Bajban lehet az Apple az iPhone 14 sorozatgyártásával

2022. július 21. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple hagyományosan ősz elején dobja piacra az iPhone család aktuális generációját, hogy aztán azzal le is tarolja a piacot egészen karácsonyig. Ehhez már jó ideje igazodik a többi gyártó is, és a saját csúcskészülékeik premierjét úgy időzítik, hogy elkerüljék ezt az időszakot. Az Apple-nek ezt az ütemezést még a járvány időszakában is sikerült úgy-ahogy tartani, ami elég komoly logisztikai bravúr. Most azonban, amikor nagyjából két hónappal a szokásos premieridőszak előtt járunk, a hírek szerint egyre bizonytalanabb a 14-es generáció boltokba kerülésének időpontja.

A sorozatgyártást a memóriacsipek és a kijelzők beszállítóinál akadályozzák ellátási nehézségek, bár a bennfentesek szerint ez nem okoz jelentős késést az egész folyamatban, mert sikerül más gyártóktól beszerezni az alkatrészeket.

Hogy a dolog egy kicsit bonyolultabb legyen, a memóriamoduloknál, pontosabban az LPDDR5 RAM csipeknél gyakorlatilag az egyetlen elérhető beszállító jelenleg a Samsung, ami egyben az Apple legnagyobb konkurense is az okostelefonok piacán. Az amerikai Micron, és a dél-koreai SK Hynix jöhet szóba, mint pótlási forrás, azonban mind a két cég csak az idei év negyedik negyedévétől lesz képes nagyobb mennyiséget gyártani. A másik neuralgikus pont az érintőképernyő, ahol az LG-nél akadozik az alkatrészellátás – itt viszont éppen a Samsung tud beugrani kitölteni a hiányzó készleteket.

Hogy mindez hogyan fogja befolyásolni a megjelenési dátumot, egyelőre senki nem tudja, talán még maga az Apple sem. A pletykák szerint szeptember 13-ra tervezi a cég az új készülékek bejelentését, ekkor szokott elindulni az előrendelés is, és innentől számítva 1-2 hét szokott lenni a bolti megjelenés ideje. A pletykák szerint az iPhone 14 Max megjelenési dátumát tolhatják ki legnagyobb eséllyel a gyártási problémák. Ez a 13-as család Mini verziója helyett jön az idei generációban, és az alap 14-es modell hardverét kapja meg, csak nagyobb kijelzővel (vagyis pont a Mini koncepciójának az ellenkezője), és minimálisan magasabb áron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!