Itt a Telex előválasztási térképe, ahol rá tud keresni, ki indul az Ön lakóhelyén

Legfontosabb

2021. szeptember 17. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton indul az ellenzéki előválasztás, amely végére eldől, ki lesz Orbán Viktor kihívója, és kik lesznek az ellenzék közös jelöltjei az ország 106 választókerületében a jövő áprilisi országgyűlési választásokon.

Sorozatos háttéralkuk és visszaléptetések után összesen 253 egyéni jelölt maradt versenyben. Tizenegy választókerületben már el is dőlt az előválasztás, de van olyan körzet az országban, ahol öt jelölt küzd meg egymással.

Választási térképünkön rá tud keresni, melyik körzetben kik indulnak, és abban is rendet tettünk, hogy a jelöltek mellett melyik pártok logói lesznek ott a szavazólapon. Bemutatjuk a Telex folyamatosan frissülő előválasztási térképét, ahol a választókerületi központ nevére keresve mostantól Ön is követni tudja, kik indulnak a lakóhelyén:

Pár érdekesség a jelöltekről. A Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont kedden bemutatott elemzése szerint

  • a DK indítja a legtöbb női jelöltet az előválasztáson,
  • a Jobbik pedig a legtöbb civil jelöltet, és az ő jelöltjeik mögé állt be a legtöbb párt.
  • A Momentumnak vannak a legfiatalabb jelöltjei, és ők azok, akik nagy többségben új politikusokat küldtek versenybe.

Az elemzés szerint a Jobbik nyerhet a legtöbb választókerületben az előválasztáson, de a DK se marad el tőle nagyon. Utóbbi ráadásul sok olyan körzetet hozhat el, ahol jövőre a Fidesz ellen is nagy esélye van az ellenzéknek. A kutatás szerint egyik ellenzéki párt sem fog igazán tarolni az előválasztáson, mindegyikük nagyjából a választóközönségével arányosan számíthat nyerhető egyéni választókerületre.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják, online és személyesen is lehet majd szavazni. A végére kiderül, ki az a 106 egyéni jelölt, akiket az ellenzék jövőre a Fidesszel szemben indít.

Az előválasztás második fordulóját már csak a három legtöbb szavazatot begyűjtő miniszterelnök-jelölt között rendezik meg október 4-10. között. Az első fordulóban öt miniszterelnök-jelölt indul (ábécésorrendben): Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki pártok összefogásával és az előválasztás hátterével ebben a videónkban foglalkoztunk részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!