Kanye West antiszemita tirádája kiverte a biztosítékot

2022. október 10. – 12:27

frissítve

Kanye West antiszemita tirádája kiverte a biztosítékot
Kanye West a Givenchy divatbemutatóján a párizsi divathéten október 2-án – Fotó: Julien De Rosa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Instagram hétvégén korlátozta, a Twitter eltávolította Kanye West egy meglehetősen zavaros bejegyzését, amiben arról írt, hogy elmegy aludni, de ha felébredt, akkor a zsidó emberekre kirakja a hármas halálkészültségi fokozatot.

Egészen pontosan West azt írta, hogy „I'm going death con 3 On JEWISH PEOPLE” – a „death con” egy utalás az amerikai hadsereg készültségi szintjeire, ahol eddig a hármas fokozat volt a legmagasabb az ország történetében, legutóbb például 2001. szeptember 11. után pár napig. West viszont DEFCON helyett azt írja, hogy „death con”, azaz a védelmi készültséget halálra változtatta, hogy szándékosan, vagy az autocorrect miatt, azt nem tudni.

West úgy folytatta a szövegét, hogy ő maga nem lehet „Anti Szemita”, mert igazából a feketék zsidók. „Sokáig szórakoztatok velem, és próbáltatok kigolyózni mindenkit, aki ellenetek van” – írta.

A posztot a Twitter eltávolította, mondván ellenkezik a felület előírásaival. Egy két éves kihagyás után West október 7-én posztolt egy fekete baseball-sapkát, amin a 2024 volt olvasható. Posztolt arról, hogy támogatni kell az iráni fiatalokat, kirakott egy régi közös képet a Meta tulajdonosával, Mark Zuckerberggel, illetve feltette a kérdést, hogy „ki hozta létre a cancel culture-t.”

Kanye West azután tért vissza Twitterre, és a 34 millió követőjéhez, hogy az Instagram hétvégén letiltotta. Maga Elon Musk gratulált neki a visszatéréshez, West pedig retweetelte a Tesla-vezér köszöntőjét. Nem sokkal azután jött a death con 3. West nemrég a párizsi divathéten egy White Lives Matter-feliratú pólóban jelent meg.

Az Anti-Defamation League jogvédő szervezet (magyarul: Rágalmazásellenes Liga) a póló esetében is felszólalt West ellen, az ominózus tweet után pedig arról írtak, hogy Kanye West viselkedése az utóbbi héten „aggasztó, veszélyes és antiszemita volt.”

West posztjára reagáltak olyanok is, mint Jamie Lee Curtis és Sarah Silverman.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!