Nyomozást indított az NNI az előválasztási rendszert ért kibertámadás ügyében

2021. szeptember 22. – 21:46

frissítve

Nyomozást indított az NNI az előválasztási rendszert ért kibertámadás ügyében
Több támadás is érte a rendszert, még szerdán is próbálkozást észleltek a szervezők – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított a 18-án történt, az előválasztás informatikai rendszerét ért támadás körülményeinek felderítésére, közölte az előválasztás lebonyolítását szervező aHang.

A civil szervezet részletes beszámolója szerint már szeptember 17-én este egyre több anomáliát érzékeltek a szerver működésében, másnap, az előválasztás első napján viszont délelőtt 10 órára teljesen le is állt a rendszer. Megoldást nem találtak,

„de minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott”.

Ugyanakkor a szerverszoba szolgáltatójánál első ránézésre nem tapasztaltak hardveres vagy forgalmi anomáliákat. Végül a rendszer elköltöztetése mellett döntött az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), miközben két napra felfüggesztették az előválasztást.

Végül az aHanggal szombat délután egy felsőbb vezető közölte:

mégis volt a normálistól eltérő külföldi terhelés egy csatornán, ami reálisan megállíthatta a rendszert.

Ennél több adatot nem kaptak a szerverszolgáltatótól. Szeptember 19-én bevonták Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértőt a vizsgálatba, estére pedig felépült új helyén a rendszer, amit le is teszteltek. Másnap, szeptember 20-án újraindult sikeresen a rendszer, 21-én viszont már délelőtt újabb támadáselőkészítő tevékenységet is észleltek, a normál forgalom négyszerese érkezett be, de a próbálkozás kárt nem okozott, azt sikerült elhárítani.

Az aHang közzétette a szeptember 21-i támadási kísérlet tényét bizonyító forgalmi grafikát Fotó: aHang
Az aHang közzétette a szeptember 21-i támadási kísérlet tényét bizonyító forgalmi grafikát Fotó: aHang

Szerdán pedig kártékony tevékenységet észleltek az online szavazási operátorközpontjuk internetes hálózatán, a probléma rövid kimaradást okozott a központ működésében, és még vizsgálják, pontosan, mi történt.

Az aHang szerint mostanra bebizonyosodott, hogy az első hazai országos előválasztás megszervezése egy lehetetlenhez közelítő vállalkozás a mai magyar viszonyok között. „A szervezők és lebonyolítók komoly része közel egy éve erőn felüli befektetést vállal ebben a bonyolult, sokrétű és nagyszabású munkában, jelenleg 24 órás üzemmódban, óriási ellenszélben, immár technológiai hadviseléssel is szembenézve”, írták.

A Telex is részletesen foglalkozott az előválasztási rendszert ért, feltételezett kibertámadással, a rendszer leállásával, az idevágó ellenzéki feljelentéssel, valamint az online előválasztási rendszer kapacitáshiányával – utóbbi a pártok nem azonos arányú erőfeszítéseivel összefüggésben igazán érdekes.

Ugyanakkor az aHang most azt is közölte, hogy az elmúlt napokban történt támadások az irányítópult és a rendszererőforrások megbénítására irányultak,

nem történt behatolás rendszereinkbe. Nem történt adatvesztés, adatlopás, kiszivárgás. Itt fontos azt is hangsúlyozni, hogy a rendszerünk alapvető eleme, hogy a szavazáson való részvétel vissza nem fejthetően kerül eltárolásra, és nem kerül összekötésre a szavazatokkal (titkos szavazás).

A civil lebonyolítók szerint az előzetesen leadott szavazatok megvannak a rendszerben, így probléma egyedül a szombaton félbemaradt szavazási folyamatokkal kapcsolatban merülhet fel, ezek csekély számú szavazatot érintenek, és hamarosan döntés születik a legoptimálisabb megoldásról az Országos Előválasztási Bizottság részéről.

Választási térképünkön rá tud keresni, hogy melyik körzetben kik indulnak, és azt is megtalálja, hogy a jelöltek mellett mely pártok logói lesznek ott a szavazólapon:


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!