Nekimentek Elon Musknak a tajvani politikusok, miután Kínával közös gazdasági övezetről beszélt

2022. október 10. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk néhány napja megoldási javaslatot kínált a kínai-tajvani konfliktusra, amely érthetően megosztotta a feleket. Kína üdvözölte Musk tervét, míg Tajvan elítélte.

A Tesla-alapító milliárdos azt mondta a Financial Timesnak, hogy Tajvan egy különleges adminisztrációs zóna kialakításával átadhatná az irányítás egy részét Kínának. Musk javaslata kritikusai szerint nem szólnak másról, mint gazdasági érdekekről. A Teslának eddig is a Tajvanon működő félvezetőgyártók voltak a beszállítói, de egy gazdasági övezet kialakításával még nagyobb befolyást szerezhetne Musk. Egy kiéleződő konfliktus a Sanghajban működő Tesla-gyárat is kapacitáscsökkentésre kényszerítheti, és Musk szerint a világgazdaság is erősen megérezné, ha

Kína Egyesült Államokban lévő nagykövete üdvözölte Musk tervét. Csin Kang (Qin Gang) azt írta Twitterén, hogy Kína a békés újraegyesítés híve, és az egy ország két rendszer elvét vallja.

Kína sosem ismerte el a szigetország Tajvan függetlenségét, és továbbra is saját tartományának tekinti. Kína folyamatosan azzal fenyegetőzik, hogy ha nem sikerül a békés egyesítés, akkor erőszakkal annektálja Tajvant. A konfliktus velejárója, hogy a kínai hadsereg rendszeresen erődemonstrációkat tart a tajvani vizeken, illetve a légtérben.

Elon Musk egyik Tesla-gyára a kínai Sanghajban van – Fotó: Aly Song / Reuters
Elon Musk egyik Tesla-gyára a kínai Sanghajban van – Fotó: Aly Song / Reuters

„Elon Musk véleménye azt jelenti, hogy egy ország két rendszer. Ezt nem tudom elfogadni” – mondta Ma Jing-jeou (Ma Ying-jeou) volt tajvani elnök.

„Elon Musk forradalmi változásokat hozott a Tesla és a SpaceX révén, sőt, a Starlink révén Ukrajnát is segítette az orosz diktatúra ellen. Felszólítom Elont, hogy Tajvannal kapcsolatban is tartsa magát ugyanezekhez a demokratikus értékekhez” – mondta Csen Si-csung (Chen Shih-chung), a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) főpolgármester-jelöltje. A politikus szerint Musk szavai hatással lehetnek a nemzetbiztonságukra. is.

Egy volt miniszter, Lin Csia-lung (Lin Chia-lung) azzal vádolta Muskot, hogy ki van éhezve a kínai piacra. „Musk az ördöggel üzletel, és minket nem fog befolyásolni a szava.” Szerinte Musk tudta, hogy egy ilyen javaslattal Tajvan ugyanolyan státuszba kerülne, mint Hongkong vagy Tibet.

Peking azt javasolta, hogy ugyanolyan rendszerben kormányozná Tajvant, mint Hongkongot, és azt ígérte, hogy Tajvan megtartana bizonyos szabadságjogokat, de a szigeten kevesen hisznek ebben.

Tajvan amerikai nagykövete, Hsziao Bi-kim (Hsiao Bi-khim) is reagált Musk szavaira, azt írta, hogy Tajvan szabadsága és demokráciája nem eladó. „Bármilyen tartós javaslatot a jövőnkre vonatkozóan békésen, kényszerítésektől mentesen és a tajvani nép demokratikus kívánságait tiszteletben tartva kell meghatározni”.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!