Elon Musk a Tajvan–Kína-konfliktus szerinte lehetséges megoldásáról beszélt

2022. október 8. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk, néhány nappal azután, hogy az orosz–ukrán háború szerinte lehetséges lezárásáról posztolt, szombaton a Kína és Tajvan közötti feszültségre is „megoldással” állt elő: szerinte a konfliktust meg lehetne úgy oldani oldani, hogy Tajvan az irányítás egy részét átadná Pekingnek – számolt be a Reuters.

„Az én javaslatom az lenne, hogy Tajvannak egy különleges közigazgatási övezetet alakítsanak ki”

– javasolta Musk egy interjúban.

Hozzátette: biztos abban, hogy ez nem mindenkinek tetszene, az ötlete valószínűleg nem fog mindenkit boldoggá tenni. A kérdéskör akkor került elő, mikor Musk sanghaji Tesla-gyáráról volt szó. Musk szerint elképzelhető, hogy „tudnának egy olyan megállapodást kötni”, amely „engedékenyebb, mint Hongkongé”. Kína korábban felajánlotta Tajvannak az „egy ország, két rendszer” autonómiamodellt, amely hasonló Hongkonghoz, de ezt a tajvani politikai pártok elutasították, különösen miután Kína kemény nemzetbiztonsági törvényt vezetett be a városban.

Bár a tajvani külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Elon Musk megjegyzéseit, több magas rangú politikus is kritizálta a milliárdos kijelentéseit: egyikük azt tanácsolta Musknak, hogy keressen magának egy tisztán látó politikai tanácsadót. A Kína és Tajvan nyáron elmérgesedett helyzetét ebben a cikkünkben elemeztük és foglaltuk össze részletesen.

Elon Musk a héten már az orosz–ukrán háború kérdésben is közzétette álláspontját, amivel sokak körében felháborodást váltott ki. A Twitteren pontokba szedett gondolatai közt azt is írta, hogy az elcsatolt régiókban az ENSZ felügyelete mellett újabb, valódi népszavazás lesz, és Oroszország távozik onnan. A pontok alatt pedig egy szavazást is indított. Az ukránok, köztük Zelenszkij sem örült Musk megállapításainak: az ukrán elnök egy saját Twitter-felméréssel válaszolt. A kérdés az volt: „Melyik Elon Muskot kedveli jobban?”, és két válaszlehetőséget adott: „Azt, aki Ukrajnát támogatja”, illetve „Azt, aki Oroszországot támogatja”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!