Mire lehet számítani idén az iPhone-oknál?

2022. szeptember 7. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Elöljáróban annyit el lehet mondani, hogy többre, mint tavaly, de az újdonságok nagy része megint a drágább modelleket érinti, a legfontosabb fejlemény pedig egyértelműen a rendre csalódást keltő eladásokat produkáló Mini kiiktatása a felhozatalból. A pletykák szerint viszont így is négy telefon érkezhet, de az 5,4 hüvelykes Mini helyett egy 6,7 hüvelykes modellt jelentenek majd be valószínűleg iPhone 14 Max, vagy a legfrissebb szivárgások szerint iPhone 14 Plus néven.

A két alapmodell (vagyis a sima 14 és a Max/Plus) minden jel szerint nagyjából pont ugyanúgy fog kinézni, mint az iPhone 13 – állítólag még a notch is megmarad, pedig az elmúlt időszakban ennek kiiktatásán pörgött leginkább az internet –, és ahogy arról korábban már a Telexen is írtunk, jó eséllyel az idei új A16-os rendszercsipet sem kapják meg, maradnak az A15-nél. Ez elég szokatlan húzás az Apple-től, de abból kiindulva, hogy már az idei SE esetében is lehetett amellett érvelni, hogy totálisan felesleges bele az erősebb csip, itt is kifizetődő lehet, pláne, ha ez az árban is megmutatkozik majd. A MacRumors szerint ugyanakkor

  • a tavaly továbbfejlesztett ultraszéles lencsét megkapják,
  • a szelfikamera is javul,
  • 4 helyett 6 giga memóriával szerelhetik ezeket is
  • és a Qualcomm X65-ös 5G-modemjének felturbózott változata is mind a négy telefonba bekerülhet.

A Pro és a Pro Max esetében ennél szignifikánsabb változásokra lehet számítani. Itt nagyon valószínű, hogy eltűnik majd a notch, helyette két kisebb, különálló kivágás lesz majd a kijelző tetején – egy kis pötty a szelfikamerának és egy nagyobb, pirula alakú a Face ID-hez szükséges rendszerhez. Ezek állítólag használat közben egyetlen lekerekített sávként fognak megjelenni, a rés csak akkor fog látszódni, ha az oda helyezett jelzőfényekre lesz szükség.

Ha bejönnek a pletykák, a 120 hertzes kijelző idén is csak a Pro és a Pro Max kiváltsága lesz, viszont ezúttal a legalacsonyabb frissítési ráta már 1 hertz lesz a tavalyi 10 helyett, ami extra terheket vehet le az aksiról. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a már tavaly is emlegetett always on display (AOD, vagyis folyamatosan aktív képernyő) idén valószínűleg tényleg befut. A főkamera hosszú ideje az egyik legnagyobb frissítését kaphatja meg azzal, hogy idén már állítólag 48 megapixeles lesz, amihez 21 százalékkal nagyobb szenzor is dukál majd. Így viszont a kamerasziget tavaly megpedzegetett kisimítása olyannyira nem jön el, hogy a lencsék idén még jobban kitüremkedhetnek majd a telefonból, mint eddig.

A tavaly szintén felmerült képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóról, illetve a csatlakozófelület kiiktatásáról előzetesen nem beszéltek túl sokat, pedig utóbbi kifejezetten érdekes kérdés azok után, hogy az EU-ban 2024-től elvileg csak USB-C-s telefonokat lehet majd árulni. Tavaly ennek kapcsán arról is volt szó, hogy az Apple előbb hagyná el teljesen a bemenetet, mint hogy USB-C-re váltson, szóval ezzel kapcsolatban bármilyen apró infó rendkívül érdekes lenne. A másik fontos kérdés pedig az lesz, hogy mikortól lehet megvenni a telefonokat, korábban ugyanis érkeztek olyan hírek, hogy bajban lehet az Apple a telefonok sorozatgyártásával, a problémák miatt pedig ki is tolhatják valamelyik modell megjelenését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!