Az alap iPhone 14 nem sokat változott, a Pro viszont tényleg másik szint

2022. szeptember 7. – 18:49

frissítve

Az alap iPhone 14 nem sokat változott, a Pro viszont tényleg másik szint
Fotó: Carlos Barria / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új verzió megjelenésekor gyakran előfordul, hogy a gyártók csökkentik a régebbi készülékek árát. Így tett az Apple is: az új iPhone-ok a tavalyi árakon kezdenek, a régebbi modelleknek pedig 50-100 dollárral lejjebb húzták az árait.

Azt már a műsor közben is írtuk, hogy Magyarországon kicsit más a helyzet, a gyenge forint miatt sokkal drágábbak az új telefonok, mint tavaly, de csak most vettük észre, hogy az Apple magyar oldalán frissítették a régi telefonok árát is. És ezek nem csökkentek, hanem nőttek.

A tavaly bejelentett iPhone 13 szeptember 6-án még 334 990 forintba került, ma viszont már 389 ezer forint.

Tehát az egyéves, a csúcstelefon státuszát ma elveszített iPhone 13 itthon a dollárban számított árcsökkenés ellenére 55 ezer forinttal drágább lett.

Idén nem voltak olyan meglepetések, mint a tavalyi iPades szegmens, aki megnézte, hogy mi várható, az pontosan azt kapta, amit ezekben a cikkekben látott. A lényeg röviden:

  • jön az új Apple Watch 8, a legnagyobb pláne az, hogy észleli, ha autóbalesetet szenvedünk, és mérni tudja a testhőmérsékletünket, meg az Apple Watch SE, ami megkapja az ebbe kerülő S8-as rendszercsipet;
  • jön az Apple Watch Ultra, ami sokkal strapabíróbb, van pár hasznos extra funkciója és rengeteg pénzbe kerül, de ha valaki extrém sportoló, búvár vagy valami hasonló, és mindenképpen szüksége van egy okosórára, amit tud használni az extrém tevékenységei közben, akkor ennél jobb dolgot nem talál;
  • jön az AirPods Pro felújított változata, ami új csipet kapott, és térbeli hangzást is tud;
  • jön az iPhone 14, ami ugyanannyiba fog kerülni (legalábbis dollárban), mint a 13, cserébe viszont ugyanazt a rendszercsipet használja, és külsőre is arra hasonlít, ezzel együtt viszont fejlődött több helyen is;
  • és jön az iPhone 14 Pro és Pro Max, amik ezúttal tényleg komoly ugrást jelentenek, és nem is csak azért, mert a sima modell most kis túlzással változatlan maradt.

Hála a gyengélkedő forintnak, komoly különbségek vannak a külföldi és hazai árak alakulása között. A bejelentések során egyszerűen csak átváltottuk a bejelentett árakat, de az élet nem ilyen egyszerű.

Az Apple magyar oldala szerinti indulóárak:

  • iPhone 14: 450 ezer forint,
  • iPhone 14: Plus 500 ezer forint,
  • iPhone 14 Pro: 570 ezer forint,
  • iPhone Pro 14 Max: 630 ezer forint.

Tavaly a felsorolás úgy nézett ki, hogy

  • az 5,4 hüvelykes iPhone 13 Mini 294 990 forintról,
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 13 készülék 334 990 forintról,
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 13 Pro 424 990 forintról,
  • a 6,7 hüvelykes Pro Max pedig 464 990 forintról indult.

Az iPhone 14 Pro és Pro Max is kilencedikétől előrendelhető, és a pletykákkal ellentétben nem csúsznak, szeptember 16-án a boltokba kerülnek. A Pro 999 dollárról (most 395 ezer forintról) indul, a Pro Max pedig 1099 dollárról (435 ezer forintról). A legnagyobb tárhelyű verzió 1TB-os.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Fotó: Apple
Fotó: Apple

És még csak azt sem lehet mondani, hogy azért, mert a két alapmodell hardveresen megmaradt a tavalyi szinten. A négy nanométeres, A16-os rendszercsip még házon belül is sokkolóan erős, de az Apple szerint amúgy a versenytársaik még az A13-at sem közelítik meg (ami persze klasszikus marketinges bullshitnek tűnik), szóval nem tudom, pontosan mi értelme van.

Bejött a 48 megapixeles új kamera is, szóval ha valaki a nagy számokra gerjed ezen a téren, az végre megnyugodhat, még ha a kínai telefonok 100 fölötti számait nem is közelíti meg az új főkamera sem. A kameráról idén is elmondták, hogy sose volt még ilyen jó, de most tényleg el is hiszem ezt, elég meggyőző volt az erről szóló szegmens. Az nem derült ki, hogy az aksi pontosan mit tud, de állítólag egész nap bírni fogja. Ami elég nagy ködösítés, de az Apple mondjuk eddig is egészen elképesztő fekete mágiával hajtotta a telefonjait, szóval elhiszem, hogy nem fog napközben lemerülni a telefon.

Bármelyik másik gyártó állna elő azzal, hogy a notchot lecserélték két kisebb cuccra, ami szoftveresen változik, és úgy hívják, hogy DINAMIKUS SZIGET, tutira kiröhögném, de az Apple még ezt az egészet is úgy tudja prezentálni, hogy nézem, és elhiszem, hogy igen, ez tényleg valami szuper dolog. És nem is ez az első ilyen, elvégre már a most dobott notchot is az Apple tette népszerűvé, szóval tényleg nem tudok mást mondani, mint hogy: leborulok.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

Az iPhone 14 Pro maga mögött hagyja a notchot, és egy pirula alakú „dinamikus szigetre cseréli”. Ez különböző, leginkább értesítős funkciókat kap, és meglepően hasznosnak tűnik.

GPS-navigáció a kamera és a hangszóró mellett – Fotó: Apple
GPS-navigáció a kamera és a hangszóró mellett – Fotó: Apple

Itt is bejöttek a pletykák, a külsővel és a belsővel kapcsolatban is, de a notchot már tuti mindenki megszokta, szóval valószínűleg ez nem fog elrettenteni senkit, az előző generációs rendszercsip meg bénának tűnhet, de lássuk be, már az A15 is annyira erős volt, hogy ezen a ponton tényleg csak izmozás egy még erősebb csip. A főkamera sem lett több megapixeles, de nagyobb a szenzor, ami az éjszakai fotóknál lehet majd hasznos, amikben amúgy az elmondottak alapján a többi lencse is jobb lesz majd. Az ára pedig idén is változatlan, szóval megint ott tartunk, hogy aki régebb óta vár, az most jól járhat.

Két nagyon érdekes funkciót is bejelentettek, az egyik az eSIM, a másik pedig a műholdas kapcsolat, de egyelőre mindkettő csak Észak-Amerikában lesz elérhető, szóval ennek nem feltétlenül lehet örülni.

Az iPhone 14  799 dollárba (317 ezer forintba) kerül majd, pont, mint tavaly a 13-as. A kicsit nagyobb 14 Plus 899 dollárral (356 ezer forinttal) indul majd. Szeptember 9-től előrendelhetők, és a sima 16-án kerül a polcokra, a Plus pedig október 7-én.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

A filmekből sokan ismerhetik a műholdas telefonokat, amik ugyan bárhonnan képesek hívást indítani, de ehhez olyan bumszli antennára van szükségük, amitől infarktust kapnak az Apple-dizájnerek.

Ezért az USA-ban és Kanadában az iPhone 14-gyel elindítják a műholdas vészhívót. Elég egy műhold felé mutatni a telefonnal (egy app segít, merre is), és indulhat is a segélyhívás. Két évig lesz ingyenes.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Az ilyen bemutatókon lejátszott videók mindig egy kicsit profibbak, mint amit az átlagember tapasztal a telefon használatakor, de ha csak fele olyan jól működik az Action Mode, mint ahogy mutatták, akkor végre a hozzám hasonlóan remegős kezű emberek is nézhető videókat tudnak majd lőni.

A sima iPhone 14 6.1 hüvelykes, a Plus pedig 6.7-es lesz. Megkapják a tavalyi Prók aksiját és az A15 Bionic chipet is. Öt színben jönnek: fekete, fehér, világoskék, halvány lila és piros.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Mondjuk igazából túl sok mindent nem is lehetett volna elmondani róla, az olcsósított okosóra második generációja nagyjából annyiban változott, hogy megkapta az új, S8-as csipet, meg az autóbaleset-felismerést, miközben az ára változatlan maradt.

Szeretné, ha a zenehallgatás olyan lenne, mintha a kedvenc együttese körülállná? Én nem, de az Apple szerint van, aki igen. Az AirPods Pro H2-es csipje még jobb, adaptív zajszűrést és élethűbb térhatást ígér. 6 órán át lehet egy töltéssel élvezni, a tokkal 30 órát bír egy töltéssel.

Szeptember 9-én lehet előrendelni, 249 dollárba kerül és 23-án kerül a boltokba – ingyenes gravírozással.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

A néven kívül viszont azt eltalálták a pletykák, hogy az új okosóra extrém körülmények között lesz majd a legjobb, vagyis túrázóknak, sportolóknak lehet majd jó. Különösen a vizes sportokhoz lehet majd jó, sőt, még búvárkodáshoz is jó lesz majd, még külön funkciói is lesznek, hogy ez a lehető legjobban menjen, feltéve, ha az ember nem merül 40 méternél mélyebbre. Az órával egy hosszú távú triatlont is le lehet nyomni, ha eltévedünk, vissza tudjuk vele követni, hogy merről jöttünk, ha pedig bajban vagyunk, van egy saját szirénája, amit a környéken mindenki tutira hallani fog.

Az egész tényleg nagyon menő, ha valaki ki tudja használni, az biztos marha elégedett lesz vele. Az ára mondjuk elég húzós lesz, a 800 dolláros árral pont kétszer annyiba kerül, mint a sima GPS-es Apple Watch 8. Mondjuk valószínűleg ezeket a funkciókat nem sok okosóra tudja ilyen paraméterek mellett (ha egyáltalán van még ilyen), szóval nem hinném, hogy sok más lehetősége lenne azoknak, akiket az Apple megcélzott ezzel.

Nem szégyenlősek: az extrémsportra tervezett Ultra 799 dollárba (317 ezer forint) kerül majd, mától előrendelhető, és szeptember 23-án kerül a boltokba.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Az Apple Watch Ultrában egy csomó olyan funkció van, ami az átlagember számára teljesen felesleges. De ha sivatagban futna, megmászná az Everestet, vagy esetleg a tenger mélyére készül, akkor a combosabb GPS, a megerősített vízállóság és a felturbózott iránytűs alkalmazás Önnek készült. Kíváncsi leszek, hogy mennyi idő kell majd neki, ha valaki egy városi betondzsungelben használná.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

A Watch Ultra titánium váza szinte ugyanolyan, mint a sima óráé, de oldalt és számlap körül kicsit kiemelkedik. A kis tekerő cucc oldalt bordázott, a gombok jobban kiállnak, hogy könnyebb legyen nyomkodni, és egy extra hangszóróval is felszerelték, hogy még James Bond-osabban lehessen beszélni rajta.

60 órát bír egy töltéssel, és mindegyik SIM-es lesz. Több különböző szíjjal jön majd: két vászonnal (az egyik tépőzáras, a másik kampós), és egy gumiszíjjal.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Előzetesen két újdonságot lebegtettek az okosórákkal kapcsolatban, az egyik a testhőmérséklet mérése volt, amiről az előbb volt szó, a másik meg az autóbalesetek érzékelése, amiről utána beszéltek. Előbbiről már írtunk pár poszttal lejjebb, utóbbiról pedig annyit érdemes tudni, hogy a korábban már létező esésérzékeléshez hasonlóan fog működni, és ha azt észleli, hogy a viselője balesetet szenvedett, automatikusan tárcsázza a segélyhívót és a megadott vészhelyzeti kontaktokat, illetve a lokációt is egyből megosztja velük.

Abban a tekintetben is bejöttek amúgy a pletykák, hogy az Apple Watch gyakorlatilag semmiben nem fejlődött, nem véletlenül beszéltek erről a két dologról ennyit. Mondjuk miután tavaly a billentyűzettel az Apple pótolta az óra egyik legnagyobb hiányosságát, tényleg nem sok helyen lehetett javítani rajta.

A sima wifis verzió 399 dollárba (kb. 160 ezer forint) kerül majd, a SIM-kártyás pedig 499-be (198 ezer forint). A drágább verzió már nemzetközi roamingot is tud. Persze annyiféleképpen lehet válogatni a vázak és szíjak között, hogy a végső ár valamivel rugalmasabb is lehet.

A kisebb tudású Watch SE 249 dollárról indul, a SIM-es verzió pedig 299 dollár.

Az előrendelés ma indul, az órák 16-án kerülnek a boltokba.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Az új Watch nagyon pontosan méri majd a viselője testhőmérsékletét, ami segíthet többek között abban, hogy valaki teherbe essen. Még meg is saccolja, hogy mikor jön a következő peteérés, és szól, ha problémát észlel a ciklusban.

Hamar felmerült az adatvédelem, és a cikluskövető alkalmazásoknál ez manapság még fontosabb. Miután egy legfelsőbb bírósági döntés után az elmúlt hónapokban az abortusz körüli vita még kiélezetebb lett az USA-ban, sok jogvédő szervezet azt ajánlotta a nőknek, hogy töröljék a menstruációkövető appokat, mert előfordulhat, hogy a hatóságok felhasználják az azokban tárolt adatokat, hogy eljárjanak valaki ellen, aki az abortusz mellett döntött.

Tim Cook az Apple Watch-csal kezdi a bemutatót. Egy nem kimondottan rövid kisfilmben nagyon különböző emberek leveleket olvasnak fel, amiket Tim Cooknak írtak, hogy megköszönjék, hogy az óra hogyan mentette meg az életüket.

Eközben a rendező utasítására kénytelenek újraélni a borzalmakat, mert a baleseteik helyszínén ülve olvasnak. Az egyik férfi mellett még ott matat a medve, ami betört a házába.

Magyarán lényegében mozizni mentek oda az emberek a cupertinói Steve Jobs Theaterbe, de ez aligha zavar bárkit. Pláne, mert utána meg lehet majd tapizni a bejelentett cuccokat.

Érdemes a streamet a YouTube-on nézni, mert az Apple oldala úgy tűnik, hogy nehezen küzd meg a rengeteg érdeklődővel. Reméljük, hogy nem akart élőben kommentelni, mert az Apple letiltotta a funkciót.

És ki tudja, hányan nézik még máshol! Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy ez a csillagos Apple-logó elég vadul néz ki. A cég cupertinói főhadiszállásán is csillagokat néznek azok a szerencsések, akik ott vannak a Steve Jobs Theaterben. Ami egyébként elég nagy szó, mert az utóbbi években élőben nem lehetett követni a bejelentést.

Méghozzá nem is a napokban, a MacRumors már egy hete azt írta, hogy a kínai közösségi oldalakon hetek óta fellelhetőek a klónokról készült videók. A készülékeken nem iOS fut, hanem Android – amiről persze a Huawei óta tudni lehet, hogy megszólalásig tud hasonlítani az iOS-re –, és a hardver sem olyasmi, amit egy iPhone-tól várna az ember, de ránézésre egyébként egészen lenyűgöző a hasonlóság.

A kamutelefonokon az összes pletykált változtatás látszik, a pirulára cserélt notchtól az állítólag nagyobbá váló kameraszigetig, az igazán szembetűnő probléma igazából csak az, hogy alul szokatlanul nagy fekete kivágás található, ami az iPhone-okra egyáltalán nem jellemző. Az egész azért is érdekes, mert a kínai gyártók láthatóan annyira hisznek a szivárgások és pletykák valódiságában, hogy már jó előre hajlandóak voltak legyártani a kamutelefonokat, ami erősen utal arra, hogy valóban ez lehet a dizájn.

Természetesen idén is lesz Apple Watch, ami a pletykák szerint még annyiban sem fog különbözni a tavalyi modelltől, mint amennyiben az különbözött az elődjétől, sem kinézetben, sem teljesítményben, sem pedig a funkciók terén. Leginkább azt lehet kiemelni, hogy lehet, hogy lesz benne testhőmérséklet-mérés, illetve felismerheti majd az autóbaleseteket, nagyjából úgy, mint ahogy a tavalyi modell azt, ha elesünk bringázás közben. Ami viszont komoly újdonság lehet, az az egyelőre jobb híján Próként ismert modell, ami nagyobb és strapabíróbb lehet a sima Apple Watch 8-nál. Az óra a pletykák szerint kifejezetten extrémebb körülményekre lesz szabva, vagyis a tavaly is megszólított extrém sportolók lehetnek a célközönség.

Emellett pedig jöhet még az okosóra megfizethető, SE változatának új modellje is, de erről egyelőre nem sokat lehet tudni.

Mark Gurman, a Bloomberg szakírója azt is állítja – és miután ő elég megbízhatónak számít ezekben a körökben, nagy valószínűséggel tényleg így is lesz –, hogy bemutatkozhat az AirPods Pro 2, de erről egyelőre nem sok minden derült ki. Az apple-ös témában rendszerint megbízható Ming-Chi Kuo annyit tett hozzá ehhez, hogy az új AirPods Pro támogatni fogja az Apple saját veszteségmentes formátumát, az ALAC-ot, de az egyelőre érdekes kérdés, hogy hogyan, mert Bluetoothon keresztül ez nem működik, az AirPods Pro pedig eddig csak így funkcionált.

Ahogy tavaly, úgy idén sem tűnik valószínűnek előzetesen az, hogy új iPadekről és Macekről is legyen szó, ezek egy későbbi eseményen kaphatnak majd szerepet, de az Apple tavaly is okozott meglepetést a tabletekkel, szóval semmit sem lehet kizárni. Ha már meglepetés, az teljesen egyértelmű, hogy a legnagyobbat biztosan az szólna, ha az Apple lerántaná a leplet a kevert valóságos szemüvegéről, amiről jelenleg sok konkrétumot nem lehet tudni, de az Gurman alapján valószínű, hogy Reality Pro vagy Reality One lesz a neve. Kuo viszont korábban azt mondta, hogy legkorábban jövő januárban mutathatják be, szóval nem valószínű, hogy most szó lesz róla.

Elöljáróban annyit el lehet mondani, hogy többre, mint tavaly, de az újdonságok nagy része megint a drágább modelleket érinti, a legfontosabb fejlemény pedig egyértelműen a rendre csalódást keltő eladásokat produkáló Mini kiiktatása a felhozatalból. A pletykák szerint viszont így is négy telefon érkezhet, de az 5,4 hüvelykes Mini helyett egy 6,7 hüvelykes modellt jelentenek majd be valószínűleg iPhone 14 Max, vagy a legfrissebb szivárgások szerint iPhone 14 Plus néven.

A két alapmodell (vagyis a sima 14 és a Max/Plus) minden jel szerint nagyjából pont ugyanúgy fog kinézni, mint az iPhone 13 – állítólag még a notch is megmarad, pedig az elmúlt időszakban ennek kiiktatásán pörgött leginkább az internet –, és ahogy arról korábban már a Telexen is írtunk, jó eséllyel az idei új A16-os rendszercsipet sem kapják meg, maradnak az A15-nél. Ez elég szokatlan húzás az Apple-től, de abból kiindulva, hogy már az idei SE esetében is lehetett amellett érvelni, hogy totálisan felesleges bele az erősebb csip, itt is kifizetődő lehet, pláne, ha ez az árban is megmutatkozik majd. A MacRumors szerint ugyanakkor

  • a tavaly továbbfejlesztett ultraszéles lencsét megkapják,
  • a szelfikamera is javul,
  • 4 helyett 6 giga memóriával szerelhetik ezeket is
  • és a Qualcomm X65-ös 5G-modemjének felturbózott változata is mind a négy telefonba bekerülhet.

A Pro és a Pro Max esetében ennél szignifikánsabb változásokra lehet számítani. Itt nagyon valószínű, hogy eltűnik majd a notch, helyette két kisebb, különálló kivágás lesz majd a kijelző tetején – egy kis pötty a szelfikamerának és egy nagyobb, pirula alakú a Face ID-hez szükséges rendszerhez. Ezek állítólag használat közben egyetlen lekerekített sávként fognak megjelenni, a rés csak akkor fog látszódni, ha az oda helyezett jelzőfényekre lesz szükség.

Ha bejönnek a pletykák, a 120 hertzes kijelző idén is csak a Pro és a Pro Max kiváltsága lesz, viszont ezúttal a legalacsonyabb frissítési ráta már 1 hertz lesz a tavalyi 10 helyett, ami extra terheket vehet le az aksiról. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a már tavaly is emlegetett always on display (AOD, vagyis folyamatosan aktív képernyő) idén valószínűleg tényleg befut. A főkamera hosszú ideje az egyik legnagyobb frissítését kaphatja meg azzal, hogy idén már állítólag 48 megapixeles lesz, amihez 21 százalékkal nagyobb szenzor is dukál majd. Így viszont a kamerasziget tavaly megpedzegetett kisimítása olyannyira nem jön el, hogy a lencsék idén még jobban kitüremkedhetnek majd a telefonból, mint eddig.

A tavaly szintén felmerült képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóról, illetve a csatlakozófelület kiiktatásáról előzetesen nem beszéltek túl sokat, pedig utóbbi kifejezetten érdekes kérdés azok után, hogy az EU-ban 2024-től elvileg csak USB-C-s telefonokat lehet majd árulni. Tavaly ennek kapcsán arról is volt szó, hogy az Apple előbb hagyná el teljesen a bemenetet, mint hogy USB-C-re váltson, szóval ezzel kapcsolatban bármilyen apró infó rendkívül érdekes lenne. A másik fontos kérdés pedig az lesz, hogy mikortól lehet megvenni a telefonokat, korábban ugyanis érkeztek olyan hírek, hogy bajban lehet az Apple a telefonok sorozatgyártásával, a problémák miatt pedig ki is tolhatják valamelyik modell megjelenését.

Az iPhone 12 némileg rendhagyó bemutatója után tavaly az Apple nem sokat variált a közkedvelt telefonján, ahogy az Apple Watchon sem, viszont némi meglepetésre az új iPadet és a komolyan átdolgozott iPad Minit is bemutatták. A tavalyi bejelentéseket ebben a cikkben foglaltuk össze, a nagy szavakkal való dobálózás ellenére pedig utólag is megáll az, hogy hanyatt esni igazából egyiktől sem kellett.

Fotó: Apple / YouTube
Fotó: Apple / YouTube

Az új iPadek elég izgalmasak voltak, főleg a Mini, az iPhone 13 pedig remek telefon volt, főleg a drágábbik modellek: a Pro és a Pro Max végre 120 hertzes képfrissítést is tudott, és voltak egyéb újítások is, de ahogy azt későbbi tesztünkben is írtuk, inkább csak annyi történt, hogy ami addig jó volt, az kicsit jobb lett, a 12-es modell paradigmaváltása ezúttal elmaradt. Mondjuk cserébe az ár sem ment feljebb, szóval aki az előző generációt (vagy generációkat) kihagyta, annak remek opció volt az iPhone 13.

Lazán kapcsolódik, hogy a cég idén márciusban is villantott egy új iPhone-t, a közkedvelt SE utódjáról rántották le a leplet (az új iPad Air, a Mac Studio és a Studio Display mellett). Az új SE-t később teszteltük is, és úgy éreztük, hogy nagyítóval kell keresgélni az újdonságokat a 2020-as elődjéhez képest, és igazából hiába lett több ponton is jobb nála, jó szívvel nem tudtuk ajánlani a még mindig fantasztikus két évvel ezelőtti modell helyett. Ezt már csak azért is érdemes megemlíteni, mert több mint valószínű, hogy az idei felhozatalból már kimarad a rendre alulteljesítő Mini modell, és az SE marad az Apple egyetlen kisméretű telefonja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!