100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten működött a dél-koreai fúziós reaktor

2020. december 28. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) nevű fúziós reaktort egy november végi kísérlet során húsz másodpercig sikerült 100 millió Celsius-fok feletti ionhőmérsékleten működtetni, ami új világrekordnak számít, írja a Phys.org.

A Koreai Fúziósenergia Intézet november 24-én jelentette be, hogy a Szöuli Nemzeti Egyetemmel és az amerikai Columbia Egyetemmel közösen végzett kutatásban sikerült a plazmát folyamatosan, hosszabb ideig 100 millió Celsius-foknál is magasabb ionhőmérsékleten tartani. Egy évvel korábban még csak nyolc másodpercig sikerült ilyen magas hőmérsékleten működtetni a reaktort. A kutatás célja, hogy 2025-re már az öt percet is elérjék.

A Napban lejátszódó reakció földi létrehozásához olyan különleges reaktorra van szükség, amiben a hidrogén-izotópokat 100 millió foknál is magasabb hőmérsékletre kell melegíteni. Az anyag ezen a hőmérsékleten plazma
halmazállapotban van, ami azt jelenti, hogy a hidrogén atomok ionokra és elektronokra válnak szét. Egy későbbi fúziós erőműben ezt a hőmérsékletet kell folyamatosan fenntartani az állandó energiatermeléshez. Az ehhez vezető úton tettek most jelentős lépést a KSTAR kutatói a mostani eredményükkel.

Ez a korábbi kísérletek során már sikerült, de csak néhány másodpercen keresztül. A nemzetközi kutatócsapat azonban egy olyan metódust fejlesztett ki, amivel sikerült a korábbinál hosszabb időre stabilan tartani a plazmát. A reaktor épülete 37 méter széles és 30 méter magas, 1995-től 2007-ig készült, azóta pedig a legújabb technológiák alkalmazásával folyamatosan növelik a teljesítményét.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!