Megkésett Valentin-napi tudományoskodás: itt a 3D-nyomtatott, szív alakú csoki

2023. február 15. – 05:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olyan, alacsony zsírtartalmú csokoládéformulát fejlesztett ki az amerikai Rutgers Egyetem élelmiszer-tudományi tanszékének professzora, Huang Csing-zsong (Qingrong Huang), valamint a kínai Csinan (Jinan) Egyetem kutatói, Ju Sze-gi (Siqi You) és Lu Hszün-hszüan (Xuanxuan Lu), amely szinte bármilyen formában kinyomtatható 3D-nyomtatóval. A Sciencedaily.com-on Valentin-napon megjelent beszámoló szerint természetesen szívformában is.

A 3D-nyomtatott csokoládé és az azt kifejlesztő Huang Csing-zsong – Fotó: Rutgers University
A 3D-nyomtatott csokoládé és az azt kifejlesztő Huang Csing-zsong – Fotó: Rutgers University


Az új csokoládé Huang reményei szerint a „funkcionális élelmiszerek”, vagyis az egészségügyi előnyökkel rendelkező élelmiszerek új termékcsaládjának az előhírnöke. Távlati céljuk a fogyasztók számára könnyen hozzáférhető, egészségesebb csokoládéfajták kifejlesztése. A zsíros kakaóvajat például egy alacsonyabb zsírtartalmú, „víz az olajban” emulzióval helyettesítették. Huang már dolgozik azon, hogy az új csokoládékészítmény cukortartalmát manipulálja az alacsony cukortartalmú és cukormentes fajtákhoz.

A funkcionális élelmiszerek közül Huang olyanokat említett, amelyek egészséges hozzáadott összetevőket tartalmaznak: például narancshéjból, teából, pirospaprikából, hagymából, rozmaringból, kurkumából, áfonyából és gyömbérből származó kivonatokat. A cél ezeknél is az, hogy a fogyasztók kinyomtathassák és megehessék őket. Huang szerint

„a 3D-s élelmiszer-nyomtatási technológia lehetővé teszi a testre szabott ízű, alakú és textúrájú, valamint a fogyasztói igények alapján optimális tápanyagtartalmú, személyre szabott ehető termékek kifejlesztését”.

A kutatók úgy hoznak létre emulziókat, hogy két nem keverhető folyadékot apró cseppekre bontanak. Az emulziókban a két folyadék általában gyorsan szétválik – mint például az olaj és az ecet esetében –, hacsak nem tartja őket együtt egy harmadik, stabilizáló összetevő, az úgynevezett emulgeálószer. A csokoládécukor általában kakaóvajból, kakaóporból és porcukorból készül, és különböző emulgeálószerek bármelyikével kombinálják.

A tanulmányhoz a tudományos csapat különböző arányú összetevőkkel kísérletezett, hogy megtalálják a 3D-nyomtatáshoz legmegfelelőbb egyensúlyt a folyadék és a szilárd anyag között. A keverék zsírtartalmának csökkentésére törekedve a kutatók a kakaóvaj helyett egy víz-kakaóvaj emulziót hoztak létre, amelyet az élelmiszeriparban gyakran használt akácfa kivonata, a gumiarábikum tart össze. A kutatók az emulziót az íz fokozása érdekében aranysziruppal keverték össze, és ezt a kombinációt adták a többi összetevőhöz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!