Sepsiszentgyörgyön a vegyesbolt pénztárosánál is le lehet adni a levélszavazatot

2022. április 1. – 12:16

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Éles versengés alakult ki az erdélyi politikai szervezetek között, hogy ki tud több levélszavazatot összegyűjteni, és ez abszurd szituációkat is eredményezett: vegyesboltban összegyűjtött borítékokat, postást vegzáló polgármestert és házról házra kilincselő aktivistákat. A használt módszerek azonban a szavazás szabályosságát és átláthatóságát kérdőjelezhetik meg.

Április 3-án zárul az erdélyi magyar kettős állampolgárok levélszavazatainak begyűjtése. A választásra regisztrált kettős állampolgároknak a román posta szállította ki a küldeményeket, azonban a válaszborítékok begyűjtése nagyon sokféleképpen zajlik.

A legaktívabb szereplők a szavazatbegyűjtési rendszerben az RMDSZ területi irodái, az Eurotrans Alapítvány és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett Demokrácia-központok. Ezek munkatársai terepmunkát is vállalnak, azaz a szervezetek munkatársai, önkéntesek, aktivisták a szavazó polgárt felkeresik otthonában, átveszik tőle a borítékot, és elviszik az irodába, majd onnan, ha összegyűlt egy bizonyos mennyiségű boríték, akkor a küldeményeket a magyarországi külképviseletekre szállítják, vagyis régiótól függően a csíkszeredai, kolozsvári főkonzulátusokra, illetve a bukaresti nagykövetségre. A segítőkészség azonban időnként olyan helyzeteket teremt, amelyek a levélben való szavazás átláthatóságának kárára mennek.

Egy olvasónktól kapott fotó tanúsága szerint Sepsiszentgyörgyön olyan plakátokat helyezett ki az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet, amelyekből kiderül, hogy akár a helyi Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat, és itt is megjelenik a „Ne bízza a postára!” üzenet.

A háromszéki RMDSZ plakátjai Sepsiszentgyörgyön azt hirdetik az áruházak bejáratánál, hogy a Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat – Forrás: Transtelex olvasó
A háromszéki RMDSZ plakátjai Sepsiszentgyörgyön azt hirdetik az áruházak bejáratánál, hogy a Bertis üzletek pénztárainál is le lehet adni a levélszavazatokat – Forrás: Transtelex olvasó

A Transtelex már beszámolt egy hasonló esetről: ha kell, a templomban és a saját üzletében is levélszavazatokat gyűjt a Bihar megyei Berettyószéplak Fidesz-KDNP iránt elkötelezett RMDSZ-es alpolgármestere, aki ha kell, az azonosító lapok helyes kitöltésében is segít.

Az Átlátszó Erdély arról is beszámolt, hogy birtokába jutott két olyan SMS, amelyben az RMDSZ aktivistákat arra buzdítja a Kolozs megyei szervezet egyik politikusa, hogy a leveleket „Ne adjátok se a papnak, ne vigyétek a konzulátusra! A megyei RMDSZ-hez jusson el!”. Valószínű, hogy az aktivisták jól végezték dolgukat, mert egy nappal később, dicsérő SMS ment ki: „Köszönöm a munkátokat! A mai nappal 60 százalékon vagyunk. (…) A hátralevő napban az a dolgunk, hogy egyetlen szavazat se maradjon a megyében. (…) Húzzunk bele!”

Szintén az Átlátszó Erdély számol be arról, hogy egy udvarhelyszéki polgármester úgy próbálta maximalizálni az általa begyűjtött szavazatok számát, hogy a helybéli postást megpróbálta meggyőzni, ne adja le a borítékokat a postahivatalban, hanem vigye be a községházára.

A román posta egyébként tiltakozott az EMNT rádiós kampánya ellen, amelyben arra biztatja arra az embereket, hogy ne bízzák a postára a szavazataikat, hanem a Demokrácia-központokon keresztül küldjék el őket.

Az RMDSZ-politikusok nem ismerik el, hogy volna teljesítendő kvóta a begyűjtött levélszavazatokat illetően, azonban ennek ellentmondanak ezek az esetek, amelyek azt bizonyítják, hogy gyakorlatilag arra kérik az aktivistákat, hogy először az RMDSZ székházakba vigyék a válaszborítékokat, és mindenképpen megpróbálják kiiktatni azt, hogy a román postára adják fel, vagy pedig egyenesen a magyar konzulátusokra vigyék a szavazólapokat a polgárok, pedig végső soron oda kellene eljutniuk. Az Azonnali újságírójának kérdésére Antal Géza, a kolozsvári RMDSZ egyik politikusa elismerte, hogy ez alkalmas arra, hogy gyanút szüljön a szervezet felé, „ha valaki rosszindulatú”.

Annak, hogy ne lenne teljesítendő kvóta, némiképp ellentmond, hogy az elmúlt napokban számos erdélyi politikus fotózkodott levélszavazatokkal a közösségi médiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!