Archivum

RSS

Egy lakóautó az otthonuk és az egész világ a hátsó kertjük – kolozsvári „nomádok” a nagyvilágban

A lakóautós életformáról mindenkinek van egy képe, vagy az extrém idealizált, vagy pedig valami amerikaiasan drámai. Hajós Attila és családja már fél éve van úton, Kolozsvárról indultak, és egyelőre minden pont olyannak tűnik, amilyennek eltervezték. Az utazást dokumentálják is, úgyhogy igazi csemege mindenki számára, aki bepillantást szeretne nyerni a modern nomádok életmódjába.

Hat pap és több politikus gyűlt össze gázórát avatni egy moldvai településen

Történelmi pillanatnak nevezték a község gázhálózatának átadását.

Kiss Tamás: Az ellenzék számlálóbiztosaként mutattam meg, hova kell tenni a szavazólapon a keresztet a Fideszhez

A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója szerint nem a választási csalástól kellett tartania az ellenzéknek. Az a tény, hogy nincs vidéki beágyazottságuk az ellenzéki pártoknak, már félsiker volt a Fidesz számára.

Sepsiszentgyörgyön a vegyesbolt pénztárosánál is le lehet adni a levélszavazatot

Zajlik a szavazatok begyűjtése: vegyesboltban leadott borítékok, postást vegzáló polgármester, házról házra kilincselő aktivisták.

Túl sok a kritikus hang, nincs elég Fidesz-tartalom az erdélyi közmédiában, mondja egy fideszes képviselő

Zsigmond Barna Pál fideszes politikus arról beszélt a marosvásárhelyi közrádióban, hogy olyan műsorokat szeretne, ahol pozitív dolgok hangzanának el a Fideszről, és nem olyan újságírók készítenének műsort, mint Parászka Boróka, a kormánykritikus hangvételéről jól ismert erdélyi újságíró.

Székelyföldi fiatalokkal és az RMDSZ volt elnökével is találkozott Márki-Zay Péter Erdélyben

Kolozsvár és Marosvásárhely mellett Tordán is megfordult a magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki értelmiségiekkel, vállalkozókkal és helyi újságírókkal is találkozott határon túli kampánykörútján. Riport a Transtelextől.

A kettős állampolgárságú erdélyi magyarok között 90 százalék feletti a Fidesz támogatottsága egy friss felmérés szerint

Az Eurotrans Alapítvány megbízásból készített közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy Erdélyben csak a magyarok 61 százaléka ismeri Márki-Zay Pétert.

A női felsővezető Magyarországon és Romániában is ritka, mint a fehér holló

Mindkét országban rendkívül szomorú a helyzet a nemek közötti egyenlőség területén, Európa utolsó traktusában kullogunk, a járvány pedig tovább rontott az amúgy sem túl rózsás helyzeten. A nemi esélyegyenlőségi indexnek a két országra vonatkozó eredményét vetettük össze.

Erdélyi magyar vezetők szerint egyértelműen el kell ítélni az orosz agressziót, Moszkva valójában nem a kisebbségek helyzetén akar segíteni

Kiállt az ukránok mellett, majd a Fidesz mellett kampányolt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Fact-check: Egy Facebookon terjedő kép miatt Romániában megszállták a benzinkutakat, pedig indokolatlan volt a pánikhangulat

A közösségi oldalakon szerda délután elterjedt egy fotó, ami szerint a román Mol benzinkutaknál már 844 forintba kerül egy liter benzin. Ez viszont álhír.

Az Ukrajnából menekült kiskorúak beiratkozhatnak a román oktatási intézményekbe

Az országban 45 általános és 10 középiskolában, valamint három egyetemen lehet ukránul vagy ukrán nyelvet is tanulni.

„Van, aki nem kér semmit, mégis köszöni, hogy itt vagyunk” – így segítik a menekülteket az ukrán-román határon

Az erdélyi Szatmár megye Ukrajna felé vezető határátkelőjénél rendszerint cigarettával, édességgel, vajjal csencselők járkálnak az országok között. Most áramlanak az ukrán menekültek, az adok-veszek helyét átvette jótékonykodás, segélyszervezetek sátrai sorakoznak az út szélén.

Csöbörből vödörbe: a háború elől menekülőkre hatalmas veszélyt jelent az emberkereskedelem

Románia és Ukrajna az európai emberkereskedők paradicsoma volt eddig is: az utóbbi években sorozatosan toronymagasan vezet a két ország, és az ukrajnai háború kitörése tovább súlyosbíthatja a helyzetet Romániában.

Kolozsváron is tüntettek a putyini háború ellen

A transzparenseken Putyin szerepelt véres szájjal és Ukrajna elrablójaként ábrázolva is.

A máramarossszigeti határátkelőre is megérkeztek az ukrán menekültek

Az ukrajnai oldalon nagy a sor, mert a határőrség mindenkit alaposan átvizsgál, és azért sem menekülnek egyelőre többen, mert nincs elég üzemanyag ahhoz, hogy tankoljanak és eljussanak a határig.

Románia vezetői határozottan elítélték az Ukrajna elleni orosz offenzívát

A háborús események egyelőre nem keltenek félelmet az ukrán-román határ romániai oldalán élő szatmáriakban, hiszen nem világos számukra, potenciálisan milyen veszélyeket hordozhatnak az események. A román kormány elítéli az orosz támadást. A Transtelex összeállítása.

Erdélyi egyetemisták között toboroznak aláírásgyűjtőket a Fidesznek, néhány tízezer forintot kereshetnek vele

A fizetésen felül szállást és étkezést biztosítanak számukra Budapesten. A toborzás informális csatornákon zajlik, hivatalosan az erdélyi ifjúsági szervezetek és az RMDSZ sem vesz benne részt. Kecskemétre is érkezett egy csapat, ők Nagyváradról jöttek a Fidesznek kampányolni. A 2018-as választások alatt Boldog István mellett tűntek fel erdélyi aktivisták.

De mi ez a Transindex, ahol politikai okokból felmondtak az erdélyi magyar újságírók?

Az erdélyi internetes portál, a Transindex 23 éves működés után megszűnt, a szerkesztői csapat nagy része a Transtelexben folytatja. Most elmesélik a Transindex több mint két évtizedes történetét.