Menj a picsába, Elon, ez az én nagyon diplomatikus válaszom – kiakadtak az ukránok Elon Musk tweetjén

2022. október 3. – 23:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tesla-tulajdonos techmilliárdos Elon Musk felháborította a vezető ukrán politikusokat és közszereplőket, miután a Twitteren négy pontba szedve felsorolta, szerinte mi az orosz-ukrán háború leginkább lehetséges végkifejlete.

A pontok szerint Musk arra számít, hogy

  • az elcsatolt régiókban az ENSZ felügyelete mellett újabb, valódi népszavazás lesz, és Oroszország távozik onnan, ha ez a nép valódi akarata;
  • a Krím formálisan is Oroszország része marad, ahogy 1783 óta (Hruscsov hibájáig) az volt;
  • a Krím vízellátása biztosított lesz;
  • Ukrajna semleges marad.

A posztja a cikk megjelenéséig eltelt nagyjából öt órában 1,7 millió szavazatot kapott (amikor ezt írom, 62,8 százalék a nemek aránya), és igencsak felborzolta a kedélyeket. Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete válaszul azt tweetelte neki: „Bazdmeg, ez az én nagyon diplomatikus válaszom neked”, majd később még azt, hogy „az egyetlen eredménye ennek, hogy ezután soha egyetlen ukrán sem fogja megvenni a kibaszott tesla szarokat”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig egy saját Twitter-felméréssel válaszolt Musknak. A kérdés az volt: „Melyik Elon Muskot kedveli jobban?”, és két válaszlehetőséget adott: „Azt, aki Ukrajnát támogatja”, illetve „Azt, aki Oroszországot támogatja”. Erre 3 óra alatt több mint 1,1 millióan szavaztak, 83,6 százalékuk az ukrajnás opcióra.

Musk egyébként a mostani twitteres posztig a háború kezdete óta kvázi népi hős volt Ukrajnában. Az ő Starlink műholdas kommunikációs rendszere tette például lehetővé az ukránok számára, hogy megkerüljék az országot sújtó internetkimaradásokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!