Kanye West megveszi a szélsőjobbos körökben népszerű Parler közösségi oldalt

2022. október 17. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A legfőképebben szélsőjobboldali és konteós körökben népszerű közösségi oldal, a Parler tulajdonosa bejelentette, hogy elvi megállapodást kötött a platform eladásáról Kanye Westtel – írja a Sky News. A vételár egyelőre nem ismert, az üzlet várhatóan még idén megvalósul.

„Egy olyan világban, ahol a konzervatív vélemények ellentmondásosnak számítanak, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy jogunk van szabadon kifejezni magunkat”

– mondta a nevét kanye-kedve szerint változtató, az utóbbi években Ye néven futó rapper.

A Parlert, amely a saját oldala szerint „az első számú globális szólásszabadság-platform”, 2018-ban alapították, de a felfutását Donald Trump 2020-as elnökválasztási vereségének köszönheti. Ígérete szerint nagyjából egy alternatív Twitterként funkcionál, amely otthont ad a mainstream közösségi médiából kiábrándult vagy onnan a liberális véleménydiktatúra miatt kitiltott felhasználóknak. A kritikusai szerint inkább egy online vadnyugat, ahol a szólásszabadság nevében bármilyen gyűlöletkeltő és/vagy összeesküvés-elméletbe hajló gondolat moderálatlanul megosztható. A Capitolium 2021. január 6-i ostroma után a Google kitiltotta az appot az alkalmazásboltjából, amiért azon olyan bejegyzések jelenhettek meg, amelyek „folyamatos erőszakot szítanának az Egyesült Államokban”, ez a tiltás csak a múlt hónapban járt le. Korábban az Apple is kipaterolta az appot, de az iOS-re már négy hónap után visszatérhetett.

A Parlert a 2020-as elnökválasztás után mi is kipróbáltuk, akkori tapasztalatainkról itt olvashat részletesebben.

West maga is aktív Parleren, de az, hogy a platform megvásárlására, egyúttal a szólásszabadságért vívott harca új szintre emelésére szánta el magát, feltehetően nem ennek köszönhető, hanem annak, hogy a mainstream közösségi médiában épp őt is korlátozták. Október elején először az Instagram korlátozta a fiókját egy antiszemitának tartott megnyilvánulás után, majd a Twitter is törölte a posztját, amelyben ugyanezt a tematikát emelte még magasabb szintre.

Nem West az első ellentmondásos figura, aki saját közösségi oldal működtetésében látja a megoldást arra, hogy teret kapjanak azok a gondolatok is, amelyeket ő elnyomott konzervatív nézeteknek, a mainstream közösségi platformok viszont inkább gyűlöletkeltőnek vagy félrevezetőnek tartanak. A legismertebb ilyen közéleti szereplő természetesen Donald Trump volt amerikai elnök, aki, miután a Capitolium ostromában játszott szerepéért kitiltották a Twitterről, saját platform alapításába fogott. Ez a Truth Social, amely felemásan sikeredett, és pénzügyi gondjai is lehetnek, a szólásszabadság reményében regisztrált felhasználói pedig kitiltási hullámra panaszkodnak.

A harmadik, hasonló projektbe vágó híresség nem alternatív Twittert vásárol vagy alapít, hanem magát a Twittert venné meg (vagy nem, vagy mégis). Elon Musk Tesla- és SpaceX-vezér abban is hasonlít Kanye Westre, hogy rendszeresen produkált ellentmondásos megnyilvánulásokat a közösségi médiában, október elején például egy hét alatt megoldotta volna az orosz–ukrán konfliktust és a kínai–tajvani helyzetet is. Musk egyébként üdvözölte is a Twitteren Westet, nem sokkal azután, hogy utóbbi hosszú idő után visszatért, hogy az instagramos korlátozása miatt elégedetlenkedjen, és nem sokkal azelőtt, hogy a Twitteren is korlátozták volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!