A marosvásárhelyi ügyészség vizsgálódik a felgyújtott levélszavazatok ügyében

2022. április 1. – 15:01

frissítve

Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelexszel közölt információk szerint a kidobott és elégetett levélszavazatok ügyében a magyar hatóságok egyelőre nem keresték meg a marosvásárhelyi ügyészséget, sem információkérés, sem együttműködés céljából.

Amint a Transtelex is beszámolt róla, több félig elégetett szavazólapot találtak építési törmelékek között a Maros megyei Jedd mellett. A fényképek alapján a szavazólapok egy részével az ellenzéki pártszövetség, illetve a Mi Hazánk országos listájára szavaztak. A Maros Megyei Rendőrség a sajtóban megjelent információk nyomán csütörtökön hivatalból eljárást indított a levélszavazatok ügyében: a kibontott borítékokat és a szavazólapokat elszállították, hogy „pontosan tisztázzák a helyzetet és a törvény szerint járjanak el” az ügyben.

A helyszínen talált bizonyítékokat átadták a marosvásárhelyi bíróság mellett működő ügyészségnek, ugyanis ez a szerv folytatja le a vizsgálatot a felgyújtott levélszavazatok ügyében. Az ügyészség sajtófelelőse a Transtelex megkeresésére elmondta, hogy a szavazási jog gyakorlásának és a szavazat titkosságának megsértése miatt indítottak eljárást. Mindkét jogot szavatolja Románia Alkotmánya és a Btk. 385. paragrafusa alapján a választójog szabad gyakorlásának bármilyen módon történő akadályozása 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészségi szóvivő részletezte, hogy

a helyszínről 13 szavazólapot sikerült begyűjteni, ennél sokkal több borítékot, illetve sok elégett papírdarabról még nem állapították meg, hogy az boríték, avagy szavazólap maradványa-e.

A bűncselekmény legfontosabb bizonyítékaiként kezelt szavazólapok esetében az eredetiség megállapítása a legfontosabb feladat, közölte a szóvivő, hangsúlyozva, hogy amennyiben nem eredeti szavazócédulákról van szó, akkor az ügy kezelése fordulatot vehet. A helyszíni fotókon és videófelvételeken látható zsákok tartalmáról is kérdeztük, ugyanis bizonyos sajtóbeszámolók szerint ezeknek tartalma már nem köthető a szavazólapokhoz. A sajtófelelős hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatosan egyelőre nem nyilatkozhat.

A magyar hatóságok részéről mindeddig nem érkezett sem információkérési, sem együttműködési megkeresés a felgyújtott szavazólapok ügyével kapcsolatosan, tudtuk még meg a sajtófelelőstől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!