Ajtóról ajtóra jár Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere, hogy begyűjtse a levélszavazatokat

2022. március 31. – 14:45

Ajtóról ajtóra jár Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere, hogy begyűjtse a levélszavazatokat
Fotó: Transtelex
Tőkés Hunor
Tőkés Hunor
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha kell, a templomban és a saját üzletében is levélszavazatokat gyűjt a Bihar megyei Berettyószéplak Fidesz-KDNP iránt elkötelezett RMDSZ-es alpolgármestere, aki ha kell, az azonosító lapok helyes kitöltésében is segít.

A magyar országgyűlési választási kampány utolsó pár napjában egyre nagyobb figyelmet kap a határon túliak levélszavazata, amelyeket pártaktivisták, önkéntesek is segítenek összegyűjteni Erdély-szerte. Berettyószéplakon például a helyi RMDSZ-elnök járja a települést és levélszavazatok miatt.

„Reméljük, hogy jól sikerül a vasárnapi választás, és a Fidesz-KDNP megnyeri a magyar országgyűlési választásokat, mert annyit megérdemelnek, miután ők is segítettek rajtunk” – mondta el a Transtelex megkeresésére Helmeczi Lajos, a Bihar megyei Berettyószéplak RMDSZ-es alpolgármestere. Helmeczi szerint a kormányzó pártok abban segítették a berettyószéplakiakat, hogy elsők között kaphatták meg a magyar állampolgárságukat, a folyamat megkönnyítése érdekében a Fidesz-KDNP buszokat is intézett Mezőkövesdre, ahol a községközpont számos magyar lakója esküt tett. A magyar kormány részéről most ígéretet kaptak rá, hogy amennyiben a választások kedvezően alakulnak, Berettyószéplak templomát felújítják.

„Az egyháznak kértünk egy szép összeget, mert mi hiába fogtunk neki önerőből, beletörött a bicskánk, mert nem volt rá fedezetünk. A kérést a püspökségre kellett letegyük, és ők küldték tovább a Fidesz-KDNP felé”

– mondta Helmeczi Lajos.

A levélszavazatok összegyűjtése érdekében Helmeczi Lajos az egyházzal is együttműködik: a templomban két alkalommal hirdették ki, hogy a levélszavazatokat elhozhatják hozzá. Egyesek az önkormányzathoz, mások Helmeczi lakására vitték a borítékokat, de olyanok is akadtak, akik az alpolgármester üzletébe.

„Elmennek vásárolni, és ott átadták a szavazataikat. Az önkormányzatnál ugyanis nem mindig vagyok bent, de nem is akartam belekeverni az önkormányzatot a dologba. Volt olyan is, aki vasárnap elhozta a templomba a borítékot, és ott vettem el tőle. De olyan is, akihez én mentem el. Ma is voltam három helyen levélszavazatokért, mert betegek, így inkább én kerestem fel őket

– mesélte még az alpolgármester.

Elmondta, egyesek nem tudták, hogy a magyar lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni az azonosító lapot, nekik segített, de nem látja, hogy ki hogy szavaz, és ez egyébként is mindenkinek magánügye.

Szerinte a többség segítségként értelmezte a borítékgyűjtési akcióját, de azt sem zárta ki, hogy egyesek esetleg nehezményezik, hogy RMDSZ-esek gyűjtik össze a levélszavazatokat.

Azt mondja, eddig 64 levélszavazatot vitt Nagyváradra és 25-öt Margitára, 20 szavazat pedig még nála van. Reméli, estig még sikerül néhányat összegyűjteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!