mint a háromszorosa az előző, 2011-es népszámláláson elért eredménynek; akkor még csak a kérdőívek 20 százalékát töltötték ki online.

Az online kitöltési lehetőség lezárultával a számlálóbiztosok személyesen keresték fel azokat, akik nem éltek az internetes lehetőséggel. Technikai probléma ebben a szakaszban is akadt: hálózati hiba miatt a tervezettnél később tudták csak elkezdeni az adatfelvételt a biztosok. Később a KSH a Telexnek azt írta, hogy APN hálózati hiba miatt „a kérdőívek egy részét nem tudták beküldeni a számlálóbiztosok”, de a probléma elhárítása után a munka már zavartalan volt.

Tettes hiányában sorra zárják le az ilyen ügyeket

A rendőrség az elmúlt hónapokban többször is azt válaszolta az állami rendszerek leállása után, feltételezett kibertámadás miatt indított ügyekkel kapcsolatban, hogy az eljárást felfüggesztették, mivel „az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható”.

A koronavírus-járvány első bő egy éve alatt a kormány hat alkalommal is kibertámadásra hivatkozott egy-egy állami weboldal vagy informatikai rendszer elérhetetlenné válása után. Mivel ezek az esetek több alkalommal is olyan időpontra estek, amikor épp nagy természetes terhelést – azaz sok állampolgár látogatását – kellett volna állniuk az érintett oldalaknak, a leállások nagy fennakadást okoztak. Szinte napra pontosan egy évvel a hatodik eset után, azaz tavaly áprilisban megkerestük a rendőrséget, hogy mire jutott ezekben az ügyekben. Mint közölték, egyik esetben sem tudták azonosítani az elkövetőt.

Szintén erre a sorsra jutott az az ügy, amelyben a 2022-es országgyűlési választás hetén több kormányközeli híroldalt is hekkertámadás ért: az oldalakon először ellenzéki üzenetek jelentek meg, majd ezek gyors eltűnése után elérhetetlenné váltak. Mivel a kormányközeli sajtó nagy részét összefogó Mediaworks több oldala is érintett volt, a cég feljelentést tett. Az ORFK azonban a Telex kérdésére idén januárban elárulta, hogy már nem nyomoznak, mert ebben az ügyben sem sikerült azonosítaniuk a tettest.

Legutóbb szerdán számoltunk be egy szintén felfüggesztett esetről: 2021 szeptemberében támadás érte az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét, emiatt egy időre le is kellett állítani az előválasztást. Az ügyben az NNI néhány nappal később nyomozást indított. Ez aztán másfél éven át tartott – egészen március végéig, amikor az NNI felfüggesztette az eljárást, miután nem találták meg a tettest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!