Archivum

RSS

„Alávaló gesztus” – szigorúan megbüntetné a román hokiválogatott székely himnuszt éneklő játékosait Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes

A PSD-s politikus szerint ez szégyentelen tiszteletlenség Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben.

Le lehet lőni egymás után egy csomó medvét, de ez nem hoz megoldást

Le lehet lőni egymás után a medvéket, de probléma addig nem oldódik meg, amíg nem számoljuk fel azokat a befolyásoló tényezőket, amelyek a településekre vonzzák a medvéket, állítják a szakértők. Székelyföldön kerestük fel a „medveprobléma” forró helyszíneit.

Szijjártó Kolozsváron: nem a magyar kormány dolga, ha Magyarország által is fizetett európai forrásokból szállítanak fegyvert Ukrajnának

Kolozsváron járt Szijjártó Péter, a jeddi kidobott levélszavazatok ügye is szóba került.

Stefano Bottoni: a Fidesz céljai között az erdélyi magyarok szolgálata az utolsó

A történész szerint az erdélyi politikai közösség felszámolta saját cselekvőképességét, amikor a Fidesz rendszerének kiépítéséhez asszisztált.

„Nincs, akihez fordulnunk” – a székelyföldi diákok hiányolják az iskolai drogprevenciót

Erdélyi diákok szinte alig találkoznak kábítószerrel kapcsolatos felvilágosítással, drogokkal már annál inkább. Olyan is akad, akit éppen az iskolán belül kínálnak meg valamilyen szerrel.

Választási csalás: saját nagyszülei nyúlták le egy székelyudvarhelyi nő szavazatát

Noha a székelyudvarhelyi nő eleve világossá tette, hogy egyik pártra sem kíván szavazni, rokonai mégis szavaztak a nevében.

Ajtóról ajtóra jár Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere, hogy begyűjtse a levélszavazatokat

Ha kell, az azonosító lapok helyes kitöltésében is segít.

Egymás legnagyobb riválisai voltak, most kétharmaddal kezdték a kormányzást

Az uniós pénzek forraszthatják össze a nagy ellenfeleket a romániai nagykoalícióban, amelyben az RMDSZ-nek sikerült megőriznie eddigi tárcái számát. A korrupcióellenes törekvésekben aligha lesz új lendület.

Covid-halálozás: lakosságarányosan Románia most az ötödik a világon

Eddig 53, 6 ezren vesztették életüket a járvány következtében, csak az elmúlt 30 napban 12 ezer ember.

Míg az úzvölgyi katonatemető tulajdonjogának tisztázása sínen van, a magyarellenes megnyilvánulások kivizsgálása megfeneklett

A magyarellenes atrocitás nyomozásaiban eddig csak a román résztvevőket hallgatták meg, a sértetteket nem.

Pert nyert az Európai Bizottság Romániával szemben, de a székelyek így sem nagyon reménykedhetnek

A Székely Nemzeti Tanács 11 országban 1,4 millió aláírást gyűjtött össze azért, hogy az unió regionálisan támogassa a kisebbségeket. Az EB döntése azonban csak formalitás.

Bár túl vannak a nehezén, mégis új járványcsúcs alakulhat ki Romániában

A járványügyi szakemberek figyelmeztetése ellenére döntöttek az iskolák újranyitásáról, ami újra megnövelheti a fertőzöttségi és halálozási adatokat.

Brutális egészségügyi katasztrófa felé tart Románia a Covid miatt, és nincs, ami megállítsa

Ami most történik Romániában, az már önmagában is tragédia, az EU-n belül lakosságarányosan itt hal meg a legtöbb ember koronavírusban. Négypercenként egy. Nemcsak a kórházak vannak telítve, a halottasházak is: sok helyen már elegendő zsák sincs a holttesteknek. Sokan otthon próbálják magukat kúrálni, sikertelenül, az oltottsági arány tragikus, a leterhelt orvosok döntenek az életben maradókról. Helyszíni riport Erdélyből.