Oxigénhiány miatt pusztulhatott el közel két és fél ezer fóka a Kaszpi-tengeren

2022. december 5. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Oxigénhiány miatt pusztulhattak el tömegesen fókák a Kaszpi-tenger dagesztáni partszakaszán, környezetszennyezésre utaló jeleket nem találtak – mondta Szvetlana Ragyionova, az orosz szövetségi természetvédelmi felügyelet vezetője a Rosszija 24 televíziónak, írja az MTI.

Hétvégén közel két és fél ezer kaszpi fóka testét találták meg a Kaszpi-tenger dagesztáni partvidékén. A regionális természeti erőforrások minisztériuma szerint pusztulásukat „természeti tényezők” okozták, mert egyelőre nem találtak sem komolyabb vízszennyeződésre, sem akut mérgezésre utaló jelet az állatoknál.

„Nem látunk mechanikai sérülést, sem háló vagy más halászeszköz okozta sérülést, ezért a tudósok most felboncolják az állatokat. Az előzetes adatok szerint a hypoxia nyomait látjuk az állatok szervezetében, azaz olyan elváltozást, amelyet oxigénhiány okoz” – mondta Ragyionova a tévéműsorban.

A kaszpi fóka a Kaszpi-tenger egyetlen olyan tengeri emlősfaja, ami csak az elterjedési terület határain belül él. A kifejlett példányok hossza eléri a 160 centimétert, testtömege pedig a 100 kilogrammot.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2008-ban veszélyeztetett állatfajnak nyilvánította. Dagesztán 2015-ben programot fogadott el azért, hogy megvédjék a még életben lévő példányokat. A kaszpi fóka 2020-ban bekerült az oroszországi védett fajokat tartalmazó Vörös Könyvbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!